自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我從來唔擺自己小朋友學業成績上網,因為人人資質唔同,加上唔同學習階段,有好大變化,而家唔得,唔等於將來唔得,而家好勁,又唔等於一世好勁。唔比較最好!

伯爵府

其實小朋友讀書叻叻,背後的確付出了好多,我見到朋友們的仔女讀得叻,我會由心而發地稱讚、羨慕但不會妒忌。至於自己小朋友的成績,我會將之前作比較,

子爵府

回覆樓主:

我地朋友同輩從不談仔女成績

珍珠宮

我仔以前細個試過兜口兜面俾人話佢蠢啦,小學面試私小直資,只得一間當時無乜名氣私小收佢,但身邊同學仔已有2-3間在手,當年競爭不大,但係而家我仔入咗大學喇,仲係當年同學仔中dse成績最好嘅一個。
當年我都有吾開心嘅時候,但我同自己講,佢係我仔,佢叻佢蠢我都咁錫佢,咪為有按住佢嘅特質個性慢慢教囉。教識佢 屢敗屢戰,屢戰屢敗都吾好放棄,各人頭上一遍天嘛。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上網嘅野,睇左就算。

每個小朋友都係獨一無二,有長處短處

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Fb只睇到成果,見好多人考試期間日日發顛鬧仔女,到出左好成績就放上網感恩自己仔女又乖、成績又大進步....所以,唔好只睇成果,呢d嘢,睇吓就算啦

別墅

loved 發表於 19-7-6 11:23
我仔以前細個試過兜口兜面俾人話佢蠢啦,小學面試私小直資,只得一間當時無乜名氣私小收佢,但身邊同學仔已 ...

我就係正正要面臨考直私呢個關口,多謝你過來人嘅鼓勵,你仔最後都好爭氣呀!有時真係矛盾,係fb add得做朋友都有少少交情或關係先會Add friend ,但最後反而要上forum 傾下先心理上舒服啲,好無奈,所以覺得樓上jm講得好,朋輩間大家自動唔談論就已經好好

珍珠宮

loved 發表於 19-7-6 11:23
我仔以前細個試過兜口兜面俾人話佢蠢啦,小學面試私小直資,只得一間當時無乜名氣私小收佢,但身邊同學仔已 ...
乜你啲朋友咁衰嫁,係你仔面前直接話佢蠢,如果小朋友睇吳開會好傷心嫁麻,有時有啲野有努力吳代表會得到,佢地咁大個人講野都吳經大腦,可能做佢仔女嘅會更慘

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

睇咗真係唔開心的話,就unfollow一段時間先,無謂令自己唔開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

所以唔好睇咁多Facebook!

我會用易地而處黎減壓,無論我仔成績叻與唔叻,我會諗下我自己讀書嗰陣,relax d

用戶要求終止服務

自己生嘅仔女係最獨特,最值得欣賞,洗乜同人比,如果改變唔到心態,少睇人哋分享

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mastermama 發表於 19-7-6 09:42
一派成績表,見到好多親朋好友都係fb 放閃仔女品學兼優,好羨慕人地仔女咁叻,當中音幾個更加係阿媽返工, ...

你已經好好,仔仔記性好,讀書唔會太差。我仔仔遠遠拋離正常水平,已經唔敢同人比較,但見到其他人個個成績不俗,而我仔連正常水平都冇,心裡不是味兒,其實好擔心將來點算...... 有時諗到呢度,心口像大石壓著,抖唔到氣....

ANNAFRIEND    發表於 19-7-6 12:25
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

mastermama 發表於 19-7-6 09:42
一派成績表,見到好多親朋好友都係fb 放閃仔女品學兼優,好羨慕人地仔女咁叻,當中音幾個更加係阿媽返工, ...
慣性公開放閃,除非敢保證仔女永遠考得好,如果下次考得唔好冇得放,就係人都知考得唔好,都係低調d好

水晶宮

回覆樓主:

我從來沒有羨慕,自己小朋友咩料自己知,不過不失就算,我係要求低一族

水晶宮

回覆 mastermama 的帖子

成績好,差並不代表一切,資質各不同,人有長短,你都知
就算大學畢業,3大?8大?外國讀? 又如何?

請過人就好明白

性格,態度比學歷更重要

我有個外國讀書+衆家長想個女入既名女校同事,真係超唔掂,C V係冇得輸,但係態度唔得,上司未講完,就插晒咀,反駁。。。同10A一樣,打断人地講嘢。好明白d人話呢間畢業d女仔揾唔到老公

另外又有3大同事,上司評價做野唔得

反而不是3大(其他大學)同事,態度,做事,做人都更好

所以,讀書不是一切,教識佢哋做人,學懂同人相處,對佢哋更有幫助,將來條路更易行

伯爵府

小艾美 發表於 19-7-6 09:56
不用羨慕,個個資質不同。
我囡都係唔聰明,讀書應該不會太叻。
不過我見佢好努力好肯讀,已足夠。
yes,態度勝於一切

伯爵府

sweetannann 發表於 19-7-6 10:07
我心理質素都好差,成日見到人地post 全級第一,又攞咩咩獎,就會有恨鐵不成鋼,落咗好多心血,但總係未如 ...
同自己比好了,比上次進步巳足夠,我都只要求女女一次比一次進步,絕不要佢地同人比

水晶宮

回覆樓主:

人比人比死人

我都識好多朋友仔女好叻好尖子,人地死谷爛谷我仔hea住但番學開開心心,我追求life balance, 唔會傾斜晒去讀書攞獎,我自己有時都會迷失,係咪要好似人地咁做,但作為父母要清醒啲,人做乜唔代表我要跟住做, 我仔鍾意讀書,鍾意番學,成績夠用就算,有時間比佢去玩,去運動,睇電視打機

水晶宮

回覆 mastermama 的帖子

仲有,就算孩子讀書有幾叻又點,將來,你會發覺真正重要及令人羡慕既係,你d仔女孝順你,對父母有幾好,會陪你哋,到時輪到親朋戚友羨慕你啦!。。。不如趁現在開始就係呢方面下功夫

伯爵府

bu-b 發表於 19-7-6 12:05
Fb只睇到成果,見好多人考試期間日日發顛鬧仔女,到出左好成績就放上網感恩自己仔女又乖、成績又大進步.... ...
真係有d咁嘅家長,假到痹

首頁
12345...8

尾頁

跳至