0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

bb 2個月大, 琴日打完第一枝6合1, 今日就開始微燒37.6度...好多醫護朋友話幼兒微笑最好唔好食藥但我又怕佢唔退燒, 應該點做? 針後發燒係咪正常?

別墅

2019新春慶豚圓

fannyauau 發表於 19-7-6 18:10
bb 2個月大, 琴日打完第一枝6合1, 今日就開始微燒37.6度...好多醫護朋友話幼兒微笑最好唔好食藥但我又怕佢 ...

我有比

不過你試下比啲水 or 幫佢沖涼降溫

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

38 度先要食退燒藥,如果唔夠38 度我只會同佢多d抹身降温

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

用左退熱貼先,唔得再食藥

大宅

2019勳章

回覆樓主:

無比。只做物理降溫。個隻藥用黎看門口咋

大宅

2019新春慶豚圓

我有俾,微燒37.6定37.8我即刻食退燒藥,半夜燒到38.幾,可能食左藥,所以隔左陣就退燒。

大宅

回覆 fannyauau 的帖子

題外話...打六合一,你係去邊間私家打?

複式洋房

2019勳章

回覆 木糠布甸狗 的帖子

medtxxxx呀

別墅

2019新春慶豚圓

bb 2個月大, 琴日打完第一枝6合1, 今日就開始微燒37.6度...好多醫護朋友話幼兒微笑最好唔好食藥但我又怕佢 ...

過38度先會

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

針後發燒正常架,37度就試下幫佢貼退熱燒啦,始終食退燒藥對佢身體唔係咁好

禁止訪問

2019新春慶豚圓

大宅

用濕毛巾幫佢敷下身加埋退熱貼應該好快降溫~ 微燒可以唔食藥,食咁多藥始終好傷BB

禁止訪問

2019勳章

複式洋房

2019新春慶豚圓

正常的, 因為免疫系統受刺激, 唔使太驚嘅

禁止訪問

大宅

2019勳章

38度多先比,觀察下

複式洋房

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 fannyauau 的帖子

早兩日打完四個月針,第二日發燒38度,個人明顯呆咗,食咗一次退燒藥冇再發燒就冇再食藥啦,仲精神返。跟返醫生建議份量食就冇問題。

大宅

2019新春慶豚圓

通常睇醫生都係叫燒到38.5以上先食,因為其實如果低燒食咗退燒藥降得太勁,低溫來講係比高溫更加危險

複式洋房

2019新春慶豚圓

我啱啱去kinetics 打,姑娘話38.3以上先食退燒藥。bb 當晚最高37.8,第2朝已退到37.4。我地無比藥佢食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊