夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上星期六去了海洋公園, 去前一天才零晨機出差回港, 近排工作很忙, 身心疲憊.... 出差前太太已說有2張入場劵, 原來係我之前抽獎寄來的我都不知道.. 並叮囑我們星期六要去, 因為仔仔大了, 如今次不去, 下次他再大些, 就不會再陪我們來, 她唔想浪費了門劵, 亦想有個一家人的美好回憶.

仔仔和我都不感興趣, 沒有太上心, 並且公司同時有客來, 星期六才走, 本想回去跟他打招呼, 所以拖拖拉拉說最後一天才確定. 最後的星期五, 同事們告知我已把客處理妥當, 不用我回去. 那我們一家便順利去海洋公園...

因為天氣太熱, 人又多, 見太太咁渴望去, 我帶著個唔想用腦的鬆弛心情, 一行3人四時後才到達公園.... 我們一入園便去對面山, 一出隧道火車, 發現更多人排隊回去, 心有點卻步, 一時腦袋空白, 有點迷網.... 問太太想去邊處, 我們陪她去...(我心想, 我咁忙咁攰, 陪她來, 她應該主動lead 住我地行掛...), 但她突然鬧情緒, 說是大家一齊來, 唔應該只問她, 陪她, 眼又有睙光..... 跟住又話攪不清方向, 她是方向盲.... 她說她都覺得熱, 怕多人和無聊, 但係咪咁就離開呀~

見到她的依賴性又回來了, 唯有我從背包, 把腦袋找回出來用.... 我話係係.....係.... 那由我帶領吧.... 既然入了來, 我們就完成10件事, 完成一個就把貼紙撕走(當然貼紙只是個假設), 撕晒就入來變為唔無聊了, 太太笑笑口, 我就帶她和仔仔去逐一參觀把它完成... 從說了這句話開始, 可能有了目標, 大家都投入了.. 最後雖然只完成8個參觀等項目, 但一家人總算開心完成, 有個美好的回憶...

其實如果10年前的我, 當太太有情緒時, 我可能更加負面... 現在人大了, 做了幾十年人進步多了, 真係唔應該輸比自己的情緒...

我亦考慮近排忙, 可能忽略了她, 這亦是一個很好的暗示和警號, 作為男人和一家之主, 要主動帶領他們走出問題, 其實好多女人都好簡單, 多點關心, 體諒, 未必要太多物質.

茶類愛好者    發表於 19-7-16 10:58
睇樓王    發表於 19-7-12 09:13

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-6 18:47
上星期六去了海洋公園, 去前一天才零晨機出差回港, 近排工作很忙, 身心疲憊.... 出差前太太已說有2張入場劵 ...

所以我都話你太太是一個幸運的女人~呢啲情況換著好多人一定會不歡而散

子爵府

mingmama 發表於 19-7-6 19:10
所以我都話你太太是一個幸運的女人~呢啲情況換著好多人一定會不歡而散
...

都唔係既,好多男人都好窝心,今早去了ice fire開倉,我见好多男人好細心和耐性跟太太分析購買什麼,他們談吐都好温柔,我自覺都比不上,其實好睇大家要什麼的家庭,找適合的对象。

琥珀宮

回覆樓主:

眼有淚光

複式洋房

回覆樓主:

其實女人好簡單。。係男人既態度問題先會影響個關係。所以說你個性好。做你老婆夠幸運

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

重點係樓主能夠控制自己情緒,而且會反省自己。

男爵府

DHA勳章

我相信我先生的想法同你一樣,但佢會處理得好差,會發返我脾氣,其實生活上好多好小事,但最容易磨損大家的感情,就可能就係去海洋公園咁簡單的事。逐漸我都不再要求佢去

侯爵府

上星期六去了海洋公園, 去前一天才零晨機出差回港, 近排工作很忙, 身心疲憊.... 出差前太太已說有2張入場劵 ...

一個好男人必需有高eq 同修養,交都鬧唔到,就唔會傷感情

洋房

回覆樓主:

唔係個個男人都可以有咁高EQ,我個老公仲要我氹佢,成個小朋友咁!依家真係有個小朋友啦…我覺得我依家似湊住兩個咁!唉

子爵府

俾著我前夫,佢會發脾氣走咗去,然後唔聽電話,之後嬲三五七日。

珍珠宮

我覺得唔係人大左就會在回應方面有改變。
係因為你咁多年來既職場係要TUM客,與同事上司共同處理事情。所以你從工作崗位中磨練出在「同工」鬧情緒時,你如何反應會將事情變得更完美。你得升職,不是巧碰,而是你就係搞得掂人,不會惹怒人的本事。我先生亦是一人版。佢成日都好sooth 我。佢又話我好sooth 佢喔。話我好容易相處,共事。
有D人做成世嘢,都唔會改變佢地既處理方式,總係以負面情緒回應負面情緒。我前夫就係此一人版。所以,我磨練出能控制好自己的能力,唔響佢面前鬧情緒。我前夫都仲要認定係我難相處。

茶類愛好者    發表於 19-7-16 11:00
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

翡翠宮

回覆樓主:

咁呢D野男女有責
男人一樣有情緒問題
一個EQ低既人論性別,耐左都令人生厭亦絕對吾係老馮
如果間吾中爆發雙方都要包容遷就

伯爵府

2024年龍年勳章

多謝指教。我是太太,可是你的方法十分極之好。

大宅

skybluesky 發表於 19-7-6 23:03
其實女人好簡單。。係男人既態度問題先會影響個關係。所以說你個性好。做你老婆夠幸運
...

系,真係,男人嘅態度真係好影響個關係
如果係我先生應該發翻我脾氣

大宅

858D 發表於 19-7-7 07:31
我覺得唔係人大左就會在回應方面有改變。
係因為你咁多年來既職場係要TUM客,與同事上司共同處理事情。所 ...

我先生對住我先係最真對朋友對家人對同事對下屬有最好嘅耐性。。對我就相反

男爵府

puisim 發表於 19-7-7 20:14
系,真係,男人嘅態度真係好影響個關係
如果係我先生應該發翻我脾氣
...

其實大部分男人都會~只是樓主係非常特別的例子啫

珍珠宮

puisim 發表於 19-7-7 20:17
我先生對住我先係最真對朋友對家人對同事對下屬有最好嘅耐性。。對我就相反
...

幸苦左妳!佢自己知唔知自己係咁?可能佢唔覺得自己係咁。我唔鍾意對自己屋企人差,對外人好 既 不平等對待。我會覺得Lee種做法有佔屋企人便宜,或者怕事,或者有著數先對人好。無論因由係咩都好,我知道我個人來講 有得揀既話,我盡量避免選擇同 Lee D 人相處共事。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

陪月勳章

858D 發表於 19-7-8 02:16
我好唔鍾意D對自己屋企人差,對外人好既 不平等對待。我會覺得Lee種做法有佔屋企人便宜,或者怕事,或者有 ...

我老公就係呢種人, 佢對屋企人好差, 態度好差, 無耐性, 成日嫌煩咁. 但對外人就好好, 我曾經同佢講過, 想做佢同事多過屋企人......

珍珠宮

mimiNbaby 發表於 19-7-8 08:50
我老公就係呢種人, 佢對屋企人好差, 態度好差, 無耐性, 成日嫌煩咁. 但對外人就好好, 我曾經同佢講過, 想 ...
真係幸苦左妳。難為了屋企人。
佢父母係咪咁?我唸唔知會唔會家庭文化影響下係咁 。
我父母係咁,人地D仔女來我地屋企玩,見到我D嘢話鍾意,問都唔問我就畀人攞走。我以為我響個慈善機構裏長大添。

睇樓王    發表於 19-7-12 09:16

別墅

puisim 發表於 19-7-7 20:17
...

我老公都係咁(emoji)

首頁

尾頁

跳至