夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

PTMCYS 發表於 19-7-6 18:47
上星期六去了海洋公園, 去前一天才零晨機出差回港, 近排工作很忙, 身心疲憊.... 出差前太太已說有2張入場劵 ...

你太太很幸福

男爵府

陪月勳章

858D 發表於 19-7-8 10:33
真係幸苦左妳。難為了屋企人。
佢父母係咪咁?我唸唔知會唔會家庭文化影響下係咁 。
我父母係咁,人地D仔女 ...

我62都係咁, 對我99又係冇耐性成日話佢鬧佢.......

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

如果我個男人都好似你咁就好...
狀態唔好時,仲可以咁包容太太,照顧屋企人

不要輸給自己的情緒

珍珠宮

mimiNbaby 發表於 19-7-8 11:17
我62都係咁, 對我99又係冇耐性成日話佢鬧佢.......

妳62 C6, 有冇成日話自己老婆蠢,矇閉閉?
我做女時,見慣我二哥鬧我媽蠢,矇閉閉。
我而家做女人時,見慣我爸爸鬧我媽蠢,無來醒目。
我就同啊爸講,「你唔好呻,唔好燜媽媽,無用,盞自己激氣。老婆係你自己揀既。阿媽如果當年再精D再醒目D就唔揀你做老公啦。」佢兩老周時鬧交,就搵我做和事。

好啦,而家有機會同大哥住隔離,點知我又見慣我大哥笑大嫂蠢。明明大嫂唔蠢,佢都要生安白做D料來笑她蠢得可愛。
但我未見過我二哥鬧二嫂喔。反而見我二哥讚二嫂聰明醒目。
我亦從來冇被自己男人失去耐性地鬧。佢地都讚我聰明,醒目。
我發覺唔鬧老婆既男人都有一個共通處:佢地都覺得女人聰明係 好性感 既。而且唔介意自己老婆比佢聰明伶俐能幹。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

tansyneko 發表於 19-7-6 23:02
眼有淚光

太太係眼淺的人.

子爵府

skybluesky 發表於 19-7-6 23:03
其實女人好簡單。。係男人既態度問題先會影響個關係。所以說你個性好。做你老婆夠幸運
...

我以前都脾氣不好, 隨著時間, 經驗, 年齡的改變, 用腦袋多一點, 願來好多事情用另一手法處理, 可以行得更好, 何必一時之氣呢...

衝動時給自己3秒, 想想家人, 需要自己的人和目標, 就會覺得一時之氣唔重要了.

如果在公事上生氣, 更會破壞之前花了時間帶給同事的正面處理方法及"和諧", 當我頂不順會行開一陣..., 再調節下...

子爵府

Perpersis 發表於 19-7-6 23:27
回覆 PTMCYS 的帖子

重點係樓主能夠控制自己情緒,而且會反省自己。

我都係一時時, 有時感覺激動, 會提醒自己要慢, 停一下.. 情願比人覺得你慢, 好過說錯話.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-10 09:06
我都係一時時, 有時感覺激動, 會提醒自己要慢, 停一下.. 情願比人覺得你慢, 好過說錯話.
...
哈哈,我都係咁。所以我同朋友講我情緒失控,佢地都係難以置信。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-10 08:48
太太係眼淺的人.
我都好眼淺,但成唔到動力來推動我前夫更使得佢自己有能力擔待我。
我喊到好似小女孩或者娃娃咁,佢都無能為力。唯有等我自己Lee埋一樹冷靜翻。你話佢係愛我,只是唔珍惜我。我評估係佢想珍惜我,但冇能力珍惜我。我從來唔怨佢。平心接受佢既能力係唔夠我使,唯有我來擔起佢既不足來照顧我地D女,我父母,我兄弟,佢父母。還有我自己要獨立堅強。
我先生就唔同,佢會捧住我臉,好爸爸TUM女咁TUM我:「妳望住我吖,睇下我個靚仔樣。
我即刻乜野愁雲都被佢驅散左,立時哈哈大笑。

男爵府

BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-7-6 18:47
上星期六去了海洋公園, 去前一天才零晨機出差回港, 近排工作很忙, 身心疲憊.... 出差前太太已說有2張入場劵 ...

好老公, 好爸爸。
女人就係只要你的關心和時間。

男爵府

陪月勳章

858D 發表於 19-7-8 13:20
妳62 C6, 有冇成日話自己老婆蠢,矇閉閉?
我做女時,見慣我二哥鬧我媽蠢,矇閉閉。
我而家做女人時,見 ...

有呀, 我62成日鬧我99蠢架. 我老公都成日話佢阿媽蠢.

有人讚我既話, 我老公係會笑我又覺得我唔係囉.....

珍珠宮

mimiNbaby 發表於 19-7-12 13:37
有呀, 我62成日鬧我99蠢架. 我老公都成日話佢阿媽蠢.

有人讚我既話, 我老公係會笑我又覺得我唔係囉..... ...

妳可以由得佢點睇妳,提高佢既自信,於是對佢生產力有幫助,受益人都係你。
但妳自己唔好畀Lee種睇法影響到妳既自信。有D男人係鍾意娶個比自己蠢既老婆來凌駕於她。Lee D 都係性味既一種。
如果你到頂唔住時,咪一句「德」翻過去:「咁蠢既老婆你都娶得過,咁你都唔會精得去邊吖。」
我個人杯茶,唔鍾意愛我既男人覺得我蠢,話我蠢。我會對佢一點性慾都冇。

子爵府

skybiebie 發表於 19-7-7 03:12
一個好男人必需有高eq 同修養,交都鬧唔到,就唔會傷感情

我EQ 係後天學習的, 唔算高...

早幾個月, 有次坐直通巴由大陸回港, 過境後, 突然有個香港亞叔把手機看片的聲音調到好大, 有個女仔叫佢調細聲D, 個亞叔係到鬧個女仔, 我見到幫手講道理話亞叔..... 亞叔跟住關左部機, 轉移視線係咁駡我, 我忍住, 同佢講左聲, 你關左就得啦, 之後全程佢不停駡我, 好似有備而來的搵人洩氣, 這一刻我何嘗唔係想做個閃電的動作, 突然閃步衝前, 連還拳打爆他的頭呢...... 但我這刻就想起我的家人, 工作, 原來我太多東西要做, 太多人需要我, 如我跟垃圾衝突, 完全不值, 這垃圾只是我生命微不足道的東西, 如我給他影響, 做了傻事就真笨, 跟住我無理他, 由他駡當佢唱歌....

但最令我失望的, 係我幫她解圍的女仔, 一句話都無幫我, 只用耳筒塞耳朵當不知道, 我覺得人的冷漠原來真的可以咁.... 好失望, 令我對人的熱心有所懷疑..... 當車到第一個落客站, 咁啱亞叔同我都落車, 咁亞叔起身先, 我又起身, D 人以為我想揼亞叔, 好多人望住, 連亞叔都窒一窒.... 我當然唔會啦, 原來亞叔還矮我大半個頭, 都唔明佢做咩Q ... 我還比佢行先, 好似做了個風度的行為, 又可能比人覺得我怕佢, 但我這個動作係有戰略價值的, 因為你不能背著對手的, 以免給人暗算, 要掌握環境控制情況, 落到車, 更沒意思跟他嘈, 安安全全回家食飯, 如果為道氣, 可能我當晚仍在差館, 何必.... 沒必要的.....

子爵府

skybiebie 發表於 19-7-7 03:12
一個好男人必需有高eq 同修養,交都鬧唔到,就唔會傷感情

跟住早幾日, 又搭直通巴回港, 過了關, 就是否坐回原位的權利, 兩個大隻男人嘈, 一個本來原位的男人, 係大陸人, 可說流利廣東話, 外型大隻, 36-40左右, 成個中南海保鑣咁, 似有武術根底, 說話雄亮, 有禮貌..... 香港男人50+ 大隻, 但應不在高峰狀態, 但把口寸, 開口埋口叫人老母, 而且他坐人位置, 需然沒有劃位票, 但在自律/知識型的社會, 理應坐回原先自己的位, 但50男當然寸大陸男, 大陸男說跟司機指示, 亦好有禮貌請他離開, 爭論了不久, 50男一路小, 說讓回坐位給大陸男, 一路說刻薄的說話, 大陸男爭論, 問做咩要小佢, 說跟本係50男不對, 叫佢唔妥就可隻揪解決, 唔好小人亞媽.

50男坐回後面, 但死剩把口, 大陸男站在路中, 紮行馬, 評估形勢.... 如50男的說話再有挑機性, 就會有一場大戰. 其實在爭論中途, 司機都有來調停, 但解決不到, 落了車....

我當時的想法, 是站在大陸男的道理上, 亦討厭這些坐人位的人, 成日見這些人, 心想有日天會收...... 今次卒之等到有天收, 而且之前做調停者中了伏, 今之打死都當睇戲......

但當大陸男開始向50男方向行了兩步, 心想大戲在即, 花生已準備好, 最期待的畫面出現了..... 車尾將會聽到BOM BOM 聲, 甚至有流血事件.....
心再想一想, 情況其實是沒必要的, 於是轉身一隻友誼之手, 捉著大陸男的手臂, 然後說出輕而又感化的一聲, "算吧"..... 大陸男望一望我, 又望一望50男, 說他不對, 並多行一步, 我沒有放開, 並多說一聲, "算吧"....... 大陸男再望一望我, 跟住坐回位..... 但不停同我講50男的不是, 我沒答他和說話了, 只看手機, 不表態站在那一邊..... 之後車回復寧靜, 直到落車..... 我最後出了手, 其實事情係無必要的, 而且解決的同時, 絕不能涉及在他們的爭論內, 令自己陷入不利的位置, 今次的處理, 自己亦上了一課, 當然唔希望有下次...

子爵府

ApplePie_ellen 發表於 19-7-7 06:32
俾著我前夫,佢會發脾氣走咗去,然後唔聽電話,之後嬲三五七日。

咁誇張, 真係好少氣喎..... 他看得自己好重...

子爵府

PTMCYS 發表於 19-7-13 09:02
咁誇張, 真係好少氣喎..... 他看得自己好重...

其實,他只懂用發脾氣來「處理」問題。

侯爵府

PTMCYS 發表於 19-7-6 19:59
都唔係既,好多男人都好窝心,今早去了ice fire開倉,我见好多男人好細心和耐性跟太太分析購買什麼,他們 ...

你真好 換轉我先生 又無鬧交收場

子爵府

858D 發表於 19-7-7 07:31
我覺得唔係人大左就會在回應方面有改變。
係因為你咁多年來既職場係要TUM客,與同事上司共同處理事情。所 ...

無錯, 亦是從工作中捉摸的, 其實我以前做客人都過10年, 這2年才轉為對客, 都唔係太習慣, 我不是SALES 格的人, 喜歡做實事, 合理地處理, 不會只say yes 之後壓同事做野, 然後做唔到就是同事問題的人, 但職場眼見太多這類人, 所以我不會套用這方式對待同事. 但實事的方式不容易, 要處理很多問題的根源和同事心理, 聆聽等, 心理質素很重要的, 都係個句, 目標為本, 不然很難做得到.

子爵府

mini1204 發表於 19-7-7 09:33
咁呢D野男女有責
男人一樣有情緒問題
一個EQ低既人論性別,耐左都令人生厭亦絕對吾係老馮

了解. 太太唔係亂發脾氣的人, 我有時都會專登同佢鬥氣, 比氣佢受.... 不過佢睇事情比較窄, 所以某D 位係要諒解和讓她....

子爵府

RAY媽 發表於 19-7-7 15:27
多謝指教。我是太太,可是你的方法十分極之好。

希望幫到妳

首頁

尾頁

跳至