自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

-----13/7更新-----
今日全日都好唔舒服,差唔多訓左係到一日,企起身個肺位就好似好重壓力咁,抖氣好用力,頭暈,要訓返係到先叫好d,有轉唔舒服到想去急證室,唔舒服到好想喊,宜家個鼻塞左邊搞到緊張了,其實我係咩事。
-------------------------------

宜家轉左sertraline,有無人都食過呢隻,初期大家點過渡?做咩事令自己放鬆?

------更新------

醫生開 Citalopram,食第二日,晚上半粒,但每次食完好快feel到胃脹抖氣唔太順,好快會攰但訓到淩晨3,4點就醒.... 到朝早心口就好重咁,抖氣好用力,第一曰仲會頭暈... 撞正假期休息無得打去問,想睇下大家開頭食呢隻藥有無呢d反應,如果係唔正常咁我諗住去轉急證。謝謝

男爵府

bibileung20 發表於 19-7-7 09:31
醫生開 Citalopram,食第二日,晚上半粒,但每次食完好快feel到胃脹抖氣唔太順,好快會攰但訓到淩晨3,4點 ...

食任何一隻血清素都有佢不同既副作用,我食Pristiq, 已食了4年。通常副作用都係起初出現,過一兩星期就會好一點,如真太唔舒服就話比醫生知,換藥。我起初食藥都用咗一段時間先調整到最佳藥份。加油呀!

大宅

lbb 發表於 19-7-7 15:26
食任何一隻血清素都有佢不同既副作用,我食Pristiq, 已食了4年。通常副作用都係起初出現,過一兩星期就會 ...
多謝你回覆,有人回感覺踏實左,我唔知個反應係副作用定藥物過敏,全日都抖氣要好用力,我轉左睇政府,覆診期要下個月,諗住聽日去醫院問下。

男爵府

bibileung20 發表於 19-7-7 16:22
多謝你回覆,有人回感覺踏實左,我唔知個反應係副作用定藥物過敏,全日都抖氣要好用力,我轉左睇政府,覆診 ...

你要諗血清素其實係幫緊我地舒緩情緒不穩,副作用好快就適應,冇大問題的。

大宅

回覆樓主:

我都係食呢隻,食左4年幾,初時係會唔舒服,頭暈,心跳大力,一個月後會好d, 2 個月後會穩定,有重生的感覺

如果食左一排都仍然唔舒服要同醫生講返

大宅

moimoi256 發表於 19-7-7 17:29
我都係食呢隻,食左4年幾,初時係會唔舒服,頭暈,心跳大力,一個月後會好d, 2 個月後會穩定,有重生的感覺 ...

食左兩日,睇政府醫院之前睇緊家庭醫生,佢開鎮靜之類既藥比我感覺唔錯,最近緊張感重左醫生就叫我睇專科,未知係情緒病之前每日都活係恐懼之中,抖唔到氣,心悸,行唔到遠,食唔到野(胃脹), 但宜呢兩日食左血清素,成個不適感好似回到之前咁,令我好驚,今曰抖氣好用力,訓床多,好在星期日,聽日先生要返工,淨返我同個仔,諗起我就好驚,今晚唔知仲食唔食藥好,好想喊。

大宅

bibileung20 發表於 19-7-7 19:08
食左兩日,睇政府醫院之前睇緊家庭醫生,佢開鎮靜之類既藥比我感覺唔錯,最近緊張感重左醫生就叫我睇專科 ...

初食係會有咁,要時間適應架

大宅

moimoi256 發表於 19-7-8 07:38
初食係會有咁,要時間適應架
多謝你回覆,每有一個回覆感覺自己并不孤單,我轉睇政府之前我穩定左好多,食左兩日藥就搞到我全日處於驚恐狀態,成個感覺好恐怖,晚上個次藥唔敢食,今朝一直成個人好低落....呢個感覺令我坐立不安,好想喊,有經驗既各位可以比d咩意見我嗎,我好驚,個感覺唔識形容...我會一陣夠鐘就打去醫院問下姑娘藥既問題,但呢刻好無助。

wcpcelia    發表於 19-7-8 12:02

公爵府

bibileung20 發表於 19-7-8 08:15
多謝你回覆,每有一個回覆感覺自己并不孤單,我轉睇政府之前我穩定左好多,食左兩日藥就搞到我全日處於驚恐 ...

係咁的。我都驚恐症,初初食血清素頭幾日好似你咁嘅反應,感覺食咗仲衰,我即刻打去問醫生,醫生話正常,叫我一定要堅持食,食咗2星期後已感覺正常返好多,再繼續食個人就覺得好返8-9成。

我好快已好返唔洗再食,停藥已2-3年。但近幾日又好似發發地,我又自己食一粒血清素,當日反應就好似你而家咁,去咗地獄一樣。反正你記住,初期食血清素會係好差嘅感覺,習慣咗就唔會再有反應。

大宅

BGCOME08 發表於 19-7-8 08:23
係咁的。我都驚恐症,初初食血清素頭幾日好似你咁嘅反應,感覺食咗仲衰,我即刻打去問醫生,醫生話正常, ...
多謝你,好正能量,但我呢刻負能量到爆燈,我打左去醫院,主診醫生聽日先係到,但我要自己湊小朋友,唔敢食藥住,個不適感覺只能訓床,睇下聽日醫生點做,抖唔到氣我真係頂唔順,個陰影太深重,尋日唔舒服,睇大家回覆都係幾星期到一個月,尋日既我太唔舒服,完全諗唔到點捱到咁多日,呢兩日時間好似過得好慢。

公爵府

bibileung20 發表於 19-7-8 09:14
多謝你,好正能量,但我呢刻負能量到爆燈,我打左去醫院,主診醫生聽日先係到,但我要自己湊小朋友,唔敢食 ...

我有驚恐症,平時好開朗,但一病發就負能量爆燈,情緒會跌落人生谷底,所以要同自己講,係因為自己血清素底先會咁,係病咗,唔關其他嘢事,食藥就會好的。

其實食血清素係好幸苦的,但一定要涯過。我最近想發想發,抖氣一樣好用力,我都想食返。講真唔係呃你,食藥先係唯一出路。

男爵府

好媽媽勳章

BGCOME08 發表於 19-7-8 09:27
我有驚恐症,平時好開朗,但一病發就負能量爆燈,情緒會跌落人生谷底,所以要同自己講,係因為自己血清素 ...

同意BGCOME08。藥要兩星期左右去適應。初時我睇私家調較好藥,再政府跟進,要求醫生開返同私家一樣既藥。
可以試腹式呼吸:即係吸氣時肚要脹,而唔係胸口脹,再慢呼晒d氣…重複做,有舒緩的。攤晌床都可以做。
明白驚恐真係好可怕,突襲個下辛苦……調啱藥後訓得好,再慢慢落床,適應咗,可以揀夜晚少人時落公園散步~~~郁動下可以提升“安多酚”
記住人人都會驚,只係我哋既“驚”比人哋“大”!樓主bbleung20,你並不孤單

男爵府

好媽媽勳章

施晴媽咪 發表於 19-7-8 09:48

同意BGCOME08。藥要兩星期左右去適應。初時我睇私家調較好 ...

(續)
如果食藥令你透氣辛苦咗,可以的話盡快見醫生,私家都睇住先。政府嘗試打去問有無快期,你講明食藥後好辛苦,可否安排到幾日內見一見主診醫生!?…唔建議你隨便停藥,除非你哩兩日可以見到醫生再問情況再調較藥量。祝安好

大宅

施晴媽咪 發表於 19-7-8 09:48
同意BGCOME08。藥要兩星期左右去適應。初時我睇私家調較好藥,再政府跟進,要求醫生開返同私家一樣既藥。
...
我食左兩日,尋日太辛苦唔敢食,約左聽朝見醫生,因為我湊住小朋友,屋企無人,今曰諗住都唔食,睇下聽日醫生點講,我本身氣管過敏,抖唔到氣就仲驚,但醫生話我之前有驚恐焦慮,宜家焦慮抑鬱,但我唔知點解驚到咁...今曰係個人好低落,但只少抖氣方面好d.... 頂多一曰睇下點,我覺得你地好勁,副作用咁大都可以捱得住,我唔知係病左定本身性格係負面... 當問題黎就更負,有小朋友之後好忙好累,連朋友都無晒咁...完全唔知可以去邊搵人傾訴,多謝網上的你地。

大宅

呢類藥唔係配埋胃藥食咩 ?

男爵府

好媽媽勳章

bibileung20 發表於 19-7-8 10:05
我食左兩日,尋日太辛苦唔敢食,約左聽朝見醫生,因為我湊住小朋友,屋企無人,今曰諗住都唔食,睇下聽日醫 ...

唔緊要,慢慢黎。既然剛開始食又約到明天見醫生,就唔好食住。始終在家得你湊小朋友。…唔好太擔心,多做令自己開心既事,睇輕鬆綜藝,食中意食既野,無胃口胃脹咪少食多餐,仲好,食唔同既野
暫時學咗個腹式呼吸法先,坐晌度又做得,訓晌度又做得
…我而家都氣管唔舒服咳到變獎門人把聲 …無野架,病咪食藥幫助囉
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

施晴媽咪 發表於 19-7-8 10:17
唔緊要,慢慢黎。既然剛開始食又約到明天見醫生,就唔好食住。始終在家得你湊小朋友。…唔好太擔心,多做 ...
知道了,充心多謝你

大宅

BGCOME08 發表於 19-7-8 09:27
我有驚恐症,平時好開朗,但一病發就負能量爆燈,情緒會跌落人生谷底,所以要同自己講,係因為自己血清素 ...
我轉左新藥,暫時第一曰有心跳用力跳得快,心口翳住,腳軟好唔舒服既感覺但唔識講,想問下你初頭食副作用反應,頭2星期點捱?我唔知屋企無人陪點算,我又自己湊小朋友....

公爵府

bibileung20 發表於 19-7-10 07:59
我轉左新藥,暫時第一曰有心跳用力跳得快,心口翳住,腳軟好唔舒服既感覺但唔識講,想問下你初頭食副作用反 ...

冇辦法,頭2星期一定係咁,食咗血清素全身上下左右都不適,全日處於不安狀態……。我都係灘屍咁灘响張sofa,開住電視,玩吓電話,眼瞓就瞓,乜都唔做,除咗食嘢去厠所起吓身,其餘時間好似死咗咁。好彩我冇細路又唔洗返工,如果唔係都好難搞……。

你試吓揾人幫你湊吓細路,叫老公請幾日假陪你。反正你記住,2星期後就可重新,一定回復正常的,所以一定要食藥,唔好辛苦就唔食。

加油

大宅

BGCOME08 發表於 19-7-10 08:12

冇辦法,頭2星期一定係咁,食咗血清素全身上下左右都不適 ...
明白,暫時第一曰藥,未有話抖唔到氣令我好驚慌,暫時係可以忍受到既不適,我會聽你講頂住,多謝你。

首頁

尾頁

跳至