自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

lysozyme係咩黎架 喉嚨發炎食架? 幾銀?
原帖由 aves_y 於 09-5-7 14:57 發表

有D痕同吞口水少少痛,係咪有咳,
如果冇就攞塊鏡+支電筒睇吓喉嚨四周有冇紅,充滿血絲,有就看醫生啦會快d好看因有食抗生素),或買90mg lysozyme + d 其他藥 ...

侯爵府

我都未整過, 但落左雞湯, 點整 整咩都好味啦

咁你咪廿日後煮得野囉 我都想食雞酒添:loveliness:
原帖由 雪文 於 09-5-7 15:38 發表
咁我未整過嘛.

我99釀咗黄酒就走咗去, 我而家都唔知點, 佢話二十日後就得, 等二十日啦.

侯爵府

唔只一個鐘啦,2個幾鐘喇 咁我去食藥先

我唔係睇政府呀, 睇鬼到咩 根本打唔到電話 打到都無可能咁快有得睇啦 最快天日啦 不過我覺得個c人電話係永世book唔到的

不是 一樣係開封後一個月不能用 我上次睇政府時盒眼膏係咁寫既
原帖由 雪文 於 09-5-7 15:40 發表
一個鐘, 唔怕了掛.

點解25元咁平呀 ?? 唔係 45元咩 ?

眼葯膏不是可以keep耐D的嗎 ??

侯爵府

我女都like架, 佢細個唔like食粟米, 但返左學就like喇
原帖由 雪文 於 09-5-7 15:41 發表
我又 未 整過加, 揾日我都試下. 不過我二個靚仔唔多鐘意飲粟米湯.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你去邊度睇咁平呀???

原帖由 TangTang 於 09-5-7 15:49 發表
唔只一個鐘啦,2個幾鐘喇 咁我去食藥先

我唔係睇政府呀, 睇鬼到咩 根本打唔到電話 打到都無可能咁快有得睇啦 最快天日啦 不過我覺得個c人電話係永世book唔到的

不是 一樣係開封後一個月不能用 我上次睇政府時盒眼膏 ...

侯爵府

我唔係睇政府 不過都係排隊拎籌既 係道教慈善機構津貼既 平時都超多人睇 所以要排好耐 今日好奇怪 竟然無咩人 我2點5去到 2點10睇完 只係等拎藥耐d o者
原帖由 cc0524 於 09-5-7 15:42 發表
咦..... 你睇到醫生啦????

男爵府

原帖由 TangTang 於 09-5-7 15:21 發表
我o岩o岩睇完醫生返來, 見左醫生唔夠2分鐘 不過睇呢d街症係咁, 個醫生都唔知有無睇清楚我個喉嚨, 只係咁易照左一野, 話我喉嚨發炎, 我有微燒, 感冒同咳. 隻眼我話已經個幾星期, 今日仲有紅, 佢問咁有無滴眼藥 ...

咁有冇比抗生素你?

侯爵府

pm左你 你去車下啦
原帖由 cc0524 於 09-5-7 15:51 發表
你去邊度睇咁平呀???

男爵府

原帖由 TangTang 於 09-5-7 15:45 發表
lysozyme係咩黎架 喉嚨發炎食架? 幾銀?

係消炎藥,唔係抗生素,around $0.5-1/粒

侯爵府

今次無呀 我次次去睇都要食抗生素 我今次問佢佢話唔駛食喎 o岩o岩食完藥 原來佢就係俾你講o個隻藥我呀
原帖由 aves_y 於 09-5-7 15:54 發表

咁有冇比抗生素你?

侯爵府

咁下次可以自己買呢隻野來食囉 今次佢俾左8粒我(2日藥)
原帖由 aves_y 於 09-5-7 15:58 發表

男爵府

你發到咁都唔比,好恨啊,
以你咁情況好多時 係 lysozyme + 抗生素 (5days)

男爵府

原帖由 TangTang 於 09-5-7 16:01 發表
咁下次可以自己買呢隻野來食囉 今次佢俾左8粒我(2日藥)

好輕微都得嘅~

男爵府

大家都唔好食太多蒜頭,佢真係好燥架.
我想問 tang &雪文有冇食開?

侯爵府

我都好奇怪佢點解唔俾 因為以前去睇 無今次咁勁都要我食抗生素 我唔想食架 但佢話要喎 咪食囉

今次問佢佢返而話唔駛抗生素 食消炎藥已經ok

其實我想睇政府 係因為覺得政府d藥好d 又多d 有咩有可以轉介照乜照物
原帖由 aves_y 於 09-5-7 16:02 發表
你發到咁都唔比,好恨啊,
以你咁情況好多時 係 lysozyme + 抗生素 (5days)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

ok ~ ok ~

原帖由 TangTang 於 09-5-7 15:56 發表
pm左你 你去車下啦

侯爵府

我只係煮餸時會落, 或者煮有味飯時會落, 呢排無咩點食, 因為食麥皮同粥唔知點落 我覺得我可能係夜晚飲左薑檸檬出事, 夜晚食薑話唔好的, 唔知係咪
原帖由 aves_y 於 09-5-7 16:07 發表

水晶宮

係???? 我而家日日食和!!

原帖由 aves_y 於 09-5-7 16:07 發表

男爵府

tany 有冇食蒜頭醋?

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

aves_y, 唔好意思, 咁我上次講個鐘 利君沙是 消炎葯 定係抗生素呢 ??

原帖由 aves_y 於 09-5-7 15:58 發表

生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至