親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

打算帶凡士林,白花油,幸福傷風素,小朋友退燒水,無比膏,一包餅乾和少量糖果入境悉尼,請問以上是否每一樣都需要申報?如果要,是否要寫它們的英文名?謝謝!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

winniepoon 發表於 19-7-7 15:48
打算帶凡士林,白花油,幸福傷風素,小朋友退燒水,無比膏,一包餅乾和少量糖果入境悉尼,請問以上是否每一 ...

張報關卡係分項 tick, 總之唔太清楚要不要申報的都最好係 tick. 到時關員就要睇張卡及所涉及的物品。
我帶咗包美心合桃孖寶蛋糕 (手提行李), 我在 nuts 果一项 tick yes, 關員 "係咁易" 睇过包蛋糕之後就放我地走。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章

winniepoon 發表於 19-7-7 15:48
打算帶凡士林,白花油,幸福傷風素,小朋友退燒水,無比膏,一包餅乾和少量糖果入境悉尼,請問以上是否每一 ...

我地一家幾口,將啲藥品&食物放同一袋,用張紙寫哂啲英文名申報,方便海關檢查
糖/餅乾/薯片呢啲,我地都有帶,睇完過左~

別墅

2019勳章

我帶bb 食物
好搞笑
所有行李要比狗聞下

wcpcelia    發表於 19-7-8 10:40

男爵府

回覆 bibibi1234 的帖子

Ok ok. 謝謝大家的提點。Thanks!

wcpcelia    發表於 19-7-9 16:01

子爵府

回覆 Miss.Hui 的帖子

我係藥房配左5日藥, 袋面有寫藥名可以嗎?
另老人家有藥, 係咪照寫藥名就可以?

咁我地一行7人, 係咪都排有申報的隊,就可以呢?

伯爵府

bebefun 發表於 19-7-10 16:16

我係藥房配左5日藥, 袋面有寫藥名可以嗎?

我地都係普通老人血壓藥,藥房藥,照抄
我地本身諗住分開行的,有食物行申報,無就行普通,但去到路口覺得明明識得嘅分開行好怪,就一齊去左申報
唔知其他人係咪都係咁

子爵府

多謝解答

男爵府

唔係好明白,張入境卡只有格仔 tick,在哪裏可以寫藥名呢?Thanks!

伯爵府

winniepoon 發表於 19-7-10 18:54

唔係好明白,張入境卡只有格仔 tick,在哪裏可以寫藥名呢?Thanks! ...

我地用張白紙,將所有藥品食品寫起,方便海關查閱
因為我地都帶好多種類嘅野,想盡快順利過關,盡量寫清楚啲

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

只要有咩都報 海關係咁二睇下就比你過 唔駛擔心👍

侯爵府

夏天玩到顛

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
即係平安藥品都要申報?

大宅

唔好意思, 第一次去澳洲.

請問大家成日提嘅報關, 係咪同去日本果啲一樣, 都會响飛機派張紙比你, 然後叫你填落張紙仔度?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

mimi1102 發表於 19-7-12 10:40
唔好意思, 第一次去澳洲.

請問大家成日提嘅報關, 係咪同去日本果啲一樣, 都會响飛機派張紙比你, 然後叫你 ...
空姐會在飛機派

大宅

Lihoma 發表於 19-7-12 15:34
空姐會在飛機派

Thx a lot!

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆 mimi1102 的帖子

請問十字刀是否不可帶入境的嗎?

男爵府

發表於 前天 12:17 |顯示全部帖子
回覆 simonslsiu 的帖子

請問如果帶普通洗面和面霜,是否都需要申報呢?Thanks!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

發表於 前天 12:29 |顯示全部帖子
simonslsiu 發表於 19-7-13 08:17
回覆 mimi1102 的帖子

請問十字刀是否不可帶入境的嗎?

不可手提, 可寄倉.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

發表於 前天 12:31 |顯示全部帖子
winniepoon 發表於 19-7-16 12:17
回覆 simonslsiu 的帖子

請問如果帶普通洗面和面霜,是否都需要申報呢?Thanks! ...

毋需申報.

子爵府

發表於 前天 17:11 |顯示全部帖子
請問血壓藥, 傷風感冒藥, 止瀉藥, 要申報嗎

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊