0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教各位孖B媽媽當時係點照顧兩個初生嬰兒?人手安排係點?四大長老?保姆?1個定2個姐姐?日更夜更(未戒夜奶初生嬰)點安排?
自問唔係超級媽咪,不能24/7去照顧,孖B又要抱住瞓,姐姐同長老能力一般般,媽媽湊到完全冇得訓好沮喪。好似點安排都唔夠人手咁... 1+1 完全係大於2...

別墅

honeybid2 發表於 19-7-7 17:26
想請教各位孖B媽媽當時係點照顧兩個初生嬰兒?人手安排係點?四大長老?保姆?1個定2個姐姐?日更夜更(未 ...

我都係孖b,仲有個大的
本身有1個工人姐姐,佢都好helpful
放完產假個plan係長老或姐姐湊大的返放學
兩邊長老就會日頭輪流黎睇孖b,工人就幫手洗野換片家務
而家夜奶就我同c6自己頂
so far都還可以
唔知返左工會點,希望到時戒到夜奶

複式洋房

想請教各位孖B媽媽當時係點照顧兩個初生嬰兒?人手安排係點?四大長老?保姆?1個定2個姐姐?日更夜更(未 ...

我第一至兩個半月,都係兩公婆自己照顧,個段時間完全唔够訓,因為一個喊完另一個又喊,之後我請左三個姐姐夜晚我堅持自己照顧,日頭姐姐醒抱出去俾我訓,大家加油

男爵府

yingomg 發表於 19-7-7 23:31
我都係孖b,仲有個大的
本身有1個工人姐姐,佢都好helpful
放完產假個plan係長老或姐姐湊大的返放學

想問吓兩個B 分房瞓定同房瞓?半夜最怕一個嘈醒第二個...

男爵府

NicoleKmm 發表於 19-7-8 02:42
我第一至兩個半月,都係兩公婆自己照顧,個段時間完全唔够訓,因為一個喊完另一個又喊,之後我請左三個姐 ...

想請問3個姐姐分工如何?我都覺得要3個姐姐先搞得掂...

禁止訪問

複式洋房

我同我先生都要番工 孖仔而家5個月 姐姐主力照顧bb 日間老爺會幫手 夜晚就姐姐同細佬訓 我自己湊一個訓

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

prizem 發表於 19-7-8 12:07
3個姐姐JM咁大財力有人幫咁就梗係無問題啦

我都覺,仲有長老幫,是否哂命post
我自己一個湊孖B 21M
奶奶自我仔未過百日己反面冇見過
自己阿媽一個月湊(玩)二三日孫(帶一個)
---生命無價,請支持領養---

複式洋房

honeybid2 發表於 19-7-8 10:58

我兩個仔係分房訓 一個跟工人姐姐 一個跟我

男爵府

meko~ 發表於 19-7-8 21:31
我都覺,仲有長老幫,是否哂命post
我自己一個湊孖B 21M
奶奶自我仔未過百日己反面冇見過

只有一個姐姐,冇3個。如果有就好。姐姐能力一般般。暫時係陪月同我自己湊。唔知陪月走左點算,更唔知返工點算,真心求意見,非晒命post。

男爵府

TobySlp 發表於 19-7-8 22:25
我兩個仔係分房訓 一個跟工人姐姐 一個跟我

姐姐肯幫手餵夜奶?我工人姐姐有自己房我又冇搵佢幫手睇半夜怕嘈到佢日頭冇精神跌左個B。-_-

男爵府

honeybid2 發表於 19-7-9 05:53
姐姐肯幫手餵夜奶?我工人姐姐有自己房我又冇搵佢幫手睇半夜怕嘈到佢日頭冇精神跌左個B。-_-
...

其實要規定有足夠休息的,有見過人收工返來六七點自己湊,叫姐姐訓,三四點起床接力,父母休息,天光返工

別墅

honeybid2 發表於 19-7-8 10:58

同房,要俾佢地習慣對方喊聲
可能佢地早產,响醫院一段時間慣左其他bb喊聲
返到屋企一個喊另一個照瞓

男爵府

喊包媽媽 發表於 19-7-9 09:59
其實要規定有足夠休息的,有見過人收工返來六七點自己湊,叫姐姐訓,三四點起床接力,父母休息,天光返工
...

其實要規定有足夠休息的 <— 我都係咁諗所以俾工人分房同冇叫佢半夜睇。六七點瞓半夜起身都係一個可行既辦法喎,要睇我姐姐肯唔肯... 謝謝。

男爵府

yingomg 發表於 19-7-9 10:20
同房,要俾佢地習慣對方喊聲
可能佢地早產,响醫院一段時間慣左其他bb喊聲
返到屋企一個喊另一個照瞓

同房,要俾佢地習慣對方喊聲 <- 有道理,謝謝。

複式洋房

honeybid2 發表於 19-7-9 05:53
...

肯幫手 佢自己主動提出叫我俾細仔跟佢夜晚方便照顧

複式洋房

honeybid2 發表於 19-7-8 11:00
想請問3個姐姐分工如何?我都覺得要3個姐姐先搞得掂...

孖B梗左個兩個姐姐照顧,另一個負責買餸煮飯,清潔屋企

首頁

尾頁

跳至