自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章

其實唔出奇,未必系佢問題。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

cfs 發表於 19-7-7 21:41
性格問題,唔識同人相處

佢係有d內向

男爵府

減齡達人勳章

eelcyy 發表於 19-7-7 20:35
我女小2,夜晚pillow talk時同我講佢好憎分組遊戲,因為次次都得佢無組....凸左佢一個
聽到個心好up
...

小二差唔多完結,到小三叫佢主動d,請下同學仔食下野,好快就識到朋友
我細過一,二年級時,都係成日凸左我一個,所以我細過都好唔鐘意分組

男爵府

同路人

公爵府

真係比D零食佢帶返學校請同學仔食,我女試過一筒(約十粒)糖,一開就會有同學自動過來,次次阿女只吃得一粒,其餘分曬了,佢又冇乜所謂,獨樂樂不如眾樂樂

伯爵府

eelcyy 發表於 19-7-7 21:29
帶一包包獨立包裝 定 一大包比佢派?

獨立包裝方便啲,較衛生
不用太擔心,好快又升班,到時又有新同學,小學生一唔同班就唔friend, 又會班內再識朋友

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女都好靜架,咁多年(9月就6年班),我個女都係多數小息自己一個,不過佢都會自己請同學食野,間唔中一齊玩,多數自己一個,分組都有同學一齊

子爵府

lm251099 發表於 19-7-7 21:36

大包好啲,可以圍埋一齊食,小包有機會攞完就走去玩其他野 ...

有d學校只可帶獨立包裝小息分比同學㗎,尤其初小。而家好易染菌就算嗰頭洗完手。

公爵府

2018復活節勳章

Abbie_mimi 發表於 19-7-7 21:02
帶啲零食小息分享,小朋友好易識人

而家有d小朋友好現實,有野食時先搵你,拎完就走

子爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-7-7 22:27
而家有d小朋友好現實,有野食時先搵你,拎完就走

點都係一個好機會聚下打開話題發展下嘅。自己都開心受歡迎。
都聽過阿女d小學同學有d好努力帶snack請同學食,但如果有些根本性問題仍存在或同學本身已結黨的話有時好難埋到堆。

珍珠宮

我女小2,夜晚pillow talk時同我講佢好憎分組遊戲,因為次次都得佢無組....凸左佢一個
聽到個心好up
...

因為班上人數落單?
應該真接揾老師傾。

伯爵府

多點去公園玩,教佢點同人相處

興趣班好多小組有社工玩遊戲

小朋友性格或多或少原生家庭都影響!

家庭相處融洽,父母多親子活動,

見好多爸爸會同仔女係公園玩既,小朋友都傾向天真樂觀!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

我細個都係,到讀中學都係。好少朋友⋯⋯ 其實好唔開心又唔敢同人講⋯⋯

最唔鍾意分組,我永遠自己一個

我覺得可以由媽媽開始去接觸吓其他媽媽,睇吓有冇機會一齊出去玩吓咁,搞吓活動。小朋友聚埋一齊會容易啲埋堆
平平穩穩又過一日

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

現在已經7月⋯⋯好快學期完結,用D時間了解,點解沒有朋友!

男爵府

小傻b 發表於 19-7-7 22:04
我個女都好靜架,咁多年(9月就6年班),我個女都係多數小息自己一個,不過佢都會自己請同學食野,間唔中一 ...

咁你女有無唔開心阿

大宅

聽到個心好up
...

次次都係咁,定一次半次?有時小朋友遇到一次,半次都會覺得好唔開心,可問清楚,再開解佢。3年級可叫她主動啲,我女小一時,幾個幼稚園同學仔都派咗去有熟識同學的班,唯獨我女1人,佢就連去廁所都唔放過結交新朋友,襯對方洗手遞上紙巾,順便問人可否做朋友。分享零食,仲有淘啲貼紙仔,帶幾張返去,啲同學仔實圍住傾計㗎。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

eelcyy 發表於 19-7-7 23:03
咁你女有無唔開心阿
冇喎,我個女好樂觀,係個冇乜所謂既小朋友,自己一個都可以,有時小息見到同學咪請同學食野囉,有時又有同學請返佢食野

大宅

聽到個心好up
...

唔駛太擔心,升班就會識到新朋友,同囡囡傾吓,睇吓會唔會有D嘢令到同學仔唔鐘意佢,例如我仔以前小學有個女同學,冇人同佢玩,原來佢小小嘢就去同老師講,所以全班都唔想接近她,驚比老師罰,有時小朋友嘅思想好直接㗎!

大宅

回覆樓主:

女仔麻煩啲,好細個已經圍埋一堆。男仔好啲,走下玩下就識到小朋友。如果小息有運動角遊戲角之類叫佢參加下,我始終覺得玩下走下容易識朋友。

首頁

尾頁

跳至