自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓

我女之前都係咁, 我今年做多左家長義工, 自己先去認識同學媽咪, 一來可知同學眼中既佢係點, 有問題可幫佢作改善, 二來同學仔見媽咪有埋堆, 自然亞女都容易埋堆, 三來佢見我都因為佢咁努力, 容易鼓勵佢作主動先行前一步識朋友, 最後亞女下學期都識到一班唔錯的朋友一齊小息

用戶要求終止服務

2019新春慶豚圓

多嘗試在星期三、四嘅時候邀請班上同學,星期六日一齊去公園,睇戲,去圖書館,打羽毛球,BBQ,游水,去迪迪尼.........有較多嘅課外活動比佢哋一齊玩,感情就會好深厚(當然要父母一同陪伴)
如家長有WhatsApp群組,也多嘗試在群組問一問邀請大家一齊參加活動

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

以前我小學都係分組都係我最後,但總有一兩個人陪我,可以做到 friend。一班二三十人,總有一個可以做到朋友,亦一定有小朋友性格比較孤獨、興趣唔跟大路,主動搵性格溫和、身邊比較少朋友嘅同學仔一齊,一齊 share 食物、去玩,好快 friend。

複式洋房

可能佢比較成熟

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Yuki_Yeung 發表於 19-7-7 22:27
而家有d小朋友好現實,有野食時先搵你,拎完就走

係,所以我唔支持帶零食去維繫朋友
我細女會帶小小零食,有時同學又俾啲佢,有個好乞人憎嘅試過問佢「有無嘢食呀!」我女於是俾咗件「其他人派」、最唔鍾意食嘅嘢俾佢。啲人一啲禮貌都無。

侯爵府

2019新春慶豚圓

happybebebe 發表於 19-7-8 05:56

係,所以我唔支持帶零食去維繫朋友

唔係維繫,係打開個關係。

侯爵府

ilikethis2005 發表於 19-7-8 06:54
唔係維繫,係打開個關係。

係呀,小朋友内向,佢帶嘢返去主動請人食,都係打開關係的方法。

男爵府

annakit 發表於 19-7-8 00:15
我女之前都係咁, 我今年做多左家長義工, 自己先去認識同學媽咪, 一來可知同學眼中既佢係點, 有問題可幫佢作 ...

好提議

公爵府

回覆樓主:

你暗暗比糖佢請小朋友食,每日都唔同款式,不出2星期大把朋友

然後買1大乍貼紙剪出黎,每日帶小小送比小朋友

男爵府

我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我仔都比較怕識人,我就不斷提佢,先向坐隔壁枱同學或者排隊前後同學埋手先,打下招呼,問下嘢,慢慢就會大家傾計

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

要了解下咩原因先,例如會不會佢待人處事有問題,平時有冇機會接觸到啲同學?
會不會佢掛住上年啲朋友,而卻步無去識新朋友?
甚至媽媽有冇機會參加下學校活動觀察下邊度出問題?

子爵府

eelcyy 發表於 19-7-7 20:35
我女小2,夜晚pillow talk時同我講佢好憎分組遊戲,因為次次都得佢無組....凸左佢一個
聽到個心好up
...

如果住附近的同學,約下一齊玩,多些參加佢學校親子活動。

大宅

男爵府

回覆 Abbie_mimi 的帖子

無用架, D小朋友而家話唔食, 好巴閉架

伯爵府

回覆樓主:

從前小一小二
我非常極之反對用零食交友!
但真係冇咩朋友重要比人夾,我心痛。
去到小三,我日日一包零食分享
就身體永遠有班人。
但當中嘅條件可唔可以畀個女全部食曬一定要分享f

伯爵府

eelcyy 發表於 19-7-7 21:46
佢係有d內向

你同其他媽媽 friend 唔 friend?
可從中問下其他同學點睇阿女, 可能除左內向仲有其他野, 問多個人無壞, 知多點

男爵府

lm251099 發表於 19-7-7 21:36

大包好啲,可以圍埋一齊食,小包有機會攞完就走去玩其他野 ...

你好细心

男爵府

bearbb5 發表於 19-7-8 12:26

咁巴閉

侯爵府

bearbb5 發表於 19-7-8 12:26

有巴閉細路,但絕大多數都係為食的。有次係會所,見到個女仔好高啦,以為佢唔吼,點知佢見有糖食,即刻變心心眼。細路哥有時係好可愛

男爵府

tszchungmama 發表於 19-7-8 13:11
你同其他媽媽 friend 唔 friend?
可從中問下其他同學點睇阿女, 可能除左內向仲有其他野, 問多個人無壞, ...

麻麻啦 因為班家長好煩 女好多比較 所以唔想咁熟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊