自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

首先你並不孤單
時間可以治癒一切
只要你願意、只要你不放棄
人生一定有希望的
加油!別放棄!

珍珠宮

細細聲 發表於 19-7-7 21:04
突然好多吾如意嘅事,但係所有細節我都吾甘講。。因為講完都無用

只係個心好痛,keep住一起身就喊,我覺得 ...

去散下心先,食自己鍾意食,hea 下先

水晶宮

回覆樓主:

我唔開心都係唔鍾意同人傾訴,因為一講起件事就好似relive一次咁,好難過。我試過喊、失眠、討厭全世界,好難捱。但時間係最好的治療,捱吓捱吓就過去。頂住!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

搵人傾訴一下,再唔係痛痛快快喊一場後,同自己講:我一定可以撐下去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人生總有起跌! 偶爾放鬆下是件好事, 比自己放空下,做下運動,出下汗, 不用急,慢下來其實不錯... 有咩唔開心可以响呢度講, JM D意見都中肯!!

男爵府

突然好多吾如意嘅事,但係所有細節我都吾甘講。。因為講完都無用

我都好唔開心,但我喊唔出,可能真係心死啦⋯食唔到瞓唔到喊唔出,好辛苦⋯希望時間快啲過⋯

子爵府

做下運動發洩情緒。好明白你,講著都無人幫到手,唔想俾父母知,免得老人家擔心,唔想成日俾負能量朋友,仲要係仔囡面前控制好情緒。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔想講就落街跑步,解決唔到嘅事就將佢放埋一邊先,畀個大腦唞下先。

水晶宮

回覆樓主:

講起傾訴。我想起一個好老土的男性朋友的經典回應:

(1)A同佢講唔開心,佢會答:“ 做人係咁,包你開心ga。”
(2)B呻唔公平,自己付出好多都無收獲。佢話“ 呢個世界畢嬲係咁,你而家先知!”
(3)C話自己幾慘,佢講“ 你已經好好,仲想點?無病無痛,有飯食有屋住,大把人慘過你,下删一百字”

咁既回應,不如自己消化傷痛算了。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁你覺得..唔如意既事..
你有冇能力去改變?

如果冇既..其實再唔開心多諗都冇用..
只會不停令自己唔開心...

我自己既做法係...
自己改變到控制到的..盡做...做完多數會改善的...
所以心態係...明天會更好..一步步地改善吧...

自己改變控制唔到既事...瞓一覺就忙了吧...
自身的...接受吧...之後有改善..就係LUCK黎...
別人的...只係少少影響到自己...
老實..其實真係唔關我事吧...為乜要不開心?

男爵府

me too

吾知可以揾邊個傾訴。。尋晚放工忍唔住攬住個仔喊

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主咁為得朋友真係唔話得
冷血D講如果可以真的希望捉有毒隱嘅人去絕育.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

細細聲 發表於 19-7-7 21:15
我依家電話都飛左去打吾通嘅號碼,whatsapp 都delete 埋,好怕再有不幸嘅消息,頂吾順 ...

樓主,今日心情好啲未

水晶宮

我都好灰!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我剛剛都在家哭了一場,在谷底中。anyway, 大家一起加油,人生總有高低,跌到谷底,或許過一陣子就反彈。捱過了就有好日子......
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

人總會有高有底,有開心有唔開心.只要樂觀面對,一定有出路的.加油!

首頁

尾頁

跳至