自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我無問過佢地,所以都唔知會唔會俾,不過我自己唔會睇佢地電話,會尊重佢地

大宅

MrsSingSing 發表於 19-7-8 14:42
知,未到要‘私隱’的年紀。
佢依家用緊我自己用開嗰個password

我見到幾個回覆都話要有私隱,其實幾多歲開始先至需要有私隱呢?可能我個仔仲細,我是否應該開始要諗呢個問題?
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

油麥麥 發表於 19-7-8 01:08
妳可以俾仔女/老公/兄弟姊妹知密碼嗎?

我知老公,唔知阿囡,阿囡唔想比,我隨佢,不過兩父女都知我手機密碼,兩公婆好少睇對方電話。返而我想睇亞囡,我怕佢俾人呃。

子爵府

醒目開學勳章

我覺得手機密碼係用嚟防止遺失時,陌生人可以access到裏面資料, 即係好似屋企門匙或房門鎖匙咁

俾唔俾pw家人, 就好似肯唔肯俾自己屋企門匙過唔同住的99咁, 這是基於一大堆原因如: 相方關係, 是否信任對方, 能否接受對方平日處事手法, 自己實際需要等等......應該不可以一概而論, 俾就會侵犯私隱, 唔俾就係尊重私隱.

我自己部爛鬼手機無set password, 因為一來無咩重要個人資料, 二來我個人又性急我,唔中意用機要先開pw或等一陣, 而且我係FTM, 所以寧願出街時小心D唔好唔見手機, 平日放部手機响屋企時, 個個都可以任睇

至於老公同仔女, 佢地全部都有set password或上鎖, 老公同女自己主動俾pw我, 但我好似從來都唔記得. 阿仔我無問佢, 佢又無俾我, 但佢d email又好似俾咗pw我, 不過我都係記唔住 , 我叫佢盡量响我部pc auto-login. 但久唔久會俾我錯手logout咗

其實我唔寫低係一定會唔記得咁多個pw, 但我知寫低好似唔係好安全, 所以順其自然

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

公爵府

牛年勳章

正常吧!私隱嘛

公爵府

問佢應該會講
但我唔會問

伯爵府

cmary234 發表於 19-7-8 01:44
知,我全家都互相知對方密碼
X2

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章