自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原來而家分左,嚴格,中等和輕的级別,我想refund, Airbnb 完全不理。我和戶主都說可以refund, 但Airbnb 的系統不肯退。

下次一定不會咁早就考慮Airbnb

子爵府

Airbnb只會幫屋主,唔會幫住客嫁。有啲屋主擺明屈錢,但Airbnb 唔會理。

男爵府

little06 發表於 19-7-8 09:15
Airbnb只會幫屋主,唔會幫住客嫁。有啲屋主擺明屈錢,但Airbnb 唔會理。
...

咁玩法,以後去搵洒店仲好。

wcpcelia    發表於 19-7-8 11:34

子爵府

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:28

我自己一定book返酒店,係同朋友去旅行先住Airbnb,多人一齊,冇辦法,始終Airbnb 方便大班人住

男爵府

little06 發表於 19-7-8 09:15
...

老實說講,而家D酒店又可以hold, 又可以退,又多選擇。Airbnb 咁落去,旅客唔會咁早book 佢。

子爵府

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:28

我自己一定book返酒店,係同朋友去旅行先住Airbnb,多人一齊,冇辦法,始終Airbnb 方便大班人住

水晶宮

我只會book 酒店住, airbnb 冇咩保障...

子爵府

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:30
老實說講,而家D酒店又可以hold, 又可以退,又多選擇。Airbnb 咁落去,旅客唔會咁早book 佢。
...

我自己好怕又要擔心間屋係咪貨不對辦,又要驚住完俾人屈錢,去旅行都係想relax 姐

男爵府

上年去東京原本訂了bnb,之後日本政府嚴格執行違規bnb,有些擔心,所以問bnb可否幫忙安排退款。
屋主就唔肯退,反而bnb就協助3天內退了。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

只 book 洒店

伯爵府

不嬲只選擇酒店

侯爵府

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:05
原來而家分左,嚴格,中等和輕的级別,我想refund, Airbnb 完全不理。我和戶主都說可以refund, 但Airbnb 的 ...

如果你講嘅級別係講緊refund/cancellation policy 嘅話呢個係一向已經有,唔係而家先分。

伯爵府

BK Milk勳章

鬼叫我cheap,窮,我還是喜歡用airbnb。我之前的經歷都ok,還曾經遇過好好的房東

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:05
原來而家分左,嚴格,中等和輕的级別,我想refund, Airbnb 完全不理。我和戶主都說可以refund, 但Airbnb 的 ...

真的不會再幫襯,我妹人在日本,佢竟然可以甩底,搞到夜媽媽要周圍搵房,仲要唔肯退款,搞到一肚氣。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

男爵府

BOOK酒店可以free cancel 但Airbnb 好多時都唔得. 如果要cxl 要收charge
清潔費又貴. 又遲check in, 所以都唔會再book airbnb

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我之前用Airbnb 貪有煮食的(小朋友需要),但其實都好貴下,有時唔平得過酒店。寧願住酒店包早餐,有常換床單,清淸楚楚,也不用怕被放飛機。

男爵府

我覺得Airbnb啲屋好汚糟,我唔信個屋主會換哂啲床單,冷氣又唔知有冇洗,厠所更加唔敢諗,又唔知有冇Cam,如果屋主變態,佢又有Key……真係好冇保障,有咩事都冇人幫冇人理。

珍珠宮

我自己都只會book 酒店,如果人多或想住大些,就book 酒店式的apartment, 方便,有人管理又舒服。
我有朋友曾經在法國book Airbnb, 夜晚要搭貴的士去拿key 好麻煩,第二天銷匙漏在屋裏面,找人來開,吾見千幾港元,佢話以後都吾再book.

亦有朋友悉尼試過屋主前2天才取消booking, 佢要在FB 向我地求救。

亦有朋友book 溫哥華Airbab, 去到塞廁所,要轉地方搬。

珍珠宮

王國教室勳章

ching1972 發表於 19-7-8 10:40
真的不會再幫襯,我妹人在日本,佢竟然可以甩底,搞到夜媽媽要周圍搵房,仲要唔肯退款,搞到一肚氣。
...

我有朋友係東京人,其實佢話近年就算日本人自己响日本住airBnB都好多事發生,外地遊客溝通唔到仲煩。佢都話好彩咪無事,唔好彩

首頁

尾頁

跳至