美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

因為貪靚 成日都著高跟鞋 逐漸覺得著高跟鞋好唔舒服
最近就算著平底鞋行路 行耐d都覺得痛
舊年發現自己隻右腳大拇指彎左 去做復健又冇效果
聽講可以著矯正鞋黎矯正定係用矯正器?有冇效?
有冇人可以分享下經驗?
相入面著鞋都唔岩腳形 (著唔到好貼腳既鞋)

男爵府

我都有呢個情況...希望有jm可以分享下點改善

別墅

2020勳章

Jody3345 發表於 19-7-8 20:19
因為貪靚 成日都著高跟鞋 逐漸覺得著高跟鞋好唔舒服
最近就算著平底鞋行路 行耐d都覺得痛
舊年發現自己隻右 ...

要睇專科醫生,嚴重嘅話要做手術

複式洋房

2020勳章

回覆 [email protected]@ 的帖子

我都想知道

複式洋房

2020勳章

回覆 Elimoon5 的帖子

係骨科醫生?有冇專門做拇趾外翻手術既專科醫生架?

子爵府

Jody3345 發表於 19-7-9 17:22
回覆 Elimoon5 的帖子

係骨科醫生?有冇專門做拇趾外翻手術既專科醫生架?

有一個姓吳的,他的手術不用折骨,你上網揾吓,Stephy 都係揾佢做

我都有这个問題,所以search 過d 資料

子爵府

我都想知

複式洋房

2020勳章

回覆 細姐姐 的帖子

我搵左d資料,吳醫生係用韌帶手術矯正 呢個手術方法好唔好?
我見台灣有醫生係用截骨方法,唔知邊個方法好d呢?

子爵府

Jody3345 發表於 19-7-14 19:21
回覆 細姐姐 的帖子

我搵左d資料,吳醫生係用韌帶手術矯正 呢個手術方法好唔好?

我都唔知吳医生好唔好呀!

我有同事就係做截骨,係香港做,佢两隻脚一齊做,請咗4,5 個月假!

大宅

細姐姐 發表於 19-7-9 20:48
有一個姓吳的,他的手術不用折骨,你上網揾吓,Stephy 都係揾佢做

我都有这个問題,所以search 過d 資料

請問係邊位吳醫生?

子爵府

favv88 發表於 19-7-14 19:46
請問係邊位吳醫生?

你上網search 吓就揾到

複式洋房

2020勳章

細姐姐 發表於 19-7-14 19:23
我都唔知吳医生好唔好呀!

我有同事就係做截骨,係香港做,佢两隻脚一齊做,請咗4,5 個月假!

吳醫生 做韌帶手術 要住院1-2日
費用唔平
我見呢篇文章 用截骨方式 傷口唔大 疤痕唔明顯 手術即日可以落床 唔駛住院 唔知邊種手術好?

https://www.storm.mg/stylish/1339602?srcid=7777772e73746f726d2e6d675f33653933366133326432383739633366_1563529477

洋房

回覆樓主:

我都想做,隻腳趾公愈黎愈斜 有一邊斜到比第2隻搭住左

複式洋房

截骨起碼個幾月行唔到,我都因為怕咁先一直hea係度
依家只可以著少少踭,同行得耐就痛

複式洋房

2020勳章

babycici008 發表於 19-7-20 01:41
我都想做,隻腳趾公愈黎愈斜 有一邊斜到比第2隻搭住左
我都想做!!!越拖得耐越嚴重⋯你有冇比較過
想用邊種手術方式做?或者搵邊個醫生?

複式洋房

2020勳章

nana0112 發表於 19-7-20 11:07
截骨起碼個幾月行唔到,我都因為怕咁先一直hea係度
依家只可以著少少踭,同行得耐就痛
...
我搵到既資料係 截骨手術係當日可以落床
要著6個星期石膏鞋 3個月後先可以做運動

別墅

我 17年前做嘅,好好呀!

洋房

Jody3345 發表於 19-7-31 21:27
我都想做!!!越拖得耐越嚴重⋯你有冇比較過
想用邊種手術方式做?或者搵邊個醫生?

無呀,我都想知

別墅

2020勳章

Jody3345 發表於 19-7-31 21:28
我搵到既資料係 截骨手術係當日可以落床
要著6個星期石膏鞋 3個月後先可以做運動

我十幾年前做過,當年做完第二日可以落床,但當然唔可以行好耐,幾步咁。印象中著嗰對特別嘅鞋著咗一個月度,攞咗6星期假。之後著咗好耐圓頭同平底鞋,因為一著尖同高就會痛,做咗半年physio. 要完全唔覺做過手術好似要成年。我係做截骨,疤痕唔明顯,唔講無咩人覺。對腳型係靚過未做嘅,起碼著涼鞋唔會俾人望住,但同本身腳型生得靚嘅人都係差得遠。

複式洋房

2020勳章

Akeung 發表於 19-7-31 21:45
我 17年前做嘅,好好呀!
用那種手術方法來做?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊