美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

__summer.p__ 發表於 19-8-19 14:27
我小學就有拇指外翻問題,
呢個問題起碼廿幾年都無去處理,
岩岩睇完你地咁講, 要休息4-5個月, 真係唔係個個 ...

我係越黎越嚴重,唔理係著鞋定行路都會痛,但係冇水泡
拇指外翻既情況越黎越嚴重所以先想做手術

大宅

Jody3345 發表於 19-8-22 09:53
我係越黎越嚴重,唔理係著鞋定行路都會痛,但係冇水泡
拇指外翻既情況越黎越嚴重所以先想做手術

我早幾曰睇倒報紙,因我先生又係拇指外翻越來越嚴重第二隻腳指己搭住腳指公,但佢又話一都吾痛,但腳底就有厚厚的"抌"。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 Jody3345 的帖子

剛剛先見到這個post.
我9年前去Dr Wu度,雙腳一齊做非截骨拇指外翻手術,連手術日住左3晚醫院。手術後要做物理治療,醫生比對特製中空鞋我著,要穿最少3個月。對鞋有一吋至吋半踭,前半掌中空,等腳趾位唔會受力,最初要學著住行路。

最重要係手術非常成功,我到現在都無再拇趾外翻,穿任何高度寛窄鞋都可以,行走跑跳無問題。

其實我當時不是太嚴重,醫生同我量角度是可做可遲d做,但基本上唔會自己好,只會越來越差。我當時是經常小腿、腳趾抽筋兼腳底厚枕,因為腳指公外翻影響行路用錯力,大大增加肌肉負擔。加上雞眼位經常紅腫發炎,又穿乜嘢鞋都唔舒服,所以最後決定搏一搏,果然早做早享受。

大宅

大眼仔mama 發表於 19-10-15 23:42

可以pm医生資料我嗎?手術費?可用保險嗎?

複式洋房

2020勳章

我2隻腳都做左手術(分開做),係東區醫院做, 由診所醫生轉介 、排期 、見醫生、覆診、做手術...總共用左1年零9個月....
之前都上網搵過其他私家醫院資料, 做一隻腳都差不多要成十萬蚊....

男爵府

2020勳章

Momo820 發表於 20-1-20 19:29
我2隻腳都做左手術(分開做),係東區醫院做, 由診所醫生轉介 、排期 、見醫生、覆診、做手術...總共用左1 ...

系政府做要錢嗎?同有冇話要咩理由先做得?

大宅

大眼仔mama 發表於 19-10-15 23:42

可以pm 醫生資料和大約收費嗎?

複式洋房

2020勳章

anju 發表於 20-1-22 08:53
可以pm 醫生資料和大約收費嗎?
一隻腳8萬 兩隻腳15萬
你要問下你間保險公司先
我份保險剩係保一部分
PM左ec資料比你

大宅

Jody3345 發表於 20-1-22 11:14
一隻腳8萬 兩隻腳15萬
你要問下你間保險公司先
我份保險剩係保一部分

謝謝你

複式洋房

2020勳章

luvubabemiu 發表於 20-1-22 02:53
系政府做要錢嗎?同有冇話要咩理由先做得?

政府做, 覆診好似幾十蚊, 住院就百幾蚊一日, 手術唔使收錢
你經門診轉介去專科, 醫生會幫你照X-ray , 睇下有幾嚴重, 如果外翻角度超過40度 , 就係好嚴重....會加快排期做手術

子爵府

2020勳章

Momo820 發表於 20-1-20 19:29
我2隻腳都做左手術(分開做),係東區醫院做, 由診所醫生轉介 、排期 、見醫生、覆診、做手術...總共用左1 ...

想問而家做完咁耐,仲會唔會痛?覺得有無後遺症

複式洋房

2020勳章

connie1018 發表於 20-1-20 16:24
可以pm医生資料我嗎?手術費?可用保險嗎?
Pm左

子爵府

細姐姐 發表於 19-7-9 20:48
有一個姓吳的,他的手術不用折骨,你上網揾吓,Stephy 都係揾佢做

我都有这个問題,所以search 過d 資料

我十年前找吳醫生做左, 幾好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊