1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家小朋友幾大開始食飯仔?
19個月男B, 有8隻牙仔, 可以俾B自己試自己食飯仔?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

阿b依家16個月,有7隻牙仔。1歲2個月開始食大人飯(無特登整軟飯,都係我地大人食既質地),自己畢黎食,都食得好好。因為之前食粥仔都係自己畢,所以轉左大人飯都係畢得好好。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

我個b宜家18個月,6隻牙,有2隻出緊,一時大人飯,一時就軟少少,佢2樣都吃到

洋房

913189396 發表於 19-7-8 22:39
阿b依家16個月,有7隻牙仔。1歲2個月開始食大人飯(無特登整軟飯,都係我地大人食既質地),自己畢黎食,都食 ...

thanks. 咁我都試俾B自己食飯仔先

Hello!

別墅

2019新春慶豚圓

913189396 發表於 19-7-8 22:39
阿b依家16個月,有7隻牙仔。1歲2個月開始食大人飯(無特登整軟飯,都係我地大人食既質地),自己畢黎食,都食 ...

請問當初點樣開始自己用餐具?

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
siusiumi 發表於 19-7-10 23:33
請問當初點樣開始自己用餐具?

首先我見阿b有揸野了粥既行為(吾記得幾多個月開始有尼個行為了),我就比佢試畢。一開始佢係不停甘了,吾會畢起身,我就比佢拿羹,我抓住佢隻手,教佢畢粥入個嘴度,試多幾日,就自己識畢粥了,學識畢之後都好多時畢落,但尼個係必經過程,我隨佢,之後就食得好好拉。依家自己畢落左飯都執返黎食,食得好幹淨。

水晶宮

13個月已經自己食唔鐘意人餵。
反而而家22個月就成日叫我餵

別墅

2019新春慶豚圓

913189396 發表於 19-7-11 11:32
首先我見阿b有揸野了粥既行為(吾記得幾多個月開始有尼個行為了),我就比佢試畢。一開始佢係不停甘了,吾 ...

丫呀。。。。咁我好似miss左,我仔幾個月之前都有咁做,我冇捉住呢個機會 而家佢慣左用手

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
siusiumi 發表於 19-7-11 23:13
丫呀。。。。咁我好似miss左,我仔幾個月之前都有咁做,我冇捉住呢個機會 而家佢慣左用手

你可以依家開始教佢呀。總之比佢拿羹,捉住佢隻手控制佢畢野入嘴,佢一用返手拿野食,就即刻塞返隻羹比佢繼續控制佢 試多幾日,佢就會慣架拉

別墅

2019新春慶豚圓

913189396 發表於 19-7-12 12:12
你可以依家開始教佢呀。總之比佢拿羹,捉住佢隻手控制佢畢野入嘴,佢一用返手拿野食,就即刻塞返隻羹比佢 ...

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我女1歲已經要自己畢,拎走隻匙羹喪喊

洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
pigpiglamlam 發表於 19-7-12 17:42
我女1歲已經要自己畢,拎走隻匙羹喪喊

1歲已經要自己畢 好叻!
Hello!

男爵府

2019新春慶豚圓

siusiumi 發表於 19-7-11 23:13

用左手冇問題呀,我用左手,我仔2隻手都用但傾向左手多

男爵府

2019新春慶豚圓

jkfwong 發表於 19-7-13 10:03
1歲已經要自己畢 好叻!

我冇教佢,有日餵食飯要搶隻羹自己黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊