懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

相信各位媽媽在媽媽谷, 收到不同的優惠資料。其中有一團購夾單的事件, 想向大家分享。
其中有一媽媽借著 樓上 海味 夾單 以批發價買入蟲草 以及遼參。夾單滿$200,000 可以以最優惠之價格購買產品, 聽起來 很心動吧….

夾單的過程: 團主指出
(1) 可碌3張不同的信用卡, 但團主堅持一筆過碌整張訂單, 其他團員以現金/ 其他過數形式付款;
(2) 團員問團主 將會使用哪一張的信用卡付款, 團主不作任何回應;
(3) 有團員提出可提供以現金回贈的信用卡, 為其他媽媽以現金回贈後之金額購買, 換言之, 各團員可以更優惠之價錢購買, 但團主一一拒絕, 堅持其他團員以現金/ 其他過數形式付款, 將所有反對之聲音一個一個移除;
(4) 團主將反對聲音移除後, 向其他已報團之媽媽 回應: 若各位有時間谷聚, 可以以rebate 所得的金額 請各位團員食飯… (用大家應有的回贈, 請返各團員食飯, 這是一個”請”的行為嗎?)
(5) 成團團購金額已過$200,000, 但一直在不同群廣發群LINK, 當時已夾單超過$300,000, 心態成疑;
(6) 原來樓上可會員積分的優惠 (高達4.5% 積分), 但團主從不提及, 既然已earn積分, 但也不放過信用卡回贈。

事件反映: 團主意故借團購夾單之名義, 從中飽食回贈, 若以$300,000 金額計算 , 1% 已等同$3,000; 積分上, $300,000 , 4.5% 可獲得積分$13,500, 1積分當$1現金購物時使用。$300,000, 即可獲 $16,500 回贈 ($3,000+$13,500)。
由於此團購還一直存在, 各媽媽需時刻保持意識。

大宅

happyshareshare 發表於 19-7-9 00:03
相信各位媽媽在媽媽谷, 收到不同的優惠資料。其中有一團購夾單的事件, 想向大家分享。
其中有一媽媽借著 樓 ...

路過,食下花生
多口問下:團購優惠係團主自己去買先有,定任何人去買夠個金額都有?
如果係團主先有既,佢用邊張卡找數,其他人又似乎真係無權話事啵
但如果優惠係純粹買滿個額就有,唔係團主個人獨有既優惠,咁佢食哂d rebate、積分又真係幾大貪喎

民房

muffinman23 發表於 19-7-9 00:47
路過,食下花生
多口問下:團購優惠係團主自己去買先有,定任何人去買夠個金額都有?
如果係團主先有既,佢 ...

任何人買夠金額都有的優惠.....

大宅

happyshareshare 發表於 19-7-9 01:01
任何人買夠金額都有的優惠.....

咁佢就唔啱喇
咁大貪都有既

別墅

happyshareshare 發表於 19-7-9 00:03

我都見到有媽媽group夾份買樓上海參 主力係 6000一盒既海蔘

民房

回覆 emilybunny 的帖子

應該為同一個團購.... 團主電話92xxxxxx 提高意識,c9錢易賺!

大宅

俾我就唔益佢喇,一聽就知咩事啦。平得幾多

男爵府

畀面勳章

其實我覺得,如果覺得唔妥可以唔參加
佢貪幾多我唔理,但組織個幾十萬的團購都不易⋯始終個團係佢召集,佢用咩付款方式其他人都無權過問⋯

複式洋房

開團時表示湊夠數成團後直接約到門市先至睇貨計數 無啦啦叫人一定要過數先 有媽媽覺得唔妥都好正常條數細極都幾千蚊

大宅

哇 團主一定賺死 我都係樓上常客 係好多現金回贈。

複式洋房

其實成件事就團主要賺多份錢,如果你當佢係中介人/代理人去做生意,咁成件事就好合理。更可能佢根本唔係真媽媽,純做代購,中間抽水當行政費

別墅

嘩 好離譜,大家夾單都係想食平d買平d,佢就自己舔哂d 樓上rebate仲有visa card 積分,做人做到佢咁自私,好賤羅!
依家仲做緊團購?真係要廣傳 提醒其他媽媽!

男爵府

路過:就算所謂最優惠咪平多二三百,幾千蚊要比錢人先,其實冇比人呃已經好好彩貪字得個貧

男爵府

其實只係賺積分,非親非故人地點會甘為你,分分鐘仲要煩交收丶我覺得只係好合理既回報

男爵府

$200000其實積分大約$800而己

民房

喊包媽媽 發表於 19-7-9 09:23
$200000其實積分大約$800而己

$800/$200,000 =0.4% 並非 4.5% 差一小數點 數目差很遠的呢~

再者 團員已大多數 約同一地方及時間集合,貨品只是即場左手交右手...

男爵府

happyshareshare 發表於 19-7-9 09:56
$800/$200,000 =0.4% 並非 4.5% 差一小數點 數目差很遠的呢~

再者 團員已大多數 約同一地方及時間集合, ...

你都可以搞返團,頂爛市

大宅

一句講晒,樓主下次如果遇上同類型事情,覺得有問題就唔好再參與。今次的不愉快事件當做一個經歷吧。好彩之前有媽媽團攪初生攝影,我無join到。

男爵府

昵D生意幾好,冇乜風險,我都整返團

複式洋房

冇事獻殷勤,點會有咁jackso

首頁

尾頁

跳至