0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

初生BB,10日人仔,
唔肯食奶,顧住瞓覺。

健康院檢查,原來跌左磅,
黃疸責界,我好擔心,
健康院話可以考慮,
返唔返醫院照燈。

我哋決定繼續餵奶,谷阿仔食多d,
試多兩日,睇阿仔食奶情況有冇改善,
但一路餵奶,一路彈奶樽,彈腳板,
阿仔都係繼續瞓覺,唔肯飲奶。

點搞?求大家賜教!

複式洋房

之前bb 都係黃,超過標準少少,照左一晚燈就出院。由2xx 跌到1xx

記得醫生護士講過,因為bb 黃,所以bb 會好累,累到無力食奶。照左燈之後,bb 明顯有番dd 精神食奶。

所以如果健康院建議你去醫院照燈,你都可以去醫院睇左兒科先,到時醫生應該會俾意見你

大宅

chubama 發表於 19-7-9 00:12
初生BB,10日人仔,
唔肯食奶,顧住瞓覺。

比佢飲多啲,同埋曬下太陽,飲奶個陣訓著既話彈佢腳板或掃下風等佢醒下再餵,飲密啲

子爵府

2019新春慶豚圓

室溫熟水抺面
打開片片抺patpat

大宅

2019新春慶豚圓

日頭窗邊有陽光照住食呀,另開電視

複式洋房

2019新春慶豚圓

加油!食多啲奶奶!柯晒啲黃出黎就無事!

別墅

回覆 chubama 的帖子

唒多d太陽 嗰陣我呀b都係黃 返左幾日醫院如果你屋企方便 直接將bb床放喺太陽唒到既位置 唔一定話要直接比太陽曬到 有太陽光都得 會去得快d

大宅

gigiwww 發表於 19-7-9 18:07
回覆 chubama 的帖子

唒多d太陽 嗰陣我呀b都係黃 返左幾日醫院如果你屋企方便 直接將bb床放喺太陽唒到既位 ...

唔該哂各位
各位意見我都會聽,去試。
試兩日唔得,就會返醫院見醫生。

複式洋房

chubama 發表於 19-7-9 00:12
初生BB,10日人仔,
唔肯食奶,顧住瞓覺。

我仔果陣有番醫院照燈
日頭係醫院做乳牛 夜晚番屋企就泵 人都癲 不過就真係無收奶

複式洋房

我個仔黃疸又係2xx
但健康院醫生又冇話要照燈
但bb真係可以狂訓...
奶粉又唔肯飲,人奶又係咁2肯啜5分鐘
依家7日後又要覆黃坐乜鬼野月呀我

伯爵府

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(2)

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

same here. .
今日day 9..
前日健康院
琴日健康院之後即刻轉介入醫院抽血
之後今日9點前又再醫院抽血覆檢
估計今日應該出得院

但我個人已臨近死亡邊緣
好攰好攰 .....

大家一齊加油啦

伯爵府

回覆樓主:

我隻都係,只訓,唔肯食,餐餐食得1安半

複式洋房

回覆樓主:

今日出世第8日 剛剛去完覆診黃疸 醫生話270以上先要抽血同照燈 所以呢個指數以下既都唔晒太擔心既 個人覺得仔仔黃疸會勁過女女 個陣我個女出世好快就退
食得少唔緊要 最緊要食密d 個陣我大女一日食10餐全人奶 現家細佬雖然食7餐 但每餐食完2邊人奶再補奶粉 所以如果bb唔肯食人奶 可以試下用樽餵 始終剛出世既bb未太識啜人奶或者要好用力啜但又懶得啜 同埋個陣我聽過食奶粉比起人奶係容易d退黃疸 媽媽們可以試下

伯爵府

mon135 發表於 19-7-11 12:20
今日出世第8日 剛剛去完覆診黃疸 醫生話270以上先要抽血同照燈 所以呢個指數以下既都唔晒太擔心既 個人覺得 ...

我女今日又係黃坦

複式洋房

食奶粉,食密啲,食到退左先食人奶

複式洋房

我個仔初生果時飲奶都係咁
飲左安幾就訓
要拍醒佢
同埋食食下先幫佢換片
換片一定醒

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
贏在起跑線 發表於 19-7-11 21:29
我個仔初生果時飲奶都係咁
飲左安幾就訓
要拍醒佢

我都係 食完一邊人奶掃到風就換下片 等佢食埋另一邊先訓

複式洋房

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

分享:我仔出院當日醫生已話佢黃,但未去到照燈指數所以出院,不過第日又要返醫院抽血驗黃,點知又話唔理想但好彩體重有升,所以又唔洗照燈,但又要第二日再返去抽血再驗,今次驗完就話可以約健康院唔洗返醫院驗,但去到健康院用機驗又話偏高,再轉介去專科,已經灰到一個點!因出院之後勁出入醫院同健康院根本無可能坐到月!係屋企又定時定侯餵奶,想佢飲多啲濕多啲片片退黃,總之前前後後搞咗差唔多2個同先退哂黃!ps:我2溝,所以退黃會耐啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊