自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 19-7-9 12:10
自一收左, 根本就唔會比自二再收!

但新聞話係學校通知家長,唔係EDB通知家長

學校都唔會知學生放自一定自二,學校覺得學生適合就會收,咁應該係有學生同時被2間學校收左
(呢個係我睇完新聞的理解)

侯爵府

KittyMelody1 發表於 19-7-9 12:11
應該無咁著數,呢個新措施,受最大影響係直資(除神校外),估計直資會更早出OFFER,同津校爭學生。,,, ...

簽直資時,估計津校自行未有結果、但3 月31 津校公報收名、家長亦可係4 月直資交名上教局時抽飛選津校(如有offer) , 所以未知直資而家點
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

chunchunlee 發表於 19-7-9 07:36
係咪即係實左?可否講下好處同壞處?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1467224-20190708.htm

Oh , 真的下年開始實行? 我非常讚成, 不用折磨家長咁耐
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 19-7-9 07:49
唔會! 1唔收先到2

如果由學校公佈,自行1、2校正常無溝通亦唔會知自己1定2,有機會齊齊公布 (但學生會獲派自行1)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lopoto 發表於 19-7-9 11:41
咁如果自一同自二都收,家長去自一登記左先,咁自二咪會淨左個位?

舉例說︰

7月一齊正式公佈註冊,無得早登記wor
成個計劃無變,只係容許自行校「爆響口」

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實根本應該要好似升小咁個玩法,早啲知,唔駛心掛掛,唔得就係呈3努力

王國長老

呢度清楚d
https://www.info.gov.hk/gia/general/201907/08/P2019070800330.htm?fontSize=1

關於學校提早通知自行分配學位正取學生申請結果的新安排,發言人表示:「由下年度(即二○二○年度)開始,參加中學學位分配辦法的中學在完成處理自行分配學位的申請後,須於教育局指定的日期(下年度為二○二○年三月三十一日)通知正取學生家長其子女已獲學校納入其自行分配學位正取學生名單。有關家長無須於四月開展的統一派位階段填寫選校表格。」

王國長老

「上述安排乃行政措施,現行中學學位分配辦法的機制並無改變,所有參加派位的學生均會如常於七月初獲通知中學學位分配辦法下自行分配學位及統一派位的結果。」

「新通知安排的目的是讓家長提早得知自行分配學位正取學生的甄選結果,及掌握更多資訊,為子女作知情的學校選擇。」

教育局將於今日稍後發出學校通告,闡述相關的安排,並於八月下旬舉行簡介會,解釋有關的執行細節。

珍珠宮

好媽媽勳章

cattz288 發表於 19-7-9 12:10
自一收左, 根本就唔會比自二再收!

現行係自一收咗唔會有自二,因為教局在收到津校及直資名單後會處理好重複嘅人名,但而家只係叫學校出信通知,甚至連註冊程序好似都係跟番原本7月,中間好似無人去處理重複嘅offer...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

blackypurin 發表於 19-7-9 12:48
現行係自一收咗唔會有自二,因為教局在收到津校及直資名單後會處理好重複嘅人名,但而家只係叫學校出信通 ...

如果係咁就有問題喎!自二學校有機會浪費左個位! 果個學生亦可再報直資, 再拎多個位! 又係富者越富?!
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

23肥媽媽 發表於 19-7-9 07:49
不過呈三多數3月頭考,面試就3月,所以應該都無得hea考啊

3月尾咁快有結果??

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

blackypurin 發表於 19-7-9 08:41
就算早出offer, 如果教局中間唔統籌,你揸住直資offer 去考自行,再在4月抽飛去番抽獎(當已肯定有津校off ...

咁咪好大漏洞?

公爵府

Fishqqma 發表於 19-7-9 13:22
3月尾咁快有結果??

應該唔會3 月尾咁快

公爵府

chunchunlee 發表於 19-7-9 07:36
係咪即係實左?可否講下好處同壞處?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1467224-20190708.htm

贊成啦
如果你,今年將會是最後一年嚇家長

水晶宮

blackypurin 發表於 19-7-9 12:48
現行係自一收咗唔會有自二,因為教局在收到津校及直資名單後會處理好重複嘅人名,但而家只係叫學校出信通 ...

其實一切照常,只是家長提早左知,心裡有個底知點plan 唔駛好似現在咁正式放榜先知,但其實中學本身同現在一樣都係唔知自己係咪真係「收到」正取生。我諗同現時一樣,收不到的正取生的位咪free返過統一,所以都唔存在浪費學位的問題。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-9 12:20

如果由學校公佈,自行1、2校正常無溝通亦唔會知自己1 ...

咁咪好亂!!

珍珠宮

mypineapple 發表於 19-7-9 14:07
應該唔會3 月尾咁快

寫明係331前

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

我都係咁理解
自一同自二都會將正取學生名單交上EDB (另外好似會加一些後備名單)

如果真係有自一就無自二, 咁自二本來正取既學生, 因為自一已入選, 自二個位咪多左出黎?
咁呢d正取位就由後備名單補上??

珍珠宮

好媽媽勳章

1314625 發表於 19-7-9 15:08
其實一切照常,只是家長提早左知,心裡有個底知點plan 唔駛好似現在咁正式放榜先知,但其實中學本身同現在 ...

其實我覺得係不變添,並不會有所謂free咗個位,因為去到7月又會去番教局統籌番,自二無人take咪由waiting list 補上,應該一直都有waiting list呢個安排,所以自行位不會因同一學生自一自二都收而流入統一,除非到最後呢個位係唔夠人去自行考。

只考津校嘅,無論收唔收到信,都會繼續入表,相反直資津校都考嘅,就可以睇吓自行result 先決定抽唔抽奬。

不過可能自行收係少數,大部分學生都可以透過自行多了解自己banding 啩。

王國長老

chunchunlee 發表於 19-7-9 15:12
回覆 cattz288 的帖子

我都係咁理解

唔駛唸得太複雜
其實一切無變, 你簡單睇"自行校可以爆響口"吧了
其他安排係同而家一樣, 自行12一齊收的話, 教育局會將自行2個位擺落抽獎, 一切不變

而家不穩定因素係體藝安排, 同直資點拆招

首頁

尾頁

跳至