自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前一排同朋友傾計,大家都係已婚,有老公,有兒女。其中有一個話問心,回想返,其實佢係一個唔需要結婚的人,其他姊妹就好奇怪覺得咁佢做咩要結婚,佢話其實無衝突,有些人好需要愛情、伴侶,心靈肉體上,又可能金錢上,老公離開一日半日,難捨難離,都好似要死咁;而佢係比較理性的人,佢唔會怎樣覺得寂寞,就算當初無結婚亦唔會覺得遺憾,這並唔代表佢唔愛老公兒女,佢地有事有危險佢亦第一時間去保護佢地,甚至犧牲自己。佢話不過佢亦可以自己生活得好開心,自由自在亦係一種享受。
我覺得唔係每個人都一定要結婚,女人唔嫁又比人盛女,無人要。我估就算在BK已婚JM可能都有些唔覺得自己一定要結婚

子爵府

如果搵到適合的人,結婚一定好過單身,尢其係自已或屋企人患病,多好多支持

伯爵府

newme 發表於 19-7-9 11:16
前一排同朋友傾計,大家都係已婚,有老公,有兒女。其中有一個話問心,回想返,其實佢係一個唔需要結婚的人 ...

要一齊住就一定要結婚!唔接受同居
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

陪月勳章

newme 發表於 19-7-9 11:16
前一排同朋友傾計,大家都係已婚,有老公,有兒女。其中有一個話問心,回想返,其實佢係一個唔需要結婚的人 ...

佢其實係咪想講結唔結都得!?

肺話﹐
都結在婚有小朋友﹐
回咩顧。

象牙宮

回覆樓主:

有小朋友就要結,如果無,大家有工作能力,生活居住都唔成問題,又真係可以唔結既! 我一直都覺張紙好兒嬉

珍珠宮

回覆樓主:

結左就覺得自己唔需要,未結又想快手結 得唔到永遠係最好

侯爵府

回覆樓主:

結唔結婚都得?當老公係生活附屬品?兩人相愛就會想結婚、組織家庭、養育孩子……,唔係話需要結婚而搵個人結。我相信好多人係為愛情結婚。

wcpcelia    發表於 19-7-9 16:59
學會放下    發表於 19-7-9 12:35

子爵府

結咗婚都可以好自由

遇到一個志趣相投又互愛嘅人,係幸福嘅。

我結咗婚,有小朋友,都好自由。未有小朋友時,時不時自己去旅行,依家小朋友大咗,又番返去可以一個人去旅行的日子。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我結左婚幾年...無生小朋友,其實除左張婚紙同名義外,其他無咩分別,咁多年無人叫過我或我自稱係x太,咁多年都唔習慣叫c6做老公(1次都無) 照舊叫佢名,另外大時大節大家有空至出席各人家庭飯局/飲宴(唔會強迫一定要去) 我地2個都愛自由,總知唔影響大家情緒就得,我諗我地係需要生活上的伴侶多D,不過點都好,最緊要我地和合同就ok
不過如果比我再揀,我唔會結婚
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

伯爵府

mike89 發表於 19-7-9 12:30
結左就覺得自己唔需要,未結又想快手結 得唔到永遠係最好

Exactly, 未結你估佢講唔講得出呢翻話
廢話,如果如果
如果我一早買咩咩咩,上期六合彩我中咗啦
諗緊點洗d錢,仲鄉到上自由廣場
去鬼咗潮區

子爵府

Supertalkative 發表於 19-7-9 12:12
要一齊住就一定要結婚!唔接受同居

我反而覺得同居後結婚會好D, 大家可以了解對方習慣, 好過結左婚先發現唔適合或忍受唔到......
我有朋友結左婚先發現大家一齊住好有問題, 一年左右已離婚

子爵府

回覆樓主:

對於想靠人養的人,婚姻是必要的。

珍珠宮

回覆樓主:

咁我覺得,如果同另一半係過得開心嘅,結唔結都係一樣啦~
結婚只係類似一份肯定,俾兩個人一個身份、一個家庭去加強對彼此嘅牽絆同需要~
但你朋友講嘅,係覺得就算無另一半都ok,單身都自在喎,同我講嘅係兩種情況~
我個人係認同寧缺勿濫,遇到個唔好嘅,真係單身更自在啦!

別墅

回覆樓主:

如果好多人追都選擇單身既話,我先會信佢享受單身.

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

其實結婚真係只係一張有法律效力既紙
而拍拖同結婚都只係結合之上有多一個身份咁解而已
如果真係好愛自由又冇小朋友既
單身真係會較開心
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

fifilove 發表於 19-7-9 12:40
我反而覺得同居後結婚會好D, 大家可以了解對方習慣, 好過結左婚先發現唔適合或忍受唔到......
我有朋友結 ...

我好耐之前都講過,覺得要同居過先結婚,俾某jm話係性開放。。
跟住我反問,所以婚後有問題,離婚會好過分手?定係有好多結婚對象?對方無回應~
每個人有自己選擇,結婚對象係陪自己行人生路,了解清楚好D~

子爵府

做個靚太 發表於 19-7-9 13:14
我好耐之前都講過,覺得要同居過先結婚,俾某jm話係性開放。。
跟住我反問,所以婚後有問題,離婚會好過分 ...

珍珠宮

回覆樓主:

佢上左岸講咩都得嫁啦!

雖然好多人反對同居,但我同老公未婚前一路同居都係糖癡豆,唔代表糖癡豆係一定要結左婚先得,亦唔代表結左婚就無左自己生活,唔可以自由自在。其實我都滿意當然狀態,只係比家人逼婚姐~

伯爵府

chanchanmichell 發表於 19-7-9 12:37
Exactly, 未結你估佢講唔講得出呢翻話
廢話,如果如果
如果我一早買咩咩咩,上期六合彩我中咗啦

我都覺得有啲廢話

首頁

尾頁

跳至