自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

如果要生小朋友,我就覺得需要結婚。

否則,我接受到同居。都係想一齊生活,結婚證書代表唔到啲乜,亦唔係什麼承諾,要變就變,難道會因為嗰張紙,令對方唔變心?真係唔知。。。。

複式洋房

b.gorilla 發表於 19-7-10 17:04
當然~結左婚代表乜?代表自己/對方會愛對方一生一世,甜蜜一世,相處愉快?如果有一日感覺消失/想 ...

問世界情是何物?結婚係一生既承諾,感覺固然重要,感覺係好奇妙,亦分為好多種。最重要既係清楚自己。就好似我咁,我對一個女仔既感覺係強烈,仔細啲去感受,發覺係一天比一天加強。

翡翠宮

未結咁講都理解,個人選擇。
都結咗又生埋,講黎都多餘

侯爵府

回覆 Hoining 的帖子

why?

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

回覆 Hoining 的帖子

但哩種責任我樂意接受的, 比我再揀我都依然喜歡結婚生仔的

複式洋房

都小朋友都一齊養下寵物 對大家生活會多好多色彩

珍珠宮

chanchanmichell 發表於 19-7-9 12:37
Exactly, 未結你估佢講唔講得出呢翻話
廢話,如果如果
如果我一早買咩咩咩,上期六合彩我中咗啦

自由廣場都好多三萬文員呀

子爵府

newme 發表於 19-7-9 11:16
前一排同朋友傾計,大家都係已婚,有老公,有兒女。其中有一個話問心,回想返,其實佢係一個唔需要結婚的人 ...

如果唔係為生兒育女,其實真係無必要結婚。如果係搵個伴,咁拍拖一世都可以

子爵府

前一排同朋友傾計,大家都係已婚,有老公,有兒女。其中有一個話問心,回想返,其實佢係一個唔需要結婚的人 ...

我一定要結婚生bb㗎!

雖然我單身時自由好多,係外國住同做嘢朝9晚6,仲有時間煮下鍾意食嘅嘢,焗下麵包蛋糕,放工做gym返到屋企都仲有大把時間hea,但係我好鍾意小朋友我係一拍拖就表明我要結婚生b,如果對方唔係同路人,我寧願唔開始費事浪費時間浪費感情

伯爵府

aliensss2008 發表於 19-7-11 07:34
自由廣場都好多三萬文員呀

得bk自由有嫁炸
其他地方找唔到

侯爵府

如果佢仲係單身一個(單身係指完全冇男朋友,得自己一個)相信佢唔會咁講!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

無病呻吟

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mike89 發表於 19-7-9 12:30
結左就覺得自己唔需要,未結又想快手結 得唔到永遠係最好

AGREE
如果結佐, 又唔一齊住, 其實拍拖都可以, 點解要結呢?
如果有小朋友, 當然要一齊住, 如果分開住, 不如唔好生。(感情出問題, 要分開就另計啦)

結佐既, 又嚮往單身既自由 ;
未結既, 又羨慕有愛侶相伴。

講到尾, 咪就係隔離飯香.......................
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

ic34 發表於 19-7-9 12:33
我結左婚幾年...無生小朋友,其實除左張婚紙同名義外,其他無咩分別,咁多年無人叫過我或我自稱係x太,咁多年都 ...
講到咁好最後竟然係咁既結論,峰迴路轉

大宅

結婚對我而言最緊要一樣...
佢死個陣我想陪佢走,相反佢都會
香港法律係咁,只有親人先可以送最後一程
唔結婚都可以同居,生仔,只係不易為世俗接受
但送最後一程,係要法律上既親人先做到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kim23456 發表於 19-7-11 11:46
講到咁好最後竟然係咁既結論,峰迴路轉
就係經歷過結婚後...最後發現原來自己最想一個人,所以咪話 "如果"我再揀,我唔會結婚囉
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 19-7-10 22:21
如果要生小朋友,我就覺得需要結婚。

否則,我接受到同居。都係想一齊生活,結婚證書代表唔到啲乜,亦唔係 ...

同意, 其實陪伴已是愛的表現

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至