1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

F. 第六類: 申請學生來自大家庭:
a 申請學生有兩個或以上的兄弟姊妹(其中最少要有兩名六歲以下的兒童在家中接受照顧),
我有3個六歲以下小朋友,分別今年9月一個返k2,一個返n班,一個初生bb,但審批主任話因為有兩個小朋友返左學,得一個小朋友係家中照顧,所以申請準則不成立,返而雙胞胎bb返哂學,家中沒有人照顧,就可以申請到學費資助,我覺得很不公平,搵社工幫手又話唔會寫信,有冇人有類似相關經驗,謝謝

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

N班主要是為優先雙職父母且無人照顧小朋友的家庭提供服務~

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

咁佢條款都寫明左,要在家照顧既兄弟姐妹先得。有咩好拗?

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
好簡單,只要生返對雙胞胎就得

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
yanji722 發表於 19-7-9 11:19
a 申請學生有兩個或以上的兄弟姊妹(其中最少要有兩名六歲以下的兒童在 ...

唔係只計家庭收入就ok咩?(合資格幼稚園)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
唔會唔公平呀,大概係小朋友返曬學,大人返曬工,咁大人d薪酬係合符資助範圍就得到資助。

而你個情況係,你可以照顧到老二,唔需要上n班都得。明白你三個小朋友辛苦,加油

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
kissapplegirl 發表於 19-7-13 00:10
唔係只計家庭收入就ok咩?(合資格幼稚園)

留意第一項,需同時附合「社會需要」

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
HappyMaMaBaby 發表於 19-7-14 10:51
留意第一項,需同時附合「社會需要」

因為我係學費資助個網站見唔到有呢一項,唔通我睇漏

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我有朋友係孖,媽媽冇返工,全免添
但佢係意外孖唔係人工受孕
所以無人幫手湊 比佢地返學好正常
但樓主不是孖 唔係計過自己照唔照顧到先生? 一係返工請工人 雙職父母就可以有津貼

大宅

kissapplegirl 發表於 19-7-14 12:44
因為我係學費資助個網站見唔到有呢一項,唔通我睇漏

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/harmonisation-of-preprimary-services/development/common-question-answer/social-need/index.html
這兒有申請資格

大宅

2019新春慶豚圓

臭Patpat小B 發表於 19-7-15 00:22
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/harmonisation-of-preprimary-services/d ...

thanks 我而家先知道,或者樓主試下打去資助辦事處搵高級d既主任再follow

大宅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-7-15 00:44
thanks 我而家先知道,或者樓主試下打去資助辦事處搵高級d既主任再follow

政府嘅如果真係唔符合標準,搵主任都冇用,建議樓主唯有從搵社工寫信入手

別墅

發表於 前天 04:13 |顯示全部帖子
yanji722 發表於 19-7-9 11:19
a 申請學生有兩個或以上的兄弟姊妹(其中最少要有兩名六歲以下的兒童在 ...

咁又想問如果想下半年插班n班又得唔得

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 前天 11:33 |顯示全部帖子
mrsjuice 發表於 19-7-16 04:13
咁又想問如果想下半年插班n班又得唔得

其實N班要係全日先有政府資助,以全日制嘅N班係非常之爆滿,正常係唔會有位俾你插班,半日制嘅N班政府係零資助

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊