0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我媽換片時鐘意濕條紗巾黎抹,便便都係,轉頭搓兩搓就用黎抹咀,我講過左九萬次佢都唔肯聽,我問佢點解唔洗下塊地布拎黎抹面,佢話地布有菌,咁我話 bb d 屎無菌架?佢話唔怕架喎細路仔

救命
回覆 kmbb519 的帖子

Hi kmbb519, BB 面仔皮膚幼嫩,為免殘留係紗巾嘅細菌引起皮膚問題/眼睛發炎,建議用溫水濕棉花/即棄清潔棉清潔pat pat。如果婆婆習慣用紗巾黎抹,就建議分開抹面同抹pat pat 嘅紗巾,例如用唔同顏色/花紋,咁就會比較衛生。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

吓,抹完便便搓兩搓再抹咀…痴缐嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

id4pat 發表於 19-7-12 15:39
吓,抹完便便搓兩搓再抹咀…痴缐嗎?

條巾仲見到一撻撻啡色呀!激到我呀,講極都唔聽,堅持己見,第d野我都忍佢,但衛生問題真係唔可以妥協

大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-10 17:18
回覆 kmbb519 的帖子

Hi kmbb519, BB 面仔皮膚幼嫩,為免殘留係紗巾嘅細菌引起皮膚問題/眼睛發炎,建議 ...

多謝你的意見,佢講極唔聽我唯有見一條掉一條,我已經買多左幾包紗巾

男爵府

開心吸收勳章

點解佢自己痾要用廁紙抹即用即棄,bb 就唔可以用棉片抹即用即棄?bb皮膚嬌嫩需要更衛生呀!

珍珠宮

janede1314 發表於 19-7-12 20:41
點解佢自己痾要用廁紙抹即用即棄,bb 就唔可以用棉片抹即用即棄?bb皮膚嬌嫩需要更衛生呀!
...

佢嘅理論係bb d 便便唔污糟!!我都唔知可以點樣改變佢想法
kmbb519 發表於 19-7-12 16:18
多謝你的意見,佢講極唔聽我唯有見一條掉一條,我已經買多左幾包紗巾
...

老人家的習慣要時間慢慢改變,儘量提點和專用一隻鮮艷顏色/花紋紗巾用來清潔BB patpat ,婆婆會容易D分辨到架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

kmbb519 發表於 19-7-9 13:19
我媽換片時鐘意濕條紗巾黎抹,便便都係,轉頭搓兩搓就用黎抹咀,我講過左九萬次佢都唔肯聽,我問佢點解唔洗 ...

點解唔用乾棉濕水或用濕紙巾抹patpat?我b前排中左沙門氏菌屙左十幾日,屋企已經係好乾淨個d架啦!都唔知點解會中,你叫你媽小心d呀!bb唔舒服全家受罪,最慘係bb辛苦冇胃口又唔肯食藥,見到都心痛!

子爵府

用BB專用棉花濕溫水洗,一包90蚊,可以用好耐架,又衛生,平過掉紗巾啦,BB大個D企到,大便就可以直接係花灑沖,再用一、兩塊棉花抺下殘留物,俾D case媽媽睇,唔衛生bb會又屙又嘔,大人無得休息架,仲要俾錢睇兒科醫生,甚至入急症住院,如果盡左力,小朋友病左只係成長過程,時間過左就好,但我地無理由加大佢地患病風險架

子爵府

kmbb519 發表於 19-7-12 22:31
佢嘅理論係bb d 便便唔污糟!!我都唔知可以點樣改變佢想法:sos ...

所以點解咁多人唔搵老人家湊,
因為根本講唔明

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我99當年都係9588,好彩唔駛佢,老人家思想好難改變,用啲小朋友方法,試下用佢條面巾抹阿B屁股 佢有機會思考下,但亦有機會當無野
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

首頁

尾頁

跳至