論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛請新工人
有自己工人房獨立廁所,做頭嗰幾日都好開心好滿足,之後佢放完例假返嚟就一臉無辜咁要求裝冷氣

之前安排左風扇比佢,房間亦有窗
請問大家會唔會幫工人裝冷氣?

男爵府

Cashmama 發表於 19-7-9 14:07
剛剛請新工人
有自己工人房獨立廁所,做頭嗰幾日都好開心好滿足,之後佢放完例假返嚟就一臉無辜咁要求裝冷 ...

Ok. 叫佢出錢裝。冷氣費佢比。
之前我係澳洲讀書, 屋主無寬頻, 仲係我自已full paid叫人上來裝 (屋主同意), 我比屋主 free raider 左我 internet 好幾年 (wifi share比屋主), 我仲係要比租既。
點解啲菲姐可以咁厚面皮?

子爵府

咁熱既天氣,我覺得有需要裝,叫佢淨係訓先至開。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我工人間房有冷氣, 呢D天氣我唔開唔得, 工人我都由佢開.
我係你會裝比工人.

主 賜 平 安

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果可以我都裝,實在太熱,瞓都瞓唔好黎開我屋苑D師傅一聽話工人房想裝,已經話業委會一定叫我拆,無謂嘥錢。而家唯有俾冷風機姐姐

子爵府

回覆 Cashmama 的帖子

你姐姐係海外或本地完約?

我用左幾個姐姐, 都無話要裝冷氣, 佢地有一把風扇已經足夠.

男爵府

我工人間房係間正常房,本來就有冷氣,不過我有把風扇比佢,佢上年都開風扇多(第一年)。今個月開始佢夜晚訓覺會開,我都冇咩理佢,但老公就唔太鍾意,叫我同佢講唔好晚晚開。
但其實我自己同阿囝房都會晚晚開,所以我都唔知點開口同佢講叫佢唔好開,因為間屋低層都真係幾焗同熱。

如果你間房本來無冷氣,建議你就唔好裝,唔係將來好難叫佢唔開。

別墅

c27cheun 發表於 19-7-9 15:20
我工人間房係間正常房,本來就有冷氣,不過我有把風扇比佢,佢上年都開風扇多(第一年)。今個月開始佢夜晚訓覺 ...

間房本來冇冷氣,請工人之前亦都冇諗過要裝冷氣,佢放完假之後有咁嘅要求,我都諗緊點處理
如果要裝都要搵師傅睇吓邊個位適合。之前真係有聯絡過冷氣師傅,但係全部都話忙,唔得閒上嚟睇位報價。

別墅

sharon26788 發表於 19-7-9 15:07
如果可以我都裝,實在太熱,瞓都瞓唔好黎開我屋苑D師傅一聽話工人房想裝,已經話業委會一定叫我拆 ...

我嘅情況有機會同你一樣,你部冷風機夠力嗎?
開咗之後會唔會涼?或者會唔會好食電?

別墅

AWma 發表於 19-7-9 15:12
回覆 Cashmama 的帖子

佢係本地完約,之前將約做咗四年

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cashmama 發表於 19-7-9 15:29
我嘅情況有機會同你一樣,你部冷風機夠力嗎?
開咗之後會唔會涼?或者會唔會好食電?
...

姐姐上年用過都可以,我叫佢日頭雪多幾舊冰,今年佢好似仲沒開始用

侯爵府

c27cheun 發表於 19-7-9 15:20
我工人間房係間正常房,本來就有冷氣,不過我有把風扇比佢,佢上年都開風扇多(第一年)。今個月開始佢夜晚訓覺 ...

開凍間房之後轉抽濕,慳電D

男爵府

出完街就要你裝,擺明比D同鄉洗過腦啦,我果印無裝喎,佢本身訓廳,只係比部風扇佢,我叫佢如果熱勤D沖涼

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-7-9 17:43
出完街就要你裝,擺明比D同鄉洗過腦啦,我果印無裝喎,佢本身訓廳,只係比部風扇佢,我叫佢如果熱勤D沖涼 ...

其實就算唔介意工人開冷氣。
但如果工人上工幾日就獅子開大口叫僱主出錢同佢裝冷氣... 我會覺得呢個工人都幾難搞同唔客氣, 對佢印象會減晒分。
建議樓主就算想裝比工人 (假設有啲屋真係好好好焗唔通風), 可以咁回: 我同sir傾下先, 裝部冷氣都唔少錢, 果筆錢隨時多過我請新工人既agent fee。我找師傅報完價, 計過條數再通知你。
咁講應該足夠, 唔使直接say no得罪佢之餘, 仲間接指出佢呢個要求要令僱主使大錢, 隨時偷雞唔成蝕揸米, 未嘆到冷氣就比人炒q左。
至於冷氣, 之後睇佢工作表現好唔好先再諗裝唔裝。

子爵府

Cashmama 發表於 19-7-9 14:07
剛剛請新工人
有自己工人房獨立廁所,做頭嗰幾日都好開心好滿足,之後佢放完例假返嚟就一臉無辜咁要求裝冷 ...

唔會
好大胆,冇規矩,唔會理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢之前4年完約, 有冇上來你度見工? 知無冷氣架, 佢可以唔做呀, 而家來要求? 明屈你似D。

你工人係老油條, 點解上手4年唔耍? 可能第一個约不過不失, 同佢續咗後昵樣個樣, 费事比長服, 唔續。

耍求可以好多, 如張床太细要換張雙床。 太硬腰骨痛?

子爵府

Cashmama 發表於 19-7-9 15:29
佢係本地完約,之前將約做咗四年

會唔會之前有冷氣歎? 現在同鄉又教路?
比我就話睇睇先, 過幾日話佢知無適合的冷氣機可裝入佢房, 比把風扇佢。 除非佢做耐左做得好先再考慮裝比佢。否則擔心你裝左佢日開夜開仲麻煩。

我之前都請過本地做過4年的, 但我比風扇佢已經好開心, 現在呢個姐姐都無要求, 我有風扇比佢就可以了。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

一臉無辜 影后上身

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

一臉無辜 影后上身

大宅

如果我工人問, 我會話間房無冷氣位, 屋苑唔比亂裝冷氣,
已經有獨立套房, 貪得無厭係菲律賓人的性格.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁

尾頁

跳至