論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔會裝,佢話裝話裝比佢?一上工就要冷氣機,你太順攤恐怕陸續有黎

大宅

我姐姐房間都冇冷氣,亦冇位裝俾佢,佢有風扇已經OK,冷氣佢嫌凍,唔太鐘意.

別墅

Gloria22sen 發表於 19-7-9 17:43
出完街就要你裝,擺明比D同鄉洗過腦啦,我果印無裝喎,佢本身訓廳,只係比部風扇佢,我叫佢如果熱勤D沖涼 ...

感覺上都係有人教,因為頭嗰幾日真係好開心,放完假返嚟就好委屈咁樣

別墅

Solarflare 發表於 19-7-9 18:37

其實就算唔介意工人開冷氣。

你嘅提議好好
其實我屋企冇小朋友冇老人家,我要返工,成間屋得佢一個,佢都做得好爽

別墅

細姐姐 發表於 19-7-9 19:13
唔會
好大胆,冇規矩,唔會理

我之前啲朋友都話頭一個星期應該會係最乖最勤力,但呢一個會識得同我攞benefits

別墅

lily-of-valley 發表於 19-7-9 21:13
佢之前4年完約, 有冇上來你度見工? 知無冷氣架, 佢可以唔做呀, 而家來要求? 明屈你似D。

你工人係 ...

工人40幾歲,係agent公司見工,當時未知冇冷氣
返工第一日佢話so happy because have her room and toilet ... 放左一日價就變了

男爵府

Poyau 發表於 19-7-10 01:23
一臉無辜 影后上身

一臉無辜扮下野就叫屋主使咁多錢。
都未做出成績就咁多要求, 真係好唔客氣囉。

男爵府

回覆 Cashmama 的帖子

其實都好正常,又無可能吾比佢放假,幾純都真係會被教壞

別墅

chbch 發表於 19-7-10 08:13
如果我工人問, 我會話間房無冷氣位, 屋苑唔比亂裝冷氣,
已經有獨立套房, 貪得無厭係菲律賓人的性格. ...

所以有時候都想係呢度搵sis教路,有時真係唔識教

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Cashmama 發表於 19-7-10 14:39
返工第一日佢話so happy because have her room and toilet ...
得把口靠擦鞋, 來到要求多多。 如掂, 唔玩野唔偷, 試吓揾架推得嘅冷氣比佢放房。 但唔掂, 呢D耍求多多人, 早炒早著。

男爵府

Cashmama 發表於 19-7-10 14:39
返工第一日佢話so happy because have her room and toilet ...

你果度直情天堂啦有工人房工人廁, 日頭屋企又無人。
唔好咁易答應佢丫, 否則佢會覺得你好好蝦, 到時仲麻煩。
而家就拖字缺先, 話要問左價先, 然後就耍太極, 話先生唔比, 要花啲時間遊說, 跟住又話中國人興長輩話事要問準長輩先, 然後話比長輩鬧浪費錢, 又要遊說... 問得黎個夏天都過左了。
然後, 如果你呢個菲可以捱得到下個夏天都未resign, 你咪可以話: You were fine last summer without aircon, I'm sure you will be fine this summer as well.

別墅

kit2004 發表於 19-7-10 09:20
唔會裝,佢話裝話裝比佢?一上工就要冷氣機,你太順攤恐怕陸續有黎

唉,初手請工人,有時真係唔識點做
就連應該點出糧,現金定開户口,都要請教大家

別墅

Solarflare 發表於 19-7-10 14:43
...

暫時做清潔嗰part都OK,但有時又會扮吓蠢扮吓無辜,可能佢哋鄉下興

別墅

Gloria22sen 發表於 19-7-10 14:45
回覆 Cashmama 的帖子

其實都好正常,又無可能吾比佢放假,幾純都真係會被教壞 ...

啱啱黎屋企落車嗰一刻已經有其他賓妹同佢打招呼,
頭果兩日已經即刻問我有冇教會,佢要返教會。一問呢一句已經心知不妙。。。。。。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-7-10 14:52
得把口靠擦鞋, 來到要求多多。 如掂, 唔玩野唔偷, 試吓揾架推得嘅冷氣比佢放房。 但唔掂, 呢D耍求多多 ...

暫時未有冷氣師傅得閒上嚟睇位報價,我諗住買部好似抽濕機size嘅冷風機睇下work唔work

別墅

Solarflare 發表於 19-7-10 14:58

你果度直情天堂啦有工人房工人廁, 日頭屋企又無人。

多謝你,我會嘗試接納呢個意見
又唔好直接拒絕,但其實又拒絕左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Cashmama 發表於 19-7-10 15:09
暫時未有冷氣師傅得閒上嚟睇位報價,我諗住買部好似抽濕機size嘅冷風機睇下work唔work
...
嘩, 你度日頭無人, 咁好工, 仲呢樣個樣。

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-7-10 14:43
...

一扮無妨 隔離帖講喊有阿Sir錢收

男爵府

Cashmama 發表於 19-7-10 15:07
啱啱黎屋企落車嗰一刻已經有其他賓妹同佢打招呼,
頭果兩日已經即刻問我有冇教會,佢要返教會。一問呢一句 ...

新手僱主好蝦啲嘛, 啲同鄉一定教佢的。
比著係我呢啲惡屎能登佢實問都唔敢問。
你多啲上黎呢版睇, 就知點先可以食住工人啦。

別墅

其實你就咁同佢講話要搵人睇位,裝部冷氣好貴,同埋要睇表現先決定會唔會裝,就算裝咗都唔可以晚晚開天光,跟住就可以唔使理佢,唔需要再同佢糾纏係呢個問題,其實佢哋係家鄉都冇冷氣㗎啦⋯⋯而且佢又唔係表現好好喎~我覺得暫時唔需要,就算你哋自己慢慢開冷氣訓都唔關事,因為你哋係屋主,係僱主,唔需要話樣樣你嘅嘢都分比佢~

首頁

尾頁

跳至