自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘意,不過佢都願意配合去上堂。

到今天第三堂,教練開始唔扶住佢要自己拎住個浮板游,我仔驚大喊,教練隨即大聲喝罵佢,不停講睇下人地細過你都唔驚啦、五歳啦男仔嚟架嘛etc
到游返去池邊時,教練叫佢落去「味水」,我仔又喊住唔郁啦,之後教練一手按佢個落水。
「味」完水后,教練叫佢拎個浮板繼續游,我仔又喊住好慢咁過去,然後教練一手拎起佢,好粗暴咁掉佢去另一邊游,我見到呢下我真是好心痛

我知我仔呢類係「麻煩友」,我第一次出去報游水,好想知咁係咪正常?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby7 發表於 19-7-9 19:06
小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

唔係個個教練都係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-9 19:15
唔係個個教練都係咁

唉,我嗰個係女教練,初時諗女人可能會好d,點知咁。個仔而家一提游水成日想喊,我當然唔想咁就放棄,都明白自己個仔扭扭擰擰咁令人嬲。不過我仔一直冇自信嘅小朋友,真係唔知點好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby7 發表於 19-7-9 19:24
唉,我嗰個係女教練,初時諗女人可能會好d,點知咁。個仔而家一提游水成日想喊,我當然唔想咁就放棄,都明 ...

轉人

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

轉會

侯爵府

回覆樓主:

是私人教練or泳班?
5歲太细,要慢慢氹
他這樣會嚇到小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

吾覺你個仔麻煩、怕水程度人人不同、教練冇耐性、在泳池時有見到冇耐性教練、所以家長們一定要跟入泳池、睇住教水方式

大宅

甘你個仔之後有無完成教練之後要求?如果有我覺得無問題,可能你仔仔需要嚴師
或者你睇多一堂,而家好多教練都好溫柔小朋友好難學識游

伯爵府

katrinamama 發表於 19-7-9 19:33
是私人教練or泳班?
5歲太细,要慢慢氹
他這樣會嚇到小朋友

係泳班
班入面連埋我仔七個人
其他都已游得好好
其實頭兩堂教練都冇野架
係就係粗聲粗氣,不過我覺得教水嘅ok啦,的確唔可以太溫柔

不過最奇怪係,落堂時佢竟然話我仔今堂表現好好,叻咗好多喎⋯⋯但明明成堂都係喊住同鬧咁過。。

珍珠宮

如果第一堂已經冇耐性
一定轉人

或者試下一對一
啲教練起碼唔會趕進度
會俾心機啲執姿勢
唔係只求學識就算

水晶宮

回覆樓主:

轉會, 個教練好過份喎 咁樣會令到你小朋友更加怕水,我仔仲麻煩過你小朋友,一聽到去泳池就到喊,最終搵了一間有愛心教練教, 雖然進度慢,但係阿仔而家唔怕水仲學曬四式

伯爵府

JOJO- 發表於 19-7-9 19:39
甘你個仔之後有無完成教練之後要求?如果有我覺得無問題,可能你仔仔需要嚴師
或者你睇多一堂,而家好多教 ...

咁仔之後的確係完成到教練嘅要求
我都有你昵個諗法
但另一方面,我仔真的極度缺乏自信嘅人,佢經常怕錯怕比人笑就唔敢表達自己,教佢以來嘅老師都話佢需要多讚賞多鼓勵。呢個教練的確係迫到佢,但搞到佢咁唔開心嘅狀況下,我好矛盾。。

男爵府

一班有幾多人?
我覺得你仔未ready可比多一年佢,下年先學,
我仔上年學左,唔得但起碼唔怕水,識浮唔肯頭入水,今年再學,大左一年就係一年,肯入水呼氣,但唔係成堂都合作,老師得兩個學生,所以好d.
咁喊住都學我都心痛死,唔會比佢去如果未比晒錢or一堂堂咁計,

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

yurijm 發表於 19-7-9 19:44
如果第一堂已經冇耐性
一定轉人

唔係第一堂
第三堂了
不過第一二堂得2-4個小朋友
唔知點解今日第三堂加多咗人total7個
唔知係咪因為咁佢冇耐性慢慢教

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

五歲唔駛急學啦,咁樣會嚇壞佢。

大宅

我唔會再跟呢個教練啦,一啲都唔温柔

珍珠宮

你仔怕水唔適合去大班既游
一黎安全問題

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

baby7 發表於 19-7-9 19:43
係泳班
班入面連埋我仔七個人
其他都已游得好好

仔仔甘驚水,要搵私人教練一對一教,大班教學學唔到的,反而仲有陰影

珍珠宮

baby7 發表於 19-7-9 19:52
唔係第一堂
第三堂了
不過第一二堂得2-4個小朋友

咁可能係喎
其實一對七,我覺得初學者唔太適合
由唔識游水到識游水
呢個過程係好需要耐心
一對四至五會好啲

首頁

尾頁