自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女開始學游水都喊,走來搵我,個教練抱返佢落水,跟住同佢玩下遊戲,吞返阿女笑先繼續上,佢當時係1:4,不過我女一直唔鍾意1:1上堂,鍾意有朋友仔陪,試過其他小朋友請假,得返佢自己上堂,反而喊足一堂
有時1:1未必好,有朋友仔陪反而上得開心D

大宅

baby7 發表於 19-7-9 19:49
咁仔之後的確係完成到教練嘅要求
我都有你昵個諗法
但另一方面,我仔真的極度缺乏自信嘅人,佢經常怕錯怕 ...

你不如試下問呀仔仲肯唔肯跟呢個老師學,好過臨去上堂前話唔去

珍珠宮

baby7 發表於 19-7-9 19:06
小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

唔正常⋯⋯我仔學個時見啲教練好有心機,唔會逼佢,怕水就系怕水⋯⋯我諗你轉會好啲,一陣搞到小朋友更怕水

大宅

回覆樓主:

如果係我,我會轉會
我小朋友個教練好有耐性的

男爵府

回覆 baby7 的帖子

呢個教練同你仔唔夾,可以搵再細班啲1對2或1對3嗰啲。如果轉去啲細班,可以同教練溝通下你的想法,始終教練1對7未必可以好好兼顧。我仔4歳開始游,去到自由式換氣搞唔點,5歳幾暑假我搵了教練同佢1對1或1對2。佢本身都係細膽,事前同教練溝通過寧願進度慢啲,但希望可以慢慢培養佢既信心。依家學識自由式同背泳。最近我又轉了教練,呢兩堂教練臨完堂會同佢地玩水,叫佢地坐上塊軟既大浮板,然後教練會掀起塊浮板小朋友跌曬落水,大家都好開心,亦無怕水。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2018復活節勳章

小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

以前我個仔個教練好有耐性教小朋友,阿仔3歲跟佢,最初他帶一些玩具沉入水去教阿仔潛入水執上來,訓練到他不怕水,並喜歡游水。阿仔跟他操水十幾年,但是可惜他近年已經退休了!

大宅

yurijm 發表於 19-7-9 20:04
咁可能係喎
其實一對七,我覺得初學者唔太適合
由唔識游水到識游水

初學最多一對4,太多難照顧

侯爵府

回覆 baby7 的帖子

過多兩三年先至再習泳,到時就算怕水也不會大喊,而家一路游一路學,根本聽唔入耳,轉頭已經忙記了,痛苦學習,何必呢?

男爵府

一對七太多,如果沒有改善應該要轉了

大宅

樓主,我仔今年5歲,上年學游水幾堂,佢好怕水,但到第3堂已經唔怕水(佢係直情沖涼比水整到面都驚架),但因當時同哥哥一齊學,我為免佢左住哥哥學游,所以停左佢,今年6月開始學返,跟返哥哥嘅教練,佢落水後有啲驚架,都想喊,但教練好有耐性同佢玩,先教佢點閉氣先,到左上星期上第5堂,已經自己撐握到揸浮板,閉氣,踢腳,呢個真係好講教練對小朋友嘅愛心,同佢唔會用其他小朋友比較,因為學游水好個人架

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我每星期去睇小朋友游水,都見過一個亞sir係咁鬧,唔知係私人定泳會,但都睇唔過眼,鬧得太離譜,目測兩個小朋友6歲左右

伯爵府

回覆樓主:

換人!冇愛心冇耐性,想鬧人應該教泳隊,唔係幼兒泳班。

子爵府

有些小朋友適合班上,有些小朋友適合單對單,以前我自己的小朋友就是後者,(emoji)咗幾次班上都搞唔掂,喊喊喊........自從轉咗單對單,佢夠膽「味」水,學得好快好開心,學哂四式,收工。

大宅

傻蛋蛋 發表於 19-7-9 21:01
我每星期去睇小朋友游水,都見過一個亞sir係咁鬧,唔知係私人定泳會,但都睇唔過眼,鬧得太離譜,目測兩個 ...

我朋友個仔之前跟個教練都係一咪閙,話佢泳姿唔得,但又講唔出佢問題,總之淨係閙,之後我叫佢媽跟我仔一齊學游水,一上堂我仔嘅教練已經話比我知小朋友嘅問題,仲要每堂教返朋友個仔泳姿問題,例如:自由式嘅踢腳,朋友話之前個教練一味閙佢仔腳唔伸直踢,之後我仔嘅教練教佢用邊個部位發力,腳才會伸直,教練成日講小朋友好快忘記,所以要堂堂提,佢地才記到入腦

琥珀宮

轉教練

伯爵府

JOJO- 發表於 19-7-9 20:06
你不如試下問呀仔仲肯唔肯跟呢個老師學,好過臨去上堂前話唔去

問左佢
佢冇正面答
只係話唔想學游水
不過我知我要佢去佢都會去
不過學其他jm講,學到咁痛苦為咩呢
打算同佢轉下其他老師同少人嘅班啦

琥珀宮

baby7 發表於 19-7-9 19:49
咁仔之後的確係完成到教練嘅要求
我都有你昵個諗法
但另一方面,我仔真的極度缺乏自信嘅人,佢經常怕錯怕 ...

佢最後做到,教練又話有進步,咁比我會繼續學!

佢到最後學識游水,就會知道一件事無論幾難都好,只要唔放棄肯做,始終會做到,呢樣體驗終身受用

伯爵府

macdullbaby 發表於 19-7-9 21:03
有些小朋友適合班上,有些小朋友適合單對單,以前我自己的小朋友就是後者,(emoji)咗幾次班上都搞唔掂,喊 ...

係?
不過單對單貴好多啊
咁你小朋友學咗幾耐識游水?

伯爵府

木土土 發表於 19-7-9 21:17
佢最後做到,教練又話有進步,咁比我會繼續學!

唔。。。。你講得都好啱。。。。
或者應該再睇多堂啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至