自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

baby7 發表於 19-7-9 19:43
係泳班
班入面連埋我仔七個人
其他都已游得好好

咁點解你唔即時講番你睇到嘅事實,睇下佢咩反應,我覺得每個小朋友性格能力都唔同,佢咁惡喝罵d小朋友,相信佢都唔會有愛心,比我唔會再上

複式洋房

baby7 發表於 19-7-9 19:06
小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

轉會,我個仔都試過,不過無喊係唔敢頭落水,個教練又係一野禁住我個仔個頭落水,又好粗佬咁的起佢,我好嬲,完堂後,阿仔話腰好痛,我一睇頸位同腰位紅晒,即時投訴,退出唔學,其實教初學真係唔需要咁既態度,怕水係正常,我個仔又唔係泳隊,岩岩先學真係有必要咁嚴咁惡?

珍珠宮

王國教室勳章

Fion710 發表於 19-7-9 19:44
轉會, 個教練好過份喎 咁樣會令到你小朋友更加怕水,我仔仲麻煩過你小朋友,一聽到去泳池就到喊 ...

係囉,5歲仲細,怕就怕!
我都唔係乜都就小朋友的媽媽,但非常反對咁嚇同喝小朋友,只會更加無自信,更怕水!為乜!

男爵府

我接受唔到,始終五歲仲好細個。
而且我目的只係想佢學識游水,唔係想佢入泳隊之類。
我寧願個教練循循善誘,教得慢都唔緊要,小朋友嚇怕咗以後怕上泳班仲麻煩。
我兩個小朋友學游水都從未遇過咁嚴厲嘅教練。

大宅

小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘 ...

我小朋友原本都好怕水,報左個平價泳班試下,好彩個教練識得同佢玩住甘學,有時顧住玩,教練會罵,我覺得甘係教埋紀律,有哄有罵,依加就快第3年跟佢學,都升小學,暫時諗住繼續學,係就係學得慢啲,但我志在想佢熟水性,半玩半學,又可當做運動,依加都學緊蛙式啦。

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-7-9 23:20
咁點解你唔即時講番你睇到嘅事實,睇下佢咩反應,我覺得每個小朋友性格能力都唔同,佢咁惡喝罵d小朋友,相 ...

嗰刻教練教緊,我谂住唔係有啲咩意外所以冇上前干涉。
到完堂,我即刻上前未開口講野佢已即刻搶住話呀仔今堂表現好好呀、叻仔咗好多呀咁,擺明呢堂係不愉快且教練明顯不滿意架喎⋯⋯之後我回應講返仔本身係較怕水,要多d時間⋯我未講完佢就話「驚咩呀,我夠驚水咯亅
我完全唔明即係咩意思。當時見仔喊完喘哂氣咁,我就冇再同佢講走左喇

男爵府

baby7 發表於 19-7-9 21:48
報名嗰陣話最多一對六架
不過嗰時我見呢班得兩個人
今日唔知點解就多左咁多

咁佢違反左商品條例喎

伯爵府

nora) 發表於 19-7-9 23:29

我小朋友原本都好怕水,報左個平價泳班試下,好彩個教練識得同 ...

我原意都同你一樣呀
唔係話要小朋友操到出比賽
只係想佢做下運動,學識求生技能
而且仔都快升小一,都差唔多吧
由第一堂見呢個教練就知佢會罵人
我都覺得冇問題,
但今次有人身攻擊
我就諗游水教練用呢種激進法係咪算常見

男爵府

如果教得識又安全無意外俾人鬧都算啦,一對一太貴了,我以前跟個女人教水又係勁惡

我一定迫到個仔學識為止,唔想佢大個連游水踩單車都唔識

大宅

baby7 發表於 19-7-9 23:38
我原意都同你一樣呀

關於掉落水,我果個教練都會,不過就係同佢玩住甘掉,但係可以練到無啦啦跌落水都識即時反應上返水面,我仔開頭都好驚話水入左鼻吾舒服,但依加不知幾甘開心,笑咔咔甘 (ps 我吾識游水 以上個人意見)

珍珠宮

轉私人教練慢慢嚟,唔好停學

大宅

baby7 發表於 19-7-9 23:38
我原意都同你一樣呀

我仔細個係史x福 上過幾堂試堂 全程x樣,無傾計,只有罵,㩒頭落水,但我仔從來未接觸過游水,我好記得我仔大叫好多聲救命,(當時n班年紀)咀紫成身震上返水,無教練同我講句野,因此,我仔好驚水,用左好多時間去識應水性。。。無諗過佢依加游水玩水只有吾肯走

大宅

自己唔教交俾人教預左強硬式教導, 我自己教小朋友都幾嚴唔心軟, 軟硬兼施.

伯爵府

nora) 發表於 19-7-9 23:29

我小朋友原本都好怕水,報左個平價泳班試下,好彩個教練識得同 ...

可否pm我邊間泳班?tks!

水晶宮

回覆樓主:

得5歲, 1:1 啦。
仲有, 換教練。

水晶宮

nora) 發表於 19-7-10 00:04
我仔細個係史x福 上過幾堂試堂 全程x樣,無傾計,只有罵,㩒頭落水,但我仔從來未接觸過游水,我好記得 ...

恕我直言, n班年紀 去學游水, 大人細路都辛苦!!

子爵府

baby7 發表於 19-7-9 19:43
係泳班
班入面連埋我仔七個人
其他都已游得好好

擺明敷衍你啦 畀我會轉人

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實真係太細 我覺得玩下水就好 令佢唔再怕水先 去玩下唔洗學住 等大個d學都唔遲 返正識游就好
宜家同教練唔夾 仲比從前怕水 有心理影響
轉下 反者停左先 等佢玩到冇咁驚先學

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-9 22:12
成日唔明點解一定要迫咁細小朋友學游水,怕水咪多d 去有滑梯既泳池玩吓,玩多d 大個d 咪冇咁怕水或唔怕水再 ...

認同 我個仔5歲,身邊啲親戚成日叫我畀佢學游水 我覺得仲細唔需要住

用戶要求終止服務

回覆樓主:

見過又惡又嚴嘅教練,小朋友好快會學識(因為快啲學識左就唔需要再見教練)

我朋友遇着一啲教練好溫柔,學咗年幾(每星期去練,冬天都照游)但都淨係識得揸浮板踢水,拖長得好嚴重

如果你住九龍區試吓搵YMCA學游水,冬天學都係暖水池 我小朋友上個兩個課程,分別係1:4及2:3,我覺得小班教學好,教練好有愛心。

首頁

尾頁

跳至