嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

2020勳章

HappyMaMaBaby 發表於 19-7-8 14:28
我bb便便有時黃黃地,有時黃得嚟又有少少綠
有時成pat嘢,有時又見到條狀
係唔係正常?

Hello HappyMaMaBaby,BB腸道仲係發展當中,便便未有特定規律,每日便便的顏色、次數、質地、形狀都可能唔同。衛生署有講,一般便便顏色可以係黃/綠/黃綠/啡色,有時一日有幾次便便、或者幾日一次都無問題,只要大便質地係軟身或者糊狀就唔使擔心架啦 。BB依家幾大? 開始食固體食物未呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

2020勳章

yanproud 發表於 19-7-9 11:09
開始加固,同時轉食 2 號奶粉,食埋米糊後幾日先有一次便便,但唔算硬,應唔應該停米糊觀察便秘由咩引起呢 ...

Hello yanproud,BB開始加固後,一般便便會比之前成形,加上腸道適應緊新的飲食習慣,便便可能有D改變,如果便便唔係又乾又硬的話,媽媽就唔洗太擔心。加固後BB的奶量相對少左,BB建立飲水習慣就變得好重要,特別係天氣熱或活動量大的時侯,俾BB飲多少少水有助軟化便便。媽媽平時有冇幫BB做肚仔按摩?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆樓主:

原來咁多學問

複式洋房

Debbie1105 發表於 19-7-9 20:18
我bb最近大食左,跟住d c就見到一pat得黎有一粒粒野,問醫生話消化唔切就會咁,唔使擔心,過左幾日真係冇 ...

我記得剛剛轉奶粉時係咁,以為係肚痾,不過一日一次,過幾日又冇事

複式洋房

黃色便便最健康

大宅

VIVIAN510 發表於 19-7-29 21:56
我記得剛剛轉奶粉時係咁,以為係肚痾,不過一日一次,過幾日又冇事

我bb都係咁,最近飲2號奶粉同加固,便便雖然都係金黃色,但有一粒粒細粒

大宅

FUN享自然‧郊遊一夏

除左顏色,便便形狀都好重要

大宅

糖呢兩茶匙 發表於 19-7-8 21:26
我老公話佢幫手換片搞到見到黃油蟹都反胃

笑死。。。諗落又係好似

大宅

小芝媽媽 發表於 19-7-30 12:17
除左顏色,便便形狀都好重要

半歲前係糊仔。。。加固後係軟條

子爵府

有時黃有時少少綠,加固都肯飲水,又肯食菜蓉香蕉泥蕃薯泥,未試過便秘

不過我朋友個BB就慘,唔鐘意飲水,又唔肯食菜,水果只食軟身,最鍾意飲奶,每次便便都谷到好辛苦,仲痾損埋

子爵府

回覆 [email protected] 的帖子

幫朋友問,如果BB已經加固,唔鍾意飲水,可以點樣令佢吸收足夠水份?

大宅

2020勳章

糖呢兩茶匙 發表於 19-7-8 21:26
我老公話佢幫手換片搞到見到黃油蟹都反胃

黃油蟹

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

rainbow502 發表於 19-7-30 15:57

幫朋友問,如果BB已經加固,唔鍾意飲水,可以點樣令佢吸收足夠水份? ...

我試過雪凍少少既水加片檸檬,小朋友肯飲,亦試過加粒冰,佢見到覺得好得意想飲

大宅

2018復活節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章

cherryyuu 發表於 19-7-9 15:33
想問吓食咗蔬菜特別係菠菜 d 便便會變咗深綠色?係食菠菜先會咁,菜芯就冇事

正常呀

大宅

IvansweetHeart 發表於 19-7-10 14:44
未生想請教下, bb食人奶同奶粉ge便便有冇分別?

人奶便便水啲,一食奶粉就杰好多

大宅

moksamuel 發表於 19-7-11 14:25
當bb加固之後就會發現,食菠菜會痾菠菜色嘅便便,食粟米會痾原粒粟米便便,食紅蘿蔔會痾橙色粒粒便便

到開始返學都仲未完全消化到粟米

2020勳章

rainbow502 發表於 19-7-30 15:57

幫朋友問,如果BB已經加固,唔鍾意飲水,可以點樣令佢吸收足夠水份? ...

Hello rainbow502,你幫朋友問,好好啊! BB加固後奶量自然會減少,可以餐與餐之間俾佢飲水/湯水黎補充足夠水份。奶有味道BB飲慣左,需要時間慢慢建立飲水嘅習慣,媽媽可試下加少少蘋果/雪梨片浸入清水,增加天然香/甜味,亦可以俾BB飲唔油膩、無調味的大人湯水,如魚湯/瘦肉湯/粟米湯/紅蘿蔔湯等,BB試過嗎?

複式洋房

長知識,原來有咁多學問

複式洋房

PrettyCatCat 發表於 19-7-30 16:40
黃油蟹

個畫面好

2020勳章

rainbow502 發表於 19-7-30 15:55
有時黃有時少少綠,加固都肯飲水,又肯食菜蓉香蕉泥蕃薯泥,未試過便秘

不過我朋友個BB就慘,唔鐘意飲水, ...

Hello rainbow502,明白BB排便辛苦,媽媽會比較好擔心。建議媽媽護理pat pat損左的位置,塗一屠薄薄的凡士林,保護皮膚減少排便時的磨擦; 又可於餐與餐之間,幫BB做肚仔按摩(5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向),或者將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),都有助促進腸道蠕動,幫助排便。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊