6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題
BB 胡蘿蔔素高要暫停胡蘿蔔素嘅食物,其實都有好多野唔食得住,咁仲有咩可以比去加固食用

大宅

2019勳章

回覆 Polly26 的帖子

比菜BB食都好架, 例如菜心, 節瓜, 莧菜或者蜜糖豆, 西蘭花都可以呀

複式洋房

pear000 發表於 19-7-10 11:09

比菜BB食都好架, 例如菜心, 節瓜, 莧菜或者蜜糖豆, 西蘭花都可以呀

我都有俾菜心、節瓜、西蘭花和椰菜,但發現好似少左好多野食所以唔知仲有咩可以俾BB食,

大宅

2019勳章

Polly26 發表於 19-7-10 21:09
我都有俾菜心、節瓜、西蘭花和椰菜,但發現好似少左好多野食所以唔知仲有咩可以俾BB食,
...

薯仔蓉牛肉都好

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
pear000 發表於 19-7-10 21:37
薯仔蓉牛肉都好

BB都有十一個月大,我加固係兩餐粥一餐米糊,薯仔蓉呢個階段都可以食嗎?定係食粥仔會比較好?

大宅

2019勳章

我個仔食左冇問題, 母嬰本小冊子都有話可以食呀, 不過啲牛肉我會搞碎

複式洋房

pear000 發表於 19-7-11 08:44

我個仔食左冇問題, 母嬰本小冊子都有話可以食呀, 不過啲牛肉我會搞碎

咁份量係幾多,BB而家係食大人飯碗差不多一碗,如果係薯蓉會食幾多架?請問點整?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

2019勳章

我用一個薯仔分2餐, 牛肉大概3湯匙份量子(2餐), 薯仔我用焗薯, 蒸25分鐘, 壓蓉, 牛肉碎蒸20分鐘, 將牛肉碎連水最後加去薯蓉再加1/3塊芝士落去,就搞掂, BB好鐘意食架

複式洋房

pear000 發表於 19-7-11 09:39

我用一個薯仔分2餐, 牛肉大概3湯匙份量子(2餐), 薯仔我用焗薯, 蒸25分鐘, 壓蓉, 牛肉 ...

芝士會係邊隻牌子,因BB仲未食過芝士,而3湯匙份量嘅牛肉即係未煮熟之前係幾多,唔好意思,好似太多問題,感謝

複式洋房

pear000 發表於 19-7-11 09:39

我用一個薯仔分2餐, 牛肉大概3湯匙份量子(2餐), 薯仔我用焗薯, 蒸25分鐘, 壓蓉, 牛肉 ...

就咁當一餐,吾洗加其他飯?
By the way 你bb 幾多個月

大宅

2019勳章

sphchng127 發表於 19-7-11 15:27

就咁當一餐,吾洗加其他飯?

我bb 而家9個半月,食完薯蓉唔洗食飯架rn,因為薯蓉都係澱粉質,會飽

大宅

2019勳章

Polly26 發表於 19-7-11 12:18
芝士會係邊隻牌子,因BB仲未食過芝士,而3湯匙份量嘅牛肉即係未煮熟之前係幾多,唔好意思,好似太多問題, ...

你大概望落舊肉夠3湯匙,都係約略,芝士我因為用1/3咁少冇太講究,同埋我屋企隔離間超市太少種類,我妹話如果bb 食嘅芝士要睇成份,第m個寫milk 而唔係寫cheese 就真係芝士。

複式洋房

pear000 發表於 19-7-11 17:14
你大概望落舊肉夠3湯匙,都係約略,芝士我因為用1/3咁少冇太講究,同埋我屋企隔離間超市太少種類,我妹話 ...

唔該哂 等我試下先 多謝你既分享

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
Polly26 發表於 19-7-10 10:18
如題
BB 胡蘿蔔素高要暫停胡蘿蔔素嘅食物,其實都有好多野唔食得住,咁仲有咩可以比去加固食用
...

除咗紅蘿蔔同南瓜 我知道係 食得多會易黃d
可以畀新鮮淮山,紅菜頭 ,青豆, 番茄,菜心,白菜,菠菜,節瓜,翠玉瓜,冬瓜,蘿蔔 ,番薯,薯仔 ,蕃藷苗,莧菜 ,青瓜, 旺菜, 洋蔥, 豆苗

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-7-12 00:11
除咗紅蘿蔔同南瓜 我知道係 食得多會易黃d
可以畀新鮮淮山,紅菜頭 ,青豆, 番茄,菜心,白菜,菠菜,節瓜,翠玉 ...

請問淮山可以配咩煮俾BB食

大宅

2019新春慶豚圓

Polly26 發表於 19-7-12 00:48
請問淮山可以配咩煮俾BB食

我通常會整淮山豬肉/雞肉粥,煮熟會好淋可匙羹可以壓爛

大宅

2019勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

我都有比淮山呀, 因為BB濕疹所以想睇下佢食左有冇好啲

大宅

2019新春慶豚圓

如果BB仲細食薯仔番薯,唔好食咁多或者係加啲粥仔度好了,如果唔係好容易會食濟唔舒服

珍珠宮

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Polly26 發表於 19-7-11 07:46
BB都有十一個月大,我加固係兩餐粥一餐米糊,薯仔蓉呢個階段都可以食嗎?定係食粥仔會比較好?
...

十一個月大好多嘢可以試了。薯蓉當然可以,仲有 pasta (星星粉字母粉唔使剪)、麵條(揀低鈉的)、麥皮、乳酪等等。粥都要開始幫佢過渡到飯仔。

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
EstrellaDamm 發表於 19-7-13 00:20
十一個月大好多嘢可以試了。薯蓉當然可以,仲有 pasta (星星粉字母粉唔使剪)、麵條(揀低鈉的)、麥皮、 ...

星星粉字母粉會食邊個牌子?乳酪係原味?食乳酪會 當零食定正餐因未食過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊