6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Polly26 發表於 19-7-13 00:28
星星粉字母粉會食邊個牌子?乳酪係原味?食乳酪會 當零食定正餐因未食過

...

星星粉嗰啲食咩牌子冇所謂。嬰兒食物牌子例如亨氏嗰啲有出星星粉,入面有額外加營養,但你唔一定要買嗰啲,因為正常你會加其他餸,買普通嘅已經可以。一般 pasta 成分都簡單而且鹽分好低所以都好穩陣,反而中式麵或者烏冬就要小心睇成分表同營養標籤(千祈唔好買某大牌子「兒童麵」)。

乳酪最好揀全脂原味,加水果食。買時睇成分表,成分越簡單越好,避免買有額外加糖或添加劑嗰啲。BB通常一歲左右轉三固,乳酪加其他嘢可以做早餐,做茶點亦可以。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-7-13 02:57
星星粉嗰啲食咩牌子冇所謂。嬰兒食物牌子例如亨氏嗰啲有出星星粉,入面有額外加營養,但你唔一定要買嗰啲 ...

我B 而家已經係食緊三餐固,兩餐粥一餐米糊,如果食乳酪加水果做一餐,咁係咪即係食少餐粥

水晶宮

Polly26 發表於 19-7-14 00:20
我B 而家已經係食緊三餐固,兩餐粥一餐米糊,如果食乳酪加水果做一餐,咁係咪即係食少餐粥:d ...

如果只係乳酪加水果咁呢個通常當係小食。如果再加多啲如麵包、燕麥、早餐穀物之類就可以當做早餐。小朋友加固最終目的係由嬰兒食物過渡到食所謂正常一般人食嘅食物,唔會永遠停留食糊仔粥仔的。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-7-14 00:41
如果只係乳酪加水果咁呢個通常當係小食。如果再加多啲如麵包、燕麥、早餐穀物之類就可以當做早餐。小朋友 ...

明白 唔該哂你的分享

首頁

尾頁

跳至