0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

個個都話母乳好母乳好!
然後媽媽呢?媽媽既情緒呢?身體狀況呢?
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽媽面前講母乳就唔係壓力既一種?

大宅

Kalinming 發表於 19-7-10 11:09
個個都話母乳好母乳好!
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽 ...

有得餵咪餵,無咪比奶粉,大家目標都係想bb飽肚開心,個d邪教嚟,唔使太上心 個時係醫院d人成日講到d奶粉有毒咁

大宅

我bb 呢個月頭 37w 出世,體重得2.25kg,縮水後得2.1kg,只能食早產兒奶粉增強蛋白能量,加上我一d奶都冇,奶泵買左日日泵來刺激,通草日日飲,冇奶壓力好大。

大宅

ryanychu 發表於 19-7-10 13:41
我bb 呢個月頭 37w 出世,體重得2.25kg,縮水後得2.1kg,只能食早產兒奶粉增強蛋白能量,加上我一d奶都冇, ...

可以考慮搵一次催乳師睇睇,平嘅去健康院搵母乳姑娘,不過壓力會影響奶量,休息多d,平常心啦

別墅

dolldollk 發表於 19-7-10 12:44
有得餵咪餵,無咪比奶粉,大家目標都係想bb飽肚開心,個d邪教嚟,唔使太上心 個時係醫院d人成日 ...

因為我本身環境同工作問題未必適合餵母乳,所以一早就決定好餵奶粉!
但不論係產前定產後,甚至醫院入面d姑娘都不斷講母乳好,奶粉差!又話會易肥易3高,會偏食!仲話欣宜係人板!
我真係心入面想問一句,姑娘你食咩大?
香港20-40歲既人有幾大部分係食母乳大!

大宅

Kalinming 發表於 19-7-10 14:05
因為我本身環境同工作問題未必適合餵母乳,所以一早就決定好餵奶粉!
但不論係產前定產後,甚至醫院入面d ...

雖然我都係餵人奶,但係從來都無將佢地d說話放係心,係醫院我唔夠奶諗都唔諗話照補,因為係醫院見到佢地係咁夾其他媽媽,明明唔夠奶都話繼續餵就有,講到奶粉有毒咁,大佬...個b又跌磅,又黃,喊足幾日,你地咁樣個媽媽壓力愈大就愈餵唔到,大家都係想個bb好je,餓死佢有咩謂,唔係人人都餵到,BB食咩都係媽媽同BB決定,唔到佢地逼

複式洋房

回覆 dolldollk 的帖子

我果陣都係咁,喺醫院阿B啜到兩邊乳頭都損晒,每次餵奶都痛到我想死,姑娘係咁話,損咗都可以繼續餵架!但根本未上奶,啜極都冇架啦,就係咁阿B喺醫院餓足三日。
出院之後果日返健康院,體重跌到超出縮水嘅標準,醫生話要轉介返醫院兒科跟進!
之後我返屋企餵奶粉,阿B體重升返,又去咗黃,先安心返!之後上咗奶,再慢慢減奶粉...
唔係每個媽媽都餵到人奶,食奶粉唔係罪,俾BB食飽飽先最緊要!

大宅

里維爾 發表於 19-7-10 14:55

我果陣都係咁,喺醫院阿B啜到兩邊乳頭都損晒,每次餵奶都痛到我想死,姑娘係咁話, ...

講起就嬲,個時個仔都肯啜下玩下,臨出院個日有個母乳姑娘過黎,又話佢唔係有效嘅吸啜,夾硬推呀仔個頭咬到我超痛,我都話埋唔到又唔信,點知真係唔得就叫我泵住先,跟住個仔一見到我個乳頭就爆喊...要做全泵,打去母乳熱線又話餵咗咁耐樽無可能埋得返,最後係陪月顧問教我就埋到 成日講到食咗樽就唔肯埋身,個仔無呢個問題,奶咀係佢地心目中又係毒黎

大宅

題外話...
不是想抵毁佢地,
但健康院啲姑娘真係有少少邪教 feel,
佢地太著重 bb 有冇足夠既母乳食,
不過就忽略了媽媽既情緒和健康...
有時見佢地迫啲媽媽迫得好緊,
我明個出發點係好的,
不過迫得太犀利會有反效果的

大宅

我都諗番前幾個月係醫院到生,d姑娘迫我餵人奶,頭幾日我根本就無,又唔肯俾我補奶粉,搞到我精神好崩潰,出院之後我即刻補奶粉俾我仔,因為佢跌磅跌得好勁。我完全唔明醫院要迫人餵母乳,搞到個b黃哂又跌磅之後搞到個b要入院,最後係醫院又係俾番奶粉去谷番肥個b先俾出院,根本就係自打嘴巴!

別墅

dolldollk 發表於 19-7-10 14:11
雖然我都係餵人奶,但係從來都無將佢地d說話放係心,係醫院我唔夠奶諗都唔諗話照補,因為係醫院見到佢地係 ...

係!但講既說話真係幾難聽!
又話明知母乳有益都唔餵!
好彩仲有d姑娘會講返句每個人都有自己選擇!
唔係個個媽媽話上奶就上奶!
都唔係個個一做媽咪就識點餵奶,掃風,換片,沖涼!
但有d姑娘會串你話,你拍拖有無問阿媽點拍!
我真係講粗口,唔識拍拖唔會死人,唔識照顧阿b可以死人!

別墅

里維爾 發表於 19-7-10 14:55

我果陣都係咁,喺醫院阿B啜到兩邊乳頭都損晒,每次餵奶都痛到我想死,姑娘係咁話, ...

我一直都覺得bb食得飽最重要!
第一胎幾日先上奶!
又會擔心無時間泵,又會擔心啜損,
仲未計會唔會墜奶,8字波
我始終唔係ftm,如果就唔到時間泵又驚會塞同發炎!
有時候d人話人奶點點點好,其實咩都係假,最重要係bb飽飽,媽咪開心!

別墅

我第一胎冇乜奶,加上媽媽谷全部都全人奶咁濟...
然後6299又爭住抱(第一個孫)
倒Q晒我啲人奶,話我啲奶飲柯個仔,同變左味(我心諗,你飲左呀?你又知變左味?)
個陣真係好沮喪大仔就人奶+補粉

3年後,我生細仔,但我睇精神科要食藥醫生有話可以餵人奶,但自己量力而為
因為大家都神化左人奶...人奶係好多抗體
但媽咪嘅情緒同身體狀況都影響奶質
脾氣差,或者個人唔開心,bb會知道
與其係咁,不如飲奶粉

細仔岩岩岀世,我都係冇乜奶,但佢夠食就算...遲下我要反工,都係餵反粉

最緊要係對自己同bb同老公放鬆...

禁止訪問

複式洋房

唔好話第一胎要幾日先上奶 我岩岩生完第二胎都係過幾日先上到奶
成日都話要餵人奶 密密啜就有 最終頭幾日響醫院都無餵飽過細b 仲跌到超左10%要留院餵奶粉
我真心唔明 咁啜完補下奶粉家下係未犯法 大家都想bb健健康康快啲出院姐 做乜要成日迫個媽咪去餵人奶 真係唔係個個媽媽都餵到 我第一胎都無辦法全人奶 就算出院後飲左勁多上奶湯 催奶茶 又睇中醫 又話加泵⋯ 係唔夠就唔夠 要補一至兩餐奶粉先得囉

男爵府

個個都話母乳好母乳好!

絕對係壓力,我反而唔係醫護人員俾壓力,而係屋企人,99幫手坐月,有次我媽黎睇我同b,佢無意間講,得咁少咋,我爆喊,自此佢地唔再講人奶

大宅

個個都話母乳好母乳好!

我一開始就決定餵奶粉,完全唔考慮人奶,有就餵,無就算,唔好比壓力自己。
姑娘問我,我話餵奶粉,佢又無咩野,我個陣係瑪麗,其他床嘅媽媽都係揀人奶,之後,得我個B無嘈到人,因為食得夠飽,但隔離四位BB喊到拆天,我聽到啲媽媽好沮喪,之後,有兩位媽媽都轉奶粉。我返到屋企,叫朋友教我埋身,不過每兩粒鐘就要泵,我覺得咁樣我坐月一定唔夠時間休息,所以我無餐餐餵,之後我餵到第8次,佢個次飲完連屙三次,仲有屙水,我驚到唔敢再餵,不過因為便秘問題,我見仲有奶,就比佢埋身飲一次。餵母乳,應該媽咪情緒行先。唔洗理其他人點諗,因為我係食奶粉大。

已刪除用户

別墅

發覺其實好多媽咪都係一樣諗法,但唔係湊個d就最中意指指點點!

別墅

岩岩生完既時候
身邊既助產仕同醫生朋友都同我講
有人奶都盡喂
無都唔緊要
奶粉一樣無問題
到我依家個b全人奶左差不多四個月
有時佢地都話我喂得耐
因為佢地成日返shift 醫院又多細菌
泵奶就變得好唔方便
所以都唔可以喂好耐人奶
有醫生朋友就黎生第二胎
佢第一胎都係喂左兩個月人奶
依家佢話第二胎想全奶粉添
連醫護人員自己都會喂奶粉啦
所以我諗住有人奶就喂到半歲
無人奶就隨時停
Bb飲奶粉一樣會長大
但媽咪情緒一低落
一有postpartum depression對bb既成長咪仲有影響
媽咪既情緒都好重要!!

首頁

尾頁

跳至