夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

結婚係兩家人既事,重來都係。講真,擺得就真係好多野都要長輩級過目,你男朋友亦唔過份。我覺得你有心理準備婚後係男家長住啦,現實的確係港島讀書係好d

複式洋房

andre_mama 發表於 19-7-11 13:33
結婚係兩家人既事,重來都係。講真,擺得就真係好多野都要長輩級過目,你男朋友亦唔過份。我覺得你有心理準 ...

D

大宅

mmowo 發表於 19-7-11 13:35
有錢讀直資就係囉⋯⋯

男家成家專業人士,一定俾最好教育
生完,到時你被其他媽媽感化,男家唔催逼,你自己都忍唔住要「俾最好教育」個細路啦

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 19-7-10 14:24
擺酒唔只係一對新人嘅事,都係長輩嘅事,男朋友媽咪出席同比意見好正常
更何況酒席實際係邊個出錢?
揀婚戒 ...

D

珍珠宮

mmowo 發表於 19-7-11 13:52
碌卡係為左積分,我從來都唔會拖卡數嘅
男朋友洗錢模式我真係管佢唔到
只能說好彩我自己 ...

自己有積蓄係好事
男朋友積蓄有限,需要父母幫,難怪男朋友媽會比意見
辦喜事係兩家人嘅事,長輩亦有權比意見
雙方拍拖一年半,男朋友住喺你屋企一年左右,短住同一直長住係兩回事,男朋友選擇婚後住男家已經表明心跡

每個月洗多萬幾蚊點解要搬出去?因為相見好,同住難;距離維持美感,人有能力始終都係有獨立私人空間好
能力唔單止係經濟能力,憑自己能力去處理所有家事都係一種自理同獨立能力
萬幾蚊租換空間、自由、自主權,值唔值得見仁見智
針無兩頭利,當選擇慳租金同家人住而引起磨擦或其他問題,要識得處理矛盾
正如籌備婚事會遇到矛盾一樣,要學識遷就、包容、協商

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-7-11 14:16
男朋友積蓄有限,需要父母幫,咁難怪男朋友媽媽會比意見
辦喜事係兩家人嘅事,長輩亦有權比意見
結婚=我會順男家意思,可能男家有D睇頭,我唔會出錢囉...佢呀媽要揸主義咪佢出錢囉...自己私己錢收埋好D...預防日後有咩變,有個錢旁身...

大宅

回覆 秋天與楓葉 的帖子

講得好。要同老公做到遷就、包容其實都唔容易(特别係時間耐咗同生咗小朋友)。要同99做到長時間遷就、包容...唉

瑪瑙宮

Macusmama 發表於 19-7-11 14:30
結婚=我會順男家意思,可能男家有D睇頭,我唔會出錢囉...佢呀媽要揸主義咪佢出錢囉...自己私己錢收埋好D...預 ...

女人就唔好咩都爭住出錢喇, 驚死嫁唔出咁, 等个男人諗令佢有承担.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-7-11 17:31
女人就唔好咩都爭住出錢喇, 驚死嫁唔出咁, 等个男人諗令佢有承担.

依家諗返都覺得自己真係幾on居...

珍珠宮

Perpersis 發表於 19-7-11 17:21
回覆 秋天與楓葉 的帖子

講得好。要同老公做到遷就、包容其實都唔容易(特别係時間耐咗同生咗小朋友)。要同 ...

係呀~小朋友出世先見真章
同長輩相處除咗遷就同包容,有時仲要硬食、忍一時風平浪靜、左耳入右耳出......
唔單止係奶奶,我對自己爸爸媽媽都係咁

大宅

你估人哋又好想同你住咩! 呢個係你兩公婆嘅問題,但係你奶奶依家幫你解決咗住屋問題喎!點解淨係識諗自己,唔識企喺人哋度諗下呢!

複式洋房

little_angels 發表於 19-7-11 23:24
你估人哋又好想同你住咩! 呢個係你兩公婆嘅問題,但係你奶奶依家幫你解決咗住屋問題喎!點解淨係識諗自己, ...

D

男爵府

千其唔好搬去奶奶到。
你呢個情況,最好住自己屋企,老公搬過嚟。係自己屋企住,你bargaining power會大好多。

複式洋房

MeowMuiMui123 發表於 19-7-11 23:39
千其唔好搬去奶奶到。
你呢個情況,最好住自己屋企,老公搬過嚟。係自己屋企住,你bargaining power會大好 ...

D

大宅

回覆 mmowo 的帖子

唔長住可唔可以去瑪麗生?仲有瑪麗生真係咁好嗎?

男爵府

回覆 mmowo 的帖子

樓主是否儍的嗎?男家經濟上可以應付,結婚所有支出一定自己不要出。你自己是單親家庭長大,應該留下積蓄給自己的爸或媽,還有私己,以及以後小孩洗費。不是叫你要貪或要根根計較,對方環境可以,你不應搶住出,不是要自己有面子或骨氣的時候 。結婚要約法三張,老公以後要俾你固定家用,BB生活費,自己的收入就存起來。

我是活生生的過來人,你自己收入不算高,而又太豪爽,日后受罪的一定是自己。

另外千萬一定要收禮金,給自己爸或媽。

生了小孩后,支出很大,你不為自己打算,一定會後悔。

你不叫媽寶負責家用,日後成習慣,你就會很大壓力,人是會變的,做人媽媽一定要有保障。

10 年之後,你再睇這一帖子,你就會明白..........

公爵府

mmowo 發表於 19-7-10 12:49
本身拍拖之後男朋友嚟咗我度住,因為我屋企有兩間房。但我男朋友想我係瑪麗生,所以結咗婚之後我會搬去佢 ...

你屋邨在邊區

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 19-7-11 17:31
你太岩了....咩都出哂...變左老溤了...第時你唔出時,又有野聽,我係過來人...
個時又係好似樓主甘想,唔怕蝕底,咪咩都比...到頭來,唉...女人有錢收埋好D...真的...唔係叫樓主分得甘清....

男爵府

BK Milk勳章

mmowo 發表於 19-7-10 13:00
大家屋企都係得兩間房,佢屋企仲有老爺同細妹。
最衰就係意外有咗,失咗預算,我又唔想洗多舊錢搬出去住

你要好好同老公座底落來傾。
佢就係睇死妳有左走唔到一定要嫁佢。
你要同佢講, 就算唔嫁佢都能湊大個B 嚇下佢。
C樓住到咁逼有咩好。
比我直頭唔會過99度住。
香港公立醫院都大同小議。 你係生仔又唔係話心臟, 個的大病。 唔使一定去瑪麗生。
睇妳唔起男家實有 ! 就算妳係除子棋佢媽都可能覺得妳嫁佢仔係撿到寶。
你而家唔企硬, 婚後更難呀!

男爵府

BK Milk勳章

mmowo 發表於 19-7-10 12:11
拍左拖年半,最近發現有左即刻結婚。
我本身公屋單親家庭,男朋友就港島私樓,唔係好有錢個啲但家族都係專 ...

重有$ 比妳老公比。 你留返的$旁身。

首頁

尾頁

跳至