想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

尋日3:30返到醫院覆診,又係見個張醫生,佢話我三酸甘油脂過高,而且我有抗阻性姨島素情況,之前講過要食糖尿藥,要控制血糖血脂,因為如果將來成功懷孕,孕婦血糖會偏高,所以要為lVF鋪路,所以之前8月可以做個期要延遲到11月要食4個月,10月再回去抽血,睇下報告有無改善?佢叫我飲食要注意下,當然這個醫生每次嘅態度比我感覺不良好,又話因為我有多囊所以最好做lUI,刺激性比較低同安全,但我前前後後都做左4次IUI,當然有3次係出去私家做,一次只係威爾做,仲話既然排到你個期就比你做,每次見完佢我都會情緒低落真係好想換醫生

大宅

你本身肥唔肥?
多囊要控制飲食,尤其唔好食澱粉質同甜食。
而且多囊體質卵子質素會差d,
一定要改善咗,如果唔係,ivf 胚胎質素都唔會靚。

我胖多囊,減肥後成功自然懷孕一次可惜小產了。
睇生育科醫生,佢話多囊嘅卵會差d,要養吓卵先可以再備孕

洋房

xanexane 發表於 19-7-10 14:21
你本身肥唔肥?
多囊要控制飲食,尤其唔好食澱粉質同甜食。
而且多囊體質卵子質素會差d,

我手腳都係瘦,只係肥係腰,之前做第二次IUI化學左,之後再做2次都唔成功,因排卵問題我現都食緊排卵藥,到10月就要停藥養卵,我都知多囊啲卵會差D,所以係食糖尿藥期間我會介口同做多D運動,8月仲要返去見營養師

大宅

天灰灰 發表於 19-7-10 12:58
尋日3:30返到醫院覆診,又係見個張醫生,佢話我三酸甘油脂過高,而且我有抗阻性姨島素情況,之前講過要食糖 ...

你係公家 定 私家 ? 私家打去睇下有冇得轉囉, 反正未開針 !

我又係多囊 , 政府係話要食最少半年 糖尿病先有效.....
我之前係仁安做iui 都有開糖尿病, 但冇話食幾耐先做得, 又係做左幾次都唔成功....最搞笑係 一時開 一時又唔開 ,一次次療程咁計 係佢地心目中唔係想醫好你, 只係做療程 成功就成功, 唔成功你再book 咪又繼續試囉

Ps:我平時幾個月先黎M , 食左幾個月糖尿病 真係差唔多個個都識自己黎m , 照卵無少到, 都係多囊.... 但起碼識個個月黎m 先....我覺得有效, 但未做IVF , 唔知可唔可以 1 take pass 喇

洋房

Joey1088 發表於 19-7-10 18:11
你係公家 定 私家 ? 私家打去睇下有冇得轉囉, 反正未開針 !

我又係多囊 , 政府係話要食最少半年 糖尿 ...

我公家所以應該無得換醫生,我之前lUl都係仁安,但醫生無開過糖尿藥比我食,只係開針打成十幾日,打到肚皮都瘀青,皮肉的痛還可以忍受,但每次的失敗心(emoji)真不好受,其實我都好應同你講佢地真係好商業化,好難遇到一個用心既醫生,當然我知唔係全部都係咁,只不過我未遇到啫。

大宅

天灰灰 發表於 19-7-10 21:30
我公家所以應該無得換醫生,我之前lUl都係仁安,但醫生無開過糖尿藥比我食,只係開針打成十幾日,打到肚皮 ...

唔好咁灰 , 呢度好多姐妹都係同路人啦⋯⋯ 我都遇過大把不愉快嘅事....

複式洋房

天灰灰 發表於 19-7-10 21:30
我公家所以應該無得換醫生,我之前lUl都係仁安,但醫生無開過糖尿藥比我食,只係開針打成十幾日,打到肚皮 ...

我係威院做私家症,都有多囊,仲要高高齡,初次見醫生會診即揀做ivf, 始終時間唔等人,做iui只會浪費時間

我覺得私症係會好過公家症,好多野都可以揀,公家症必須跟佢個期冇得揀

大宅

回覆 天灰灰 的帖子

你有幾重吖?

洋房

Joey1088 發表於 19-7-10 23:00
唔好咁灰 , 呢度好多姐妹都係同路人啦⋯⋯ 我都遇過大把不愉快嘅事....

咁你會否做lVF?

洋房

florence128 發表於 19-7-11 01:30
我係威院做私家症,都有多囊,仲要高高齡,初次見醫生會診即揀做ivf, 始終時間唔等人,做iui只會浪費時間
...

私家症收費貴,佢哋實係見議叫你做lVF,我本身唔係高齡都排到而家高齡,公家隊因為政府有資助,所以好多時無得選擇

洋房

一粒星 發表於 19-7-11 08:31
回覆 天灰灰 的帖子

你有幾重吖?

47kg

複式洋房

天灰灰 發表於 19-7-11 12:09
私家症收費貴,佢哋實係見議叫你做lVF,我本身唔係高齡都排到而家高齡,公家隊因為政府有資助,所以好多時 ...

我係由公家症拖左d時間,上年先決定轉私家症,醫生佢有俾我揀iui定ivf, 我自己揀左ivf, 因我心知自己iui成功率低,冇謂再拖時間,ivf係得就得,唔得咪總算自己已盡力,始終我都高高齡

大宅

回覆 天灰灰 的帖子

你咁瘦都有三酸甘油脂高同糖尿?你平時食野唔健康?

洋房

florence128 發表於 19-7-11 12:20
我係由公家症拖左d時間,上年先決定轉私家症,醫生佢有俾我揀iui定ivf, 我自己揀左ivf, 因我心知自己iui成 ...

我都係同你諗發一樣,試埋lVF算對自己有交代,咁你療程前有無食糖尿藥?

複式洋房

天灰灰 發表於 19-7-11 12:46
我都係同你諗發一樣,試埋lVF算對自己有交代,咁你療程前有無食糖尿藥?
...

無食糖尿藥,點解要食?

大宅

天灰灰 發表於 19-7-10 12:58
尋日3:30返到醫院覆診,又係見個張醫生,佢話我三酸甘油脂過高,而且我有抗阻性姨島素情況,之前講過要食糖 ...

係唔係個中年女人?我之前响公家第一次ivf 冇反應,再排一年佢見我,又係要食糖尿話係多襄,refer 去什麼內分泌,講到我再做浪費政府資源。我唔想再無了期等,最後去左仁安做一次ivf, 生了囡囡。所以你也去私家攞多個意見la, 時間唔等人。

大宅

天灰灰 發表於 19-7-11 11:56
咁你會否做lVF?

會丫 , 而家都係睇公家...IVF !

洋房

florence128 發表於 19-7-11 13:11
無食糖尿藥,點解要食?

因為血糖血脂有問題,所以要食

洋房

天灰灰 發表於 19-7-11 12:10
47kg

打錯係57kg先啱,我有胰島素阻抗問題

複式洋房

天灰灰 發表於 19-7-11 18:51
因為血糖血脂有問題,所以要食

甘我又冇尼個問題,我只係有高血壓