在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

下星期老公出trip一星期,頭嗰四日我會帶4個月既囡囡返娘家住,但係咁啱我阿媽又要去旅行。。所以有三日要自己返屋企,自己照顧阿女,其實99都一齊住既,但係佢多數全日都去街,我亦冇打算要佢幫手(有婆媳糾紛),所以有冇媽媽都試過咁呀?我有啲驚啊,嗰幾日冇咗老公喺度,仲要自己阿媽唔喺香港

男爵府

一直都係自己湊

別墅

gloria7927 發表於 19-7-10 21:41
一直都係自己湊

你老公唔係香港?

大宅

不嬲都自己湊,所以都唔怕自己一個時搞唔掂
係坐月先係娘家,婆婆有幫過下手湊,但都係主力自己黎
宜家都係一家三口住,奶奶有時會過黎食飯玩孫
老公我就唔太指意佢佢會幫手,但男人真係好求其,都係自己做返好過,佢多數都負責同個仔放電
試過佢有段時間有d事要離開香港一排,我完全係覺得好清靜,因為佢一同個仔玩就兩個都好嘈玩到唔識停,不過個仔小咗佢放電真係差d,個排搞到夜咗訓

男爵府

ali0906 發表於 19-7-10 13:27
下星期老公出trip一星期,頭嗰四日我會帶4個月既囡囡返娘家住,但係咁啱我阿媽又要去旅行。。所以有三日要 ...

如果平時湊開係冇問題的,日頭要幫手其實搵人唔難,緊急的叫隔離鄰舍、大廈管理員都可以幫到你,只怕夜晚突然出狀況冇人幫手,例如媽媽病左/受傷照顧唔到bb、bb半夜發燒要睇醫生/入院…… 雖然你同99不和,但半夜有緊急狀況都叫有人幫手,你唔需要太擔心。

男爵府

四個月你已經好熟悉點湊BB啦!唔好太緊張!
而且有99係度就算幾唔啱,有大問題都有個照應⋯⋯
相信自已可以做到既

大宅

老公出trip仲好啦,可以湊少個
衫又可以洗少d,地方又唔會無端端被人整亂,煮飯又可以輕鬆d唔使諗咁多

男爵府

凡事都有第一次,勇敢面對啦!

首頁

尾頁

跳至