6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B成9個半月先開始出牙,依家11個月有3隻牙,
但我家姐個B 11個月大 都出咗7隻,好擔心佢發育慢...

8-10個月果時,我畀佢食蔬菜湯、果汁溝水、米餅...都ok。
依家煲魚粥、紫菜豆腐粥畀佢食,佢就好嘴刁,食少少就唔食,(不過每日都有飲奶700-800ml)
好擔心... 有冇咩方法可以畀bb食多啲?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

helenbbbb 發表於 19-7-10 16:47
但我家姐個B 11個月大 都出咗7隻,好擔心佢發育慢...:thin ...

我小朋友十幾個月(歲半前)先開始出第一隻牙,牙醫都話冇問題。出牙有快有慢,唔使擔心。

未出牙一樣可以食唔同質感食物,冇牙都食到飯的。有冇畀BB試食麵、pasta之類?成日食粥會好悶。粥都要過渡到飯仔。有啲BB慢慢會抗拒冇咬口嘅食物。

ericafong2    發表於 前天 19:17

侯爵府

2019新春慶豚圓 瞓得好勳章

但我家姐個B 11個月大 都出咗7隻,好擔心佢發育慢...:thin ...

你情況同我情況好似
我細仔10m
自從9m吽牙,就開始唔多食固
早一星期係完全唔固,包括菜,瓜,包,餅,粥都唔要
我以為,餓下會食,點知係失敗失敗又失敗
直到早幾日,我自己覺得唔得啦…我就照煲粥,打爛做稀糊當湯咁比佢食,佢終於肯食2/3碗
感覺似從頭黎過,由稀糊開始
(ps)我全埋身,所以佢唔食野,lin姐啜到快甩

ericafong2    發表於 前天 19:20
rainbowchuuu3    發表於 前天 19:18

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

出牙有快冇慢,個個唔同所以唔洗擔心

我估你bb未必係嘴刁既問題,起碼佢係肯食,有冇試過煲爛飯比佢食?如果唔係質地既問題可以試下減奶量,衞生署網上有資料可參考

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ericafong2    發表於 前天 19:19

別墅

比BB食嘢唔洗急,一次只比一種新食物,比佢慢慢習慣。
老公既台灣同事推介田園香BB粥,兩個仔都好鍾意食,一開始食少少,習慣之後就食完。
ps香港都買得到,上年BB展好多優惠,仲有送嘢,我哋攞到AAG背帶。

ericafong2    發表於 前天 19:19

大宅

2019勳章 美好大世界2017勳章

11個月可以畀佢食d固體食物,慢慢佢就識嘴嚼

大宅

pandoralee 發表於 19-7-11 15:24
老公既台灣同事推介田園香BB粥,兩個仔都好鍾意食, ...
依家11個月可以食??

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
helenbbbb 發表於 19-7-11 19:06
依家11個月可以食??
佢地有 9個月同12個月之後既BB粥

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

我個仔細個都係咁樣. 乜都食唔落咁.
佢依家3歲. 食量大增. 可以食到兩碗飯仔。
比多d耐性. 會越黎越好. 媽媽加油!!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 前天 19:18 |顯示全部帖子
pandoralee 發表於 19-7-11 15:24
老公既台灣同事推介田園香BB粥,兩個仔都好鍾意食, ...
BB粥

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 前天 19:19 |顯示全部帖子
sasa0516 發表於 19-7-10 23:00
你情況同我情況好似
我細仔10m
自從9m吽牙,就開始唔多食固
稀糊好work

ericafong2    發表於 前天 19:23

大宅

發表於 前天 19:23 |顯示全部帖子
EstrellaDamm 發表於 19-7-10 18:29
我小朋友十幾個月(歲半前)先開始出第一隻牙,牙醫都話冇問題。出牙有快有慢,唔使擔心。

未出牙一樣可 ...

我既仔都係咁樣, 一開始唔鍾意食飯,試食麵就食好多喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊