自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hohoho36 發表於 19-9-20 17:41
其實我想知,如果確定自己係band1,是否可盡填所有band1學校,之後就band2A 2B咁填落去?
...

好肯定可以,但次序也要審慎,基本第三志願機會也微,都係要看地區學位,如果揀晒跨區小位b1a在前,到放熱門本區b1 第三,妳的機會是零,咁也有機會入b2,我仔升中時有全級第一入了b2,也可能係咁,我地嗰區是足夠b1 學位分配b1生的

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大肉兒 發表於 19-9-21 00:15
要問學校喎
一般1st choice可選B2A?then 2nd B2B? 3rd B2C then B3A?

遲啲見班主任時會問

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

木土土 發表於 19-9-21 01:22

唔係睇分,應該睇全級名次,及小學過去派位結果去估學校band ...

唔該土土,我唔樂觀呀,佢嘅成績麻麻地,我睇中間校風0k的B2b中學,但覺得機會不大

琥珀宮

jenniferzhu 發表於 19-9-21 13:26
唔該土土,我唔樂觀呀,佢嘅成績麻麻地,我睇中間校風0k的B2b中學,但覺得機會不大
...

若係band 2 ,揀B2b 就唔會機會不大。

若唔sure band 2,怕係band 3,最好穩陣㨂 b2b,b2c,b3b做頭三志願

Sure band 2,就可以頭三志願都揀band 2,甚至 頭1 志願揀 band 1c(若你校網多band 1位)

琥珀宮

AC117 發表於 19-9-21 11:52
真係現地區學位選擇,沒有正方,如果身在離島區咁㨂出事,如果b2 成績夠位也有機會入b1,但是否啱讀又要想 ...

如果你區確認有1/3 b1學額而肯定自己是b1,即肯定band 1 學位夠,有揀就一定就派到b1,咁無理由咁傻第三就揀b2,真係派band 2就喊都無謂!

伯爵府

木土土 發表於 19-9-21 13:53
如果你區確認有1/3 b1學額而肯定自己是b1,即肯定band 1 學位夠,有揀就一定就派到b1,咁無理由咁傻第三就 ...

其實唔知佢點揀,但夠位排錯位也有機會出事,我就順利入第一志願,我仔是剛剛前1/3最尾老師第三志願要排b2了

大宅

木土土 發表於 19-9-20 19:50
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secon ...

Thanks

琥珀宮

AC117 發表於 19-9-21 14:02
其實唔知佢點揀,但夠位排錯位也有機會出事,我就順利入第一志願,我仔是剛剛前1/3最尾老師第三志願要排b2 ...

若Band 1 位夠,band 1生只要前面全排band 1學校,就唔會錯,無機會出事!

我識幾個case,係派到1x 志願既band 1學校。若佢地父母唔識遊戲規則,太早放band 2選擇就唔會入到band 1了!

所以升中,最緊要清楚遊戲規則!

伯爵府

木土土 發表於 19-9-21 14:09

若Band 1 位夠,band 1生只要前面全排band 1學校,就唔會錯 ...

有道理,但我當時是边緣人就唔敢博,好彩順利過關

琥珀宮

him0924 發表於 19-9-21 14:09
Thanks

Delete

琥珀宮

AC117 發表於 19-9-21 14:15
有道理,但我當時是边緣人就唔敢博,好彩順利過關

邊緣人最慘,太多不確定性。

伯爵府

木土土 發表於 19-9-21 14:43
邊緣人最慘,太多不確定性。

其實自己擔心姐36-40名,剛剛學校1/3,老師已mark b1 b2 學校叫他排位,信學校應問題不大,如果真係b2佢嗰區,有足夠學額,或者是b2入b1也不奇,當年佢嗰區借他區學位(被借嗰區反而嚴重不夠分),佢嗰間有8個,我入到的反而近我住址,本區學生又未必會揀

珍珠宮

木土土 發表於 19-9-21 13:49
若係band 2 ,揀B2b 就唔會機會不大。

若唔sure band 2,怕係band 3,最好穩陣㨂 b2b,b2c,b3b做頭三志 ...

唔該土土,你的建議好有用

我呢區中學B1學校多,因為我女成績麻麻地,我完全冇諗過填B1中學,咁我填表時是否不用填我呢區的B1校名?(反正完全冇機會入讀
麻煩你啦

珍珠宮

環保接龍勳章

jenniferzhu 發表於 19-9-21 15:13
唔該土土,你的建議好有用

我呢區中學B1學校多,因為我女成績麻麻地,我完全冇諗過填B1中學,咁 ...

如果肯定自己唔係band 1生, 就一定唔好填, 因為派位係band 1生先, 跟住band 2生, 最後band 3生。

舉例: 如果你係band 2生, 乙一至乙五填band 1中學, 人地band 1生已經派晒, 冇位, 咁乙六先到你, 但人地其他band 2生乙一乙二乙三已經派左, 咁分分鐘派去左band 3甚至冇揀的band 3中學。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

gracelam 發表於 19-9-21 15:57
如果肯定自己唔係band 1生, 就一定唔好填, 因為派位係band 1生先, 跟住band 2生, 最後band 3生。

舉例: ...

多謝你的解答

我依架明少少了,我呢區減去B1中學,剩下的B2、B3冇30間咁多,咁咪填唔哂個表?請問我應該點做?

大宅

馬騮狗 發表於 19-7-10 20:54
亦有可能無填哂30間學校

係 我都覺得係咁
佢無填晒自己區啲學校
所以派左去其他區

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

環保接龍勳章

jenniferzhu 發表於 19-9-21 16:27
多謝你的解答

我依架明少少了,我呢區減去B1中學,剩下的B2、B3冇30間咁多,咁咪填唔哂個表?請 ...

填埋他區借位嗰D, 唔夠30個位唔緊要, 最緊要填啱banding中學, 及set保險線。

如band2生就set 1,2間band 3頭或校風好中學响後少少作保險。最差都只係派去band 3頭!

因為我唔知你邊區, 所以唔同區排位會唔同。

伯爵府

2018復活節勳章

KK20010609 發表於 19-9-21 11:42
其實你一路到尾, 都支持罷課, 做乜你個又緊張「讀書」升學呀!

請提出cap圖証明
but, 請另外開po, 不要妨礙正常討論

伯爵府

2018復活節勳章

AC117 發表於 19-9-21 11:52
真係現地區學位選擇,沒有正方,如果身在離島區咁㨂出事,如果b2 成績夠位也有機會入b1,但是否啱讀又要想 ...

ic tks

首頁

尾頁

跳至