自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

見到有幾個post都係講小朋友成績唔好, 於是乎派咗一啲跨區,同埋冇揀過嘅b3中學

我想問下係b3中學都算啦,但係冇揀過點解會跨區嘅呢?
係咪你所揀嘅志願全部唔入,佢會有一個pool,唔理你咩區,是但同你抽?

謝解答

大宅

回覆樓主:

會唔會係派咗自己區可以揀嘅他區中學呀。

珍珠宮

環保接龍勳章

大肉兒 發表於 19-7-10 20:22
見到有幾個post都係講小朋友成績唔好, 於是乎派咗一啲跨區,同埋冇揀過嘅b3中學

我想問下係b3中學都算啦, ...

通常呢D有2種:

1. 估錯自己嘅banding, e.g.明明係band 2生填晒band 1中學先, 咁人地band 2生派晒先論到你, 所以一定派得差

2. 填form太進取又無set 保險線。

wcpcelia    發表於 19-7-12 11:55

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

應該係你果區中學學位不足,所以要向另一區借位,所以跨區嗰啲學校都係同一個pool抽的!

男爵府

bobosweet 發表於 19-7-10 20:47
應該係你果區中學學位不足,所以要向另一區借位,所以跨區嗰啲學校都係同一個pool抽的!
...

亦有可能無填哂30間學校

侯爵府

首先、派位有分本區及他區中學, 本區生可揀名單內任何本區及他區中學。band 1 先抽、有凈位到band 2, 之後band 3.
可參考:https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL5_2019.pdf

假設你小孩其實係band 3 生、但你以為係band 2, 頭幾志願填band 2, 之後才填band 3, 連他區band 3 都吾填就收筆、咁人地band 3 生一早已揀左本區band 3, 變左人地入哂已經無你份、咁只會求其比仍係名單內有剩既學位比你、即好大機會係比人揀凈的他區學校(衰d 咁講即係蘿底橙)如果band 3 生第一志願選本區band 3、好少何會被派出區外band 3.
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

琥珀宮

升中校網既學校選擇,除咗本區學校,好多時也會有少量他區學校學位。呢d跨區學校學位,同本區學校校位一樣,當你志願排位差派唔到自己揀既學校,就可能派到無揀過既學校!

我朋友個仔中西區校網,有灣仔皇仁誇區學位(當年好似有三個位),佢敢搏,放第一志願派到

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

木土土 發表於 19-7-10 21:27
升中校網既學校選擇,除咗本區學校,好多時也會有少量他區學校學位。呢d跨區學校學位,同本區學校校位一樣 ...

咁點知果區借邊區?
其實我囝是灣仔區

伯爵府

2018復活節勳章

SaBB 發表於 19-7-10 21:15
首先、派位有分本區及他區中學, 本區生可揀名單內任何本區及他區中學。band 1 先抽、有凈位到band 2, 之後 ...

tks
但他區意思, 是指香港十幾區任去派呀?定還是有規定?例如,a區冇位一定借b區,c區冇位就借d區?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 大肉兒 的帖子

是有規定,教署跟每區填回人數分派學位。多人區分派去吾夠位區。每年不同。要到大抽獎前公佈資料就知。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

大肉兒 發表於 19-7-10 22:32
咁點知果區借邊區?
其實我囝是灣仔區

每年升中揀校學校都會派。

琥珀宮

咁點知果區借邊區?
其實我囝是灣仔區

升中派位選校,跟你既校網,有一份可選學校既表(包括本區學校及他區學校),也列明每間學校有幾多位放比呢個網!

若band 1 學生,家長可以用份表既學位計到數,最差派到去邊間學校

男爵府

陪月勳章

咁點知果區借邊區?
其實我囝是灣仔區

我唔知跨區派位係咪會有影響,呢樣你請教下D有經驗媽媽,因為我呢2日叩門都有見到同我女一樣因搬屋跨區派位派到同一學校

男爵府

gracelam 發表於 19-7-10 20:42
通常呢D有2種:

1. 估錯自己嘅banding, e.g.明明係band 2生填晒band 1中學先, 咁人地band 2生派晒先論到你 ...

其實自己小朋友係咩band 唔係會填表前公佈比學生知?要自己估架?咁真係好易估錯喎....

男爵府

回覆樓主:

但如果是荃灣區D跨區就離晒普,跨區是柴灣,馬鞍山,赤柱,元朗㘭頭,沙田,何文田等,重要每個跨區得2個位,但就係D伊斯閳中學,航海學校及嘉道理學校,呢D大部份都係多印巴讀的,最近的葵涌只得1-2間,根本捒唔落手,都唔知教育局點解會咁借跨區位,所以很多人都自行跨區揀學校。
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

好大機會係填表冇填哂本區學校,有d 人填左10間就算,後面果d 唔識就冇揀冇填,點知頭10間都派唔到,但後面冇choice 就放埋一邊派左其他學生先,等其他學生派哂剩左有位既學校就派返比你,果d 當然係賣剩蔗了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1)首先要知自己小學在區內升中派位情况
eg. 40% 入band 1, 30% band 2,30% band 3中學。學校網應有資料及可問老師

2)知道自己在全级的排名eg.排40%就填band 1,如此類推

3) 同一band也分1a,1b,1c三層。
如是band 1料,表的填法是第一1a,第二間1b,第三間1c,第四已係守尾門band 2a。

如頭五間都填band 1,之後的亂填而不是一層層咁落,真係唔知碌去邊。

4) 填唔倒30間在區內,只填十間就停手,等於自己放棄留在本區,任隨機派全港學校

琥珀宮

tai_sui_lai 發表於 19-7-10 22:48
其實自己小朋友係咩band 唔係會填表前公佈比學生知?要自己估架?咁真係好易估錯喎....

...

Banding係跟學校舊生表現,一間小學band 1/2/3 比例,每年相差不太遠,所以睇舊生派位,都大約知道。

若學校band 1 生around 50%,通常考40先算穩陣,你100人考48,咁marginal band 1,最好第一志願已㨂band 1 尾,第二志願已經要揀band 2 中了

珍珠宮

AppleChow 發表於 19-7-10 22:52
但如果是荃灣區D跨區就離晒普,跨區是柴灣,馬鞍山,赤柱,元朗㘭頭,沙田,何文田等,重要每個跨區得2個位,但就係 ...
荃灣誇去赤柱@@
返學咪勁辛苦

首頁
12345...11

尾頁

跳至