自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實人地點做你點知,忍氣吞聲,你真認為全部唔好出聲?定只在什麼事上唔出聲,有無事例,你真想知你問下佢什麼事你點做,你再想吧。

大宅

Jane1983 發表於 19-7-11 01:11
有個年長少少的朋友,和仔女感情算好,二十幾歳都會同父母一起歐遊。大家傾開,佢話佢的秘技係死忍,做矮仔 ...

我上次去剪頭髮,我個髪型師問我點同個女相處(我個女15歲),我話吞聲忍氣,唔話得、唔閙得、唔鵝得,佢肯同你分享日常鎖事,當中聽到有唔啱的地方,唔可以馬上話佢,怕佢以後有什麼事都唔同你講,要搵機會慢慢調教。

我個髮型師聽完,完全不能接受。佢有兩個小朋友都好細,最大嗰個都只係小二、三。比著我以前也會和他一樣,但隨著個女日漸長大,碰過唔少壁,關係曾經緊張,再同身邊有青少年的家長請教。現在和個女出街,佢會主動繞住我手。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

流星花丸 發表於 19-7-11 10:44
你講果啲我都講過
我唔認為忍仔女代表對佢好,只會寵壞左佢,當然唔係事事頂到盡,起碼大家互相 ...

同意
我同佢講你有權發表意見
對我有什麼不滿都可以表達
但態度一定要好
將心比己調返轉我下下都爆你你都唔開心
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

JackJoe 發表於 19-7-11 10:53
我上次去剪頭髮,我個髪型師問我點同個女相處(我個女15歲),我話吞聲忍氣,唔話得、唔閙得、唔鵝得,佢 ...
越唔寵細路既,佢青春期就越大件事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可以話忍... 亦可以話隻眼開隻眼閉... 同青春期的人保持距離, 咪你好我好囉...

LeBlue    發表於 19-7-11 14:06

公爵府

sasa@uk 發表於 19-7-11 04:08
唔知實際係邊方面忍
我對仔大部分時間都寬鬆
但面對大是大非,應有禮貌,應有專重我是不退讓的

我都係,其實人與人之間相處,本身就係要互相忍讓同遷就
但如果佢地做錯,我一定會開聲指正佢地,唔會盲目去忍

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

呢d咪攪到後生唔聽話,有佢講冇你講law,唔通佢做錯你都要忍?佢大左咪又鬧番你冇教佢。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 JackJoe 的帖子

我個仔只係4歲,亦有青春期現象~
做錯事,即刻話佢,再做衰0的你睇,
反而即時忍佢,再事後慢慢同佢講,佢會改善~
可能每個人性格唔同掛,
小孩子係度成長,我都覺得自己成長緊

男爵府

sako 發表於 19-7-11 01:25
我係公司都算阿姐級,係屋企地位同奴隸差唔多但係要俾錢養返個主人轉頭……
唉,
唔忍可以點啫,啲 ...

青春期真係咁恐怖?

侯爵府

一向難教,我暫時都係忍唔到多.

佢好聰明,內心明白事理,問題係大個開始會辯駁...
所以,我睇唔順眼都照講道理.

從小自己跟,親子關係好.

水晶宮

回覆樓主:

睇咗大家回覆,好有意思。點樣做人亞媽,真係好多反思空間。

我唔係强勢亞媽,日常好accomodating的。但我好小器,如果小朋友做錯我重視的事,我好難let go。我自己成日唸如果原諒小朋友,但原來人地根本唔會敢輕易嬲,係另一個境界

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Jane1983 發表於 19-7-11 01:11
有個年長少少的朋友,和仔女感情算好,二十幾歳都會同父母一起歐遊。大家傾開,佢話佢的秘技係死忍,做矮仔 ...
我兩個仔都超過20歲,我地感情好好,時常一齊行街食飯,年年都會一齊去旅行。我唔會做矮仔死忍,我覺得親子關係要自小培養,由細習慣有傾有講,互相尊重

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

流星花丸 發表於 19-7-11 10:44
你講果啲我都講過
我唔認為忍仔女代表對佢好,只會寵壞左佢,當然唔係事事頂到盡,起碼大家互相 ...

同意,點解要死忍? 我覺得會太寵壞佢,應該大家互相尊重,講道理

子爵府

轉運 發表於 19-7-11 03:38
我前半生好忍得㗎,我老細在業界好出名麻煩友,真係當自己係皇帝㗎,就算幾無理我都可以忍咗十幾年,所有離 ...

仔女係自己生,所以會好上心,自然容易受傷,但你對佢好終有一日佢地一定會明白。
冇咩錦囊俾你,因自顧不暇只能說聲加油

琥珀宮

轉運 發表於 19-7-11 03:38
我前半生好忍得㗎,我老細在業界好出名麻煩友,真係當自己係皇帝㗎,就算幾無理我都可以忍咗十幾年,所有離 ...

其實點解青春期就要忍佢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

請教:如果死忍青春期嘅反叛子女,會越來越放肆嗎?關系係咪會好d?
我青春期嗰時,自己同亞媽都企硬,關系好差,到而家雖然關系好咗好多,但都唔會掛住佢,唔close㗎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我覺得忍唔等於尊重喎,大部分事情我會尊重佢大個女自己話事,只需要通知聲我就得,但牽涉到原則三觀問題我就會坐低同佢傾,講理由說服佢。佢知道我唔係有事冇事都反對嘅人,所以只要我提出建議佢相對會認真去思考。我覺得關係係雙方建立,朋友關係模式係最理想。唔好成日話為咗佢好而事事插口插手,雙方都辛苦。

大宅

家家公主 發表於 19-7-11 10:25
我唔會忍..有咩唔岩就出聲...
我仔都係青春期...有時態度好差我會爆佢...
問佢有無見過我同爸爸咁樣對父母? ...

你既氣場重頂得住佢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我慶幸同個仔嘅關係好似朋友咁,佔中同反送中我哋都各有立場,但我哋真係做到包容對方,父母唔可以一言堂,仔女亦應尊重父母。當你覺得兒女令你好激心嘅時候,望一望我送俾大家嘅一幅圖,祝願各位家庭和諧幸福。

子爵府

我女就16歲,我哋好似朋友咁相處,會一齊行街濕平、做運動、講美容護膚、打機、一齊煮野食。我從來冇忍氣吞聲,我哋互相尊重,知道大家條底線,其本上我哋好少磨擦,就算有都吾會留隔夜。
我有問過阿女,你幾時會開始進入反叛期?佢話點解要反叛?明知冇用嘅野我係吾會做㗎

首頁

尾頁

跳至