想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Sunny325 的帖子

有呀!呢個星期開始跑步,雨天睇下可以做咩運動。

別墅

Toffee_vanilla 發表於 19-7-29 10:33
回覆 chechichi 的帖子

我剛剛抽卵,有5粒,但到day 5只有一個 囊杯係中等級數,醫生叫先休息2個月先再抽 ...

上星期五抽完卵
抽得15粒
受精得11粒
今日個報告出左,醫生就話啲卵質素麻麻地
Grand 1 :1
Grand 2+: 2
Grand 2: 3
Grand 2-: 3
Grand 3: 1
Grand 4: 2

話最多雪得day 3胎,去到day 3都可能頂多去到5粒
所以聽日返診所俾錢雪day3胎

跟住醫生話天生子宮內膜唔算厚,即係啱啱合格個種。

複式洋房

Sunny325 發表於 19-8-25 12:44
上星期五抽完卵
抽得15粒
受精得11粒

可以雪到5粒已經好好啦,我呢個月只係放鬆一下,做下運動,早d 瞓,每日食一隻蛋同飲豆漿/鮮奶,希望10月抽卵成功啦~

咁你唔放鮮胎?幾時放呀?

別墅

Toffee_vanilla 發表於 19-8-26 23:57
可以雪到5粒已經好好啦,我呢個月只係放鬆一下,做下運動,早d 瞓,每日食一隻蛋同飲豆漿/鮮奶,希望10月 ...

最後捱到day 3,得返3粒
今日雪左3粒 Grand 1- / 2+ / 2

加油呀。

我都要為10月中放胎做準備
諗住 運動,浸腳,花膠,黑豆,雞精,維他命E,維他命D3,葉酸,肌醇,蛋,精胺酸,中醫

複式洋房

Sunny325 發表於 19-8-27 00:02
最後捱到day 3,得返3粒
今日雪左3粒 Grand 1- / 2+ / 2

一齊加油呀~

因為我有子宮內膜異位,所以中醫唔建議我食雞精花膠豆漿等。。。只最多都係飲魚湯,食牛奶同埋雞蛋。你係邊到做ivf 呀?

複式洋房

chechichi 發表於 19-7-24 22:42
加油(emoji)(emoji)買定滴雞精同黑豆茶

我基礎8粒,每日一包滴雞精同一杯黑豆茶後,中期12粒

請問你係開針之後先飲定之前已經飲定?謝謝

複式洋房

Toffee_vanilla 發表於 19-7-30 18:19
回覆 chechichi 的帖子

加油呀,我地要忘記過去,努力向前。。。情緒唔好都好有影響架。好好放鬆之後再努 ...

請問D3你地食幾多?

大宅

樓主~
我早你幾日抽卵,
總共抽咗13粒,12粒成熟,只有8粒受精。
(可能真係因為我老公d丁丁差)

我嗰間d胚胎評級好似同你唔一樣呢~

2粒day 5 1級(8分)
2粒day 5 2級 (6分)
2粒day 6 2級 (6分)
其餘2粒停止生長要棄置

早幾日放咗一粒day 5 1級嘅鮮胎
其餘5粒雪起咗

原來自己經歷過先知
抽完卵最煎熬係好驚好驚分裂唔到,或者唔靚
去到day 3胚胎專家打電話嚟,話建議全部培養到day 5,
中間嗰兩日,又勁擔心全軍覆沒......
直到day 5覆診醫生話囊胚好健康,可以做植入先放下心頭大石....

別墅

xanexane 發表於 19-8-28 17:37
樓主~
我早你幾日抽卵,

你就好啦。

我11粒受左精,雪左3粒係day3。
其他個啲原來診所都有幫我培養到day5,但都冇一粒養到。

所以就只得係雪左 day3 個3粒用。

別墅

Toffee_vanilla 發表於 19-8-28 11:58
一齊加油呀~

因為我有子宮內膜異位,所以中醫唔建議我食雞精花膠豆漿等。。。只最多都係飲魚湯,食牛奶 ...

我仲有染色體異常嘅問題。

有3xxx

所以我唔係每月排靚卵子。

我係香港ivf度做。

係香港生育康健中心

別墅

Iceng888 發表於 19-8-28 17:12
請問D3你地食幾多?

我諗住去買黎試下。
係今次抽卵先知自己天生子宮內膜唔多厚。見上網啲人話食維他命E ,D3,精胺酸對內膜有幫助。

大宅

但醫生話我年紀嚟講抽得少卵,佢原本expect 20粒......我4月開始食coq10 200mg,
開針前一個月食400mg, 唔知有冇關係。

祝大家都快d有好消息
既然行到呢步就要相信bb會痴實自己
(雖然我每晚都會胡思亂想一輪先瞓得著)

複式洋房

xanexane 發表於 19-8-28 17:37
樓主~
我早你幾日抽卵,

好認同呀,我抽到5粒,到day3 有4粒分裂到,到day 5只有1粒到4分,專家話睇多一日。。day6
有6分可以雪,但醫生話如果解凍會down grade, 建議休息2個月再抽一次。

老公d 丁丁好健康,而係我自己問題,真係好辛苦,又要平衡身心放鬆,又要不停食supplements 同做運動,有時都想放棄,但一諗到而家最後機會又係自己身體問題,真係好難同老公講,仲要佢陪我食健康d 真係好內疚。

祝 好孕 生個健康bb

複式洋房

Sunny325 發表於 19-8-28 21:00
我仲有染色體異常嘅問題。

有3xxx

我都係香港,係仁安。。。咁染色體異常係點發現架? 我未到40歲但卵巢已經退化,amh 只有0.8,所以都排唔到多同靚卵,唯有做運動同食Q10希望幫到手。

別墅

Toffee_vanilla 發表於 19-8-29 15:22
我都係香港,係仁安。。。咁染色體異常係點發現架? 我未到40歲但卵巢已經退化,amh 只有0.8,所以都排唔 ...

我係2次化學同1次成長唔到,先知自己係染色體異常。
今朝醫生打黎,問我抽完身體情況如何同黎左M未,同我講下個月可以放胎。
醫生話得3粒,我話以我個case都預左。
醫生就話不過個3粒都唔差。

甘都抽左,都有3粒係day 3,試左先再算。

複式洋房

Such a good news, day 3 可以放, 好替你開心

祝好孕 !

大宅

Sunny325 發表於 19-9-3 13:21
我係2次化學同1次成長唔到,先知自己係染色體異常。
今朝醫生打黎,問我抽完身體情況如何同黎左M未,同我 ...

3粒都唔差就非常好

對bb有信心啊!

別墅

Toffee_vanilla 發表於 19-8-29 15:19
好認同呀,我抽到5粒,到day3 有4粒分裂到,到day 5只有1粒到4分,專家話睇多一日。。day6
有6分可以雪, ...

身同感受,因為我老公又係丁丁好健康。
又係出現係我身上。
所以都好明白你。

我地一齊努力加油。

當初我都冇諗甘多人都為左生小朋友甘煩惱,黎到呢個討論先明白,求小朋友嘅路係幾甘難行。

別墅

xanexane 發表於 19-9-3 16:30
3粒都唔差就非常好

對bb有信心啊!

對呀。
要相信BB

我會放鬆心情。

複式洋房

有同路人明白,真係好。。。一齊加油。。。 共勉之
多休息,放鬆d 呀

首頁