時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

banbanmm 發表於 19-7-11 23:57
成單新聞都好奇怪,既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? 點解資料來源係不知名入境處職員披露 ? ...

既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? (所以先要問政府点解囉!)
點解資料來源係不知名入境處職員披露 ? 如果政府都冇數據,入境處職員點會知 ?(前線人員當然會係第一批人發現問题)
林議員有冇要求港府向中方澄清?定係求其口噏噏 就算? (人地上左大陸研究左的自助机係任簽, 所以係漏洞才提問.)
如果真的如林議員所說, 現時機制有個人簽證的漏洞,那麼把一週一行改為一年八行又有什麼作用? (文章中係話早前提出, 不是今次提出呀, 你望清楚!)

用戶要求終止服務

rachel0316 發表於 19-7-11 23:29
大佬 而家係比加超話唔改呀

2019年3月20日星期三

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

JO_100 發表於 19-7-12 00:09
既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? (所以先要問政府点解囉!)
點解資料來源係不知名入境處職員披 ...

15蚊一次

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

iPhone5 發表於 19-7-11 16:43
認真的,如果邊個政黨聯同特首可以勸掂中央停止每天150政策,嚟緊嘅所有選舉我都會投佢哋票,仲會盡力同佢 ...

其實呢類關係到社會民生問題,相比起最近的逃犯條例更迫切性,如果佢地爭取到可停止或減少我都會支持佢地

珍珠宮

Alex123 發表於 19-7-12 00:02

應該假難民及每日150人同時處理。

侯爵府

親子王國15週年勳章

banbanmm 發表於 19-7-11 23:57
成單新聞都好奇怪,既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? 點解資料來源係不知名入境處職員披露 ? ...

班人可以簽1年2次的通行證,但這兩次幾時都可以用,可以1天內用完。用完2次,簽證end了,但可再申請新的,代價只是3分鐘&15元
https://www.youtube.com/watch?v=s-qWoojgYZs

珍珠宮

畀面勳章

JO_100 發表於 19-7-12 00:09
點解資料來源係不知名入境處職員披 ...

既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? (所以先要問政府点解囉!) 所以咪叫林議員要求中國政府澄清囉, 咁林議員又唔做,淨係喺度口噏噏做乜?

點解資料來源係不知名入境處職員披露 ? 如果政府都冇數據,入境處職員點會知 ?(前線人員當然會係第一批人發現問题) 每日過關數以十萬人計,大部分用電子通道,請問前線職員如何發現? 如果香港政府話冇數據,政府不能作虛假說明,職員點知?憑感覺?

林議員有冇要求港府向中方澄清?定係求其口噏噏 就算? (人地上左大陸研究左的自助机係任簽, 所以係漏洞才提問.) 點研究?正式做法不應該是官方提問?為何不利用議員特有的權力?

水晶宮

apelok 發表於 19-7-12 00:16
其實呢類關係到社會民生問題,相比起最近的逃犯條例更迫切性,如果佢地爭取到可停止或減少我都會支持佢地
...

呢類真正為民生既事又唔見反對派去反對,同中國有關既就為反而反,其實都好明顯係佢地賣港,但班後生既仲同佢地同一陣線

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果真的如林議員所說, 現時機制有個人簽證的漏洞,那麼把一週一行改為一年八行又有什麼作用? (文章中係話早前提出, 不是今次提出呀, 你望清楚!) 點樣早前提出定今次提出? 不如好好利用自己的議員身份去提問跟先啦

珍珠宮

畀面勳章

oran04 發表於 19-7-12 00:30

班人可以簽1年2次的通行證,但這兩次幾時都可以用,可以1天 ...

即係話今個星期用完一年兩次,下星期又再可以再用一年兩次,再下星期又可以用多一年兩次?

如果係咁,一週一行有乜意義?叫政府澄清下好喎

侯爵府

親子王國15週年勳章

banbanmm 發表於 19-7-12 00:35
即係話今個星期用完一年兩次,下星期又再可以再用一年兩次,再下星期又可以用多一年兩次?

...

1日n次都得,所以先系漏洞,我睇條片睇到好火滾
https://www.youtube.com/watch?v=s-qWoojgYZs

大宅

今日去旺角,仲係一樣咁多大陸遊客,又話遊行示威會嚇走佢地,呃人嘅

男爵府

子爵府

就算減唔到150人 都應該要審批啦
一黎到就周身痛病落黎睇公立醫生
香港人真係比佢地累死

公爵府

回覆樓主:

子爵府

oran04 發表於 19-7-12 00:37

1日n次都得,所以先系漏洞,我睇條片睇到好火滾 :e ...

睇完我都好 ! 香港政府究竟做什麼? 完全吾会把關??

吾怪得周圍都係大陸人,的黑工,乞兒,水貨客,黑心食材.....

個政府廢到不堪!!!

伯爵府

sandylaw 發表於 19-7-12 00:31
呢類真正為民生既事又唔見反對派去反對,同中國有關既就為反而反,其實都好明顯係佢地賣港,但班後生既仲 ...

只搵最近新聞遠都癈事搵 問左幾廿次係政府同建制話唔收改無問題呀!!

2018年8月17 網民促停單程證 林鄭:家庭團聚是人權籲別被洗腦 
2018年9月9 收緊單程證解房屋醫療問題? 林鄭籲勿排斥:我爸爸也是移民
2019年1月8 楊岳橋動議倡削單程證配額 陳克勤反修訂大讚新移民是重要勞動力來源
2019年2月5 張建宗拒削150單程證 林鄭:已增撥5億元關懷醫護
2019年2月19 前線醫護稱單程證人口加重醫療壓力 林鄭表示失望︰好有排斥性
2019年3月20 回歸至去年逾百萬單程證持有人來港 保安局局長李家超表示當局認為有需要繼續通過單程證制

2019年3月21 轟本土派煽動歧視單程證 何俊賢:李嘉誠都係內地落嚟

水晶宮

rachel0316 發表於 19-7-12 01:42
只搵最近新聞遠都癈事搵 問左幾廿次係政府同建制話唔收改無問題呀!!

2018年8月17 網民促停單程證 林鄭: ...

36樓既回應我已講左,單程証可以接受,因為真係有需要批人一家團聚。泛民當初搞左150出黎,明知單程証而家係無得返轉頭架啦。

門面野

民房

sandylaw 發表於 19-7-12 02:15
36樓既回應我已講左,單程証可以接受,因為真係有需要批人一家團聚。泛民當初搞左150出黎,明知單程証而家 ...
一時又話希望政黨爭取 到有政黨爭取時,因為個黨唔啱自己心水 就話冇得搞架啦 門面野嚟

你到底係先有價值觀(堵塞150),再根據事實(邊個黨提出)去定立場
定係先定個立場,就根據邊個黨提出去搬龍門滿足自己?

伯爵府

sandylaw 發表於 19-7-12 02:15
36樓既回應我已講左,單程証可以接受,因為真係有需要批人一家團聚。泛民當初搞左150出黎,明知單程証而家 ...

甘又係
建制直情支持到出哂面護哂航
誓保150 單程證不減不要求審批權
唔係門面直情係死忠死撐添
明架喇

首頁

尾頁

跳至