網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直都唔係好識點淘寶!開頭見一兩樣野就會搵朋友搭單!所以都冇認真咁了解過點淘!但最近好似淘得比較密!而每次托朋友幫手!朋友原來付款又係需要搵另一個朋友幫手!所以買太密時真係覺得唔好意思!想自己認真搞個香港支付寶! 爬左一段時間文!但有啲野我唔知有冇理解錯!想大家幫下我!
我download咗hk支付寶app連結埋淘寶account! 入面禁淘寶購物會自動彈咗我去淘寶個account度!
想問下係米可以就甘去7-11增值入去?
付款比淘寶時候,淘寶就會用我所增值咗嘅錢嚟結算?
而因為增值係用港幣會即時用匯率兌換人民幣?
當中有冇手續費?
thx

大宅

2018復活節勳章

回覆 small624 的帖子

想問下係米可以就甘去7-11增值入去? <-- 係,直接去7-11 / OK 增值你個 HK Alipay
付款比淘寶時候,淘寶就會用我所增值咗嘅錢嚟結算?<-- yes
而因為增值係用港幣會即時用匯率兌換人民幣?<-- 用港幣結算,而且個匯率是浮動的,所以件貨如果是人民幣100元,今日買可能俾HK$114,聽日可能繳左HK$113
當中有冇手續費?<-- 無

大宅

sleepychu 發表於 19-7-11 16:04
回覆 small624 的帖子

想問下係米可以就甘去7-11增值入去?

本來支付寶同找換店唱人民幣每日個價都會唔同! 最大分別係咪支付寶個匯率差過找換店嘅匯率? 即係假設港紙100蚊用香港支付寶只係變得87蚊.但如果用 100蚊港紙去找換店唱就會有89蚊咁嘅分別?

伯爵府

small624 發表於 19-7-11 16:52
本來支付寶同找換店唱人民幣每日個價都會唔同! 最大分別係咪支付寶個匯率差過找換店嘅匯率? 即係假設港 ...

差唔遠,唔知香港支付寶rate 但開大陸支持付寶88.08,上次經淘寶買厦门旅行社飛本黎用人民幣買,佢自動彈去香港支付寶仲減左廿蚊

大宅

AC117 發表於 19-7-11 21:42
差唔遠,唔知香港支付寶rate 但開大陸支持付寶88.08,上次經淘寶買厦门旅行社飛本黎用人民幣買,佢自動彈 ...

甘講法!其實都好方便!姐係話大陸支付寶唔係唯一俾錢方法!但點解仲有好多人成日話要為左淘寶俾錢去開個大陸卡綁定..又話香港中銀依家可以開戶俾淘寶?搞到我成日以為冇卡綁定大陸支付就唔洗至以淘到!

伯爵府

small624 發表於 19-7-11 23:03
甘講法!其實都好方便!姐係話大陸支付寶唔係唯一俾錢方法!但點解仲有好多人成日話要為左淘寶俾錢去開個 ...

如果有人仔當然用大陸支付寶,香港優惠只是個別交易,其實除支付寶,還可用八達通,PPS淘,專登開大陸戶方便北上消費,美團,京東都可直接綁銀行咭

大宅

AC117 發表於 19-7-12 00:27
如果有人仔當然用大陸支付寶,香港優惠只是個別交易,其實除支付寶,還可用八達通,PPS淘,專登開大陸戶方 ...

哦!但我想知假設用hk支付寶俾錢,如果需要退款丫,咩晒圖退反$10類似呢啲野!賣家退嘅係人仔!系統都係會即時將個人仔匯返港紙落返去我hk支付寶入面?

伯爵府

small624 發表於 19-7-12 01:02
哦!但我想知假設用hk支付寶俾錢,如果需要退款丫,咩晒圖退反$10類似呢啲野!賣家退嘅係人仔!系統都係會 ...

我試過是原路退回,正常交易未完成不是商戶退款的,應該沒有差價,但已收貨要將貨寄回就要蝕運費,睇番舊記錄,汇率外跟比例收了手續費140收左4蚊,用人民幣零損失

大宅

2018復活節勳章

small624 發表於 19-7-12 01:02
哦!但我想知假設用hk支付寶俾錢,如果需要退款丫,咩晒圖退反$10類似呢啲野!賣家退嘅係人仔!系統都係會 ...

如果是件貨要退款,是原款原路退回,你用咩俾就退返邊度,eg. 用 HK Alipay 就退回 HK Alipay;但如果是什麼晒圖有紅包之類的,因賣家是用大陸支付寶出紅包的,除非你有大陸支付寶,不然個紅包你是攞不到的 (HK Alipay 拎不到大陸紅包的)

大宅

sleepychu 發表於 19-7-12 10:01
如果是件貨要退款,是原款原路退回,你用咩俾就退返邊度,eg. 用 HK Alipay 就退回 HK Alipay;但如果是什 ...

甘講到尾!大家認為開香港定係大陸嗰個支付寶好啲?
但如果用大陸嘅支付寶點樣入錢落去呢?(又冇大陸卡)

翡翠宮

small624 發表於 19-7-12 15:16
...

我一直以來只用大陸銀行户口,即係話只用大陸支付寶付款,無蝕匯率;支付寶hk匯率差過找換店1%左右。

我北上時順便入錢到銀行,唔北上仲有招跨境人民幣電子支票直入深圳銀行,不過有啲銀行會收手續費,有啲唔收。

有大陸銀行户口,無論網購、北上手機支付都得心應手。網購方面,有大陸銀行户口可以玩多啲大陸購物網,例如京東、拼多多都係必玩之選,唔玩就蝕,你估淘寶真係最優惠?

翡翠宮

small624 發表於 19-7-12 15:16
...

畀個例子你睇睇,幫同事喺拼多多買支架,¥5.5包國内郵,我用券5毫搞掂,咁就賺咗佢5蚊啦 。今日佢話要買另一個,又再賺佢5蚊

如果你只會用支付寶hk,上拼多多肯定企咗喺度,就連注册都分分鐘搞唔掂,因為要大陸手機號,而付款要用大陸支付寶、微信大陸錢包或QQ錢包;但如果你有大陸銀行户口就唔同,因為你一定要有大陸手機號,而個户口就可以綁落支付寶、微信、QQ用嚟支付。

首頁

尾頁

跳至