3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我仔3歲,由歲幾開始飲食偏執,正常都肯食工人姐姐煮的飯同零食餅干,但對其他小朋友鍾意食的烏冬、粉面,大部分野都唔肯試,試過餓佢,佢都唔食﹔N班老師話佢對食物有D偏執,叫我搵健康院跟下,唔知各位JM有冇類似經驗﹖又有冇比較好的兒科介紹,知道點處理呢種情況﹖THANKS!

男爵府

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
貓皮 發表於 19-7-11 17:45
我仔3歲,由歲幾開始飲食偏執,正常都肯食工人姐姐煮的飯同零食餅干,但對其他小朋友鍾意食的烏冬、粉面, ...

可以將佢唔喜歡既食物切到好碎,然後撈入佢平時鍾意食既食物,份量慢慢加等佢習慣

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

我仔三歲有偏食,
每日午飯只食蒸蛋飯, 晚飯薯仔飯, 由禮拜一至五日日如是都唔厭, 如果禮拜六日出街, 除了M記外, 其他餐廳都冇興趣, 餓都只勉強食白飯或面包。
1.5歲後完全唔食粉面, 唔食菜肉, 有顏色的飯, 如茄汁或南瓜汁都唔食。
雖然營養唔全面, 不過我細個都係咁偏食, 知道迫唔到, 唯有補充SUPPLEMENTS

我仔係有固執行為, 健康院懷疑佢係自閉症譜系, 飲食都會固執。
培養到每日坐定定食飯已經接受到, 唔想迫到佢對食飯反感或追住黎餵。

別墅

2019勳章

回覆 小菜豆 的帖子

我仔就主要係飲食問題,但你介唔介意講你小朋友有咩其他固執行為﹖我都曾經懷疑,但見佢又識同人互動又冇咩其他野

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

主要人地同佢講野唔望人, 唔回應人。其實佢係聽到, 不過唔覺得需要回應人。
如果利誘佢, 例如用糖或者玩具引佢, 佢就乜都肯講。
姑娘講嘅自閉行為佢都有, 如鐘意排車仔, 望車輪轉,
固執行為, 如玩盒仔一定要將盒仔塞滿, 爆咗會發脾氣
唔識社交對答, 如問佢"WHAT IS YOUR NAME"
教極佢都只識COPY CAT跟人講"WHAT IS YOUR NAME",
唔識答"MY NAME IS XXX"返N班老師話佢唔專心, DAY DREAM, 放空自己,
畢業禮一大班人排舞, 佢跟唔到, 發呆,
其實佢DADDY都係咁, 遺傳咗。

如果只飲食方面唔怕啦, 大大下會有興趣。
可能小朋友真係唔饑, 或試下少食多餐。
而且夏天大人都未必日日有胃口。

別墅

2019勳章

回覆 小菜豆 的帖子

明白,希望大家小朋友大大下真係會好啦﹗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊