1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
請問會有咩問/做d咩?

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
siufatmama 發表於 19-7-11 21:56
請問會有咩問/做d咩?

以我聽人講會考搭積木三粒,要指出眼耳口鼻身體部位 ,會問識唔識講嘢我諗大約十個單字?(例如貓貓,奶奶,餅,汪汪)
問識唔識放手行路,問停用奶樽飲奶未,固體食成點個d
我仔仔尾月都一歲半番健康院希望合格啦

大宅

kissapplegirl 發表於 19-7-12 00:00
以我聽人講會考搭積木三粒,要指出眼耳口鼻身體部位 ,會問識唔識講嘢我諗大約十個單字?(例如貓貓,奶奶, ...

我叫佢指眼耳口鼻⋯佢同我兩隻拍落塊面
又錯唔哂嘅

大宅

2019新春慶豚圓

siufatmama 發表於 19-7-12 00:43
我叫佢指眼耳口鼻⋯佢同我兩隻拍落塊面
又錯唔哂嘅

遂樣教佢啦,我開頭係比BB篤住我眼睛,教佢呢個係眼睛,教左幾日就教另一個位置,好快佢就指得岩,有時捉佢手仔指住佢自己眼耳口鼻教,又會教佢毛公仔既眼耳口鼻
而家佢屁股,大肚腩,頭髮,頭,手,腳都識

有d幼稚園n班都會呢樣嫁

大宅

kissapplegirl 發表於 19-7-12 01:16
遂樣教佢啦,我開頭係比BB篤住我眼睛,教佢呢個係眼睛,教左幾日就教另一個位置,好快佢就指得岩,有時捉 ...

佢指我就識喎 係指返自己就求其

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

除左樓上jm所講,仲會比個公仔睇下bb 識唔識拎著匙羹餵公仔食野,仲會問bb 識自己進食未,識自己用杯飲水未

大宅

2019新春慶豚圓

早兩個月去過,姑娘會考歲半小朋友搭高積木,如果搭到不過唔穩,會再俾顏色筆佢畫,睇下可唔可以畫直線同曲線,跟住問以下問題:

1) 固體食成點?奶量幾多?有無再用奶樽?識自己進食?
2) 識唔識身體部位?你點知佢識?
3) 想要一樣野會點?
4) 講到咩字?人物稱呼?食物?交通工具?
5) 識唔識自己行?

大宅

janede1314 發表於 19-7-12 09:46
除左樓上jm所講,仲會比個公仔睇下bb 識唔識拎著匙羹餵公仔食野,仲會問bb 識自己進食未,識自己用杯飲水未 ...

佢淨係試過攞餅餅餵屋企個幾隻貓
公仔又係得攬住隻貓公仔 但又唔會餵佢 唔知係咪知道佢係公仔係假嘅同埋佢中意餵我食都唔肯自己食
死啦 會唔會唔合格架

大宅

CCHINGC 發表於 19-7-12 09:58
早兩個月去過,姑娘會考歲半小朋友搭高積木,如果搭到不過唔穩,會再俾顏色筆佢畫,睇下可唔可以畫直線同曲 ...

兩個月前嘅野你仲記得我宜家過多兩日都會失哂憶

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

siufatmama 發表於 19-7-12 13:38
公仔又係得攬住隻貓公仔 但又唔會餵佢 唔知係咪知道佢係公仔係假嘅:laugh ...

如果佢個日唔肯拎匙羮餵bb 公仔食野,你可以同姑娘講佢平時識餵媽媽,都ok 㗎,姑娘唔一定要bb即場做到,平時做到就得

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 前天 22:17 |顯示全部帖子
CCHINGC 發表於 19-7-12 09:58
早兩個月去過,姑娘會考歲半小朋友搭高積木,如果搭到不過唔穩,會再俾顏色筆佢畫,睇下可唔可以畫直線同曲 ...

我果次勁hea, 完全冇俾實物測試,全部都係護士問完就算

別墅

2019勳章

發表於 前天 23:15 |顯示全部帖子
我阿囡唔識砌積木,但識揸筆畫畫都ok

大宅

發表於 前天 23:57 |顯示全部帖子
我今日去咗啦~
1. 又係基本問食方面,食幾餐人奶、幾餐飯粉面、有冇偏食問題、有咩係唔食
2. 比積木砌,比咗三粒叫佢砌。同埋比咗個杯仔佢睇佢識唔識用杯飲水,仲比咗枝木顏色同紙叫佢畫
3. 問媽媽小朋友識唔識分身體不同部位、識講咩字、小朋友識行未、行為方面、識唔識自己食野、社交方面(因為之前懷疑有輕微自閉傾向)、同爸爸媽媽相處模式、表達能力如何
4. 問媽媽有冇咩擔心佢嘅地方
.
打針前佢昏睡,但可能姑娘消毒綿花有d涼,佢就嚇醒咗,不過打完針之後又繼續訓⋯
返到屋企發現佢都會就住黎玩,同埋我抱佢時掂到都叫痛,唔知係咪手臂痛過大脾呢7pm就有微燒

大宅

發表於 前天 23:59 |顯示全部帖子
irenewsw 發表於 19-7-16 23:15
我阿囡唔識砌積木,但識揸筆畫畫都ok

佢平時中意攞貓貓d罐頭黎玩,所以去到都識砌嘅(emoji)
揸筆畫我就唔太想佢成日畫到自己,所以之前就買咗個d磁吸神奇畫版

大宅

發表於 昨天 00:00 |顯示全部帖子
謝謝咁多位解答我嘅媽媽

別墅

發表於 昨天 09:09 |顯示全部帖子
siufatmama 發表於 19-7-12 13:38
公仔又係得攬住隻貓公仔 但又唔會餵佢 唔知係咪知道佢係公仔係假嘅:laugh ...

唔合格咪兩歲再返去。我女都唔合格,因為未識講野。
我反而覺得無所謂,你幫我跟進我女情況仲好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊