6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

Bb頸部有濕疹,應該係遺傳老公。請問bb同大人濕疹可以搽啲咩?

男爵府

Jasminne2017 發表於 19-7-11 23:44
Bb頸部有濕疹,應該係遺傳老公。請問bb同大人濕疹可以搽啲咩?

可唔可以畀張圖我睇下
佢係突然間呢排條頸有濕疹? 我有啲懷疑係夏天太熱出汗醃到 出熱痱或者有汗斑汗癬
如果真係濕疹 推薦你用加州寶寶面霜,每2小時搽患處,直到濕疹好番就每日搽3,4次,之後可以每日搽1,2次就夠
但如果唔係濕疹搽保濕面霜係唔會好㗎

大宅

回覆 Jasminne2017 的帖子

BB同大人一樣都要做好保濕, 我仔仔而家一日搽4次lotion, 不過有時都會濕疹發返一兩日, 會搽蛋黃油頂下, 再唔得先搽類固醇

男爵府

濕疹BB夏天一定要二十四小時開冷氣

洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

Up 唔到相係右邊頸啲摺位紅晒。。。
岩出世果陣塊面都有,之後突然好返就變左頸到生。
佢會唔會痕嫁? 我有試過搽凡士林,之後仲嚴重左。之後轉用清水抹,好似有好啲,但好唔晒

洋房

回覆 moksamuel 的帖子

長開冷氣會唔會對佢唔好,好似好乾咁。
我夜晚訓覺先開

洋房

回覆 pear000 的帖子

請問蛋黃油係咩黎?我唔想佢用類固醇,因為都唔算太嚴重。但驚佢會好痕

男爵府

Jasminne2017 發表於 19-7-12 15:07

Up 唔到相係右邊頸啲摺位紅晒。。。

凡士林係唔會令肌膚水份提升只係令水份唔好走失,但佢嘅弊處多於利,唔好用係BB度,如果係濕疹一定要搽保濕霜, 你試下勤力兩個鐘就搽一次cream先,幾日就見效果有好到

男爵府

回覆樓主:

我個仔兩個月大時頸上嘅汗斑熱痱
你睇下係咪咁

民房

Jasminne2017 發表於 19-7-11 23:44

我個BB用金盞花膏,用咗個幾月皮膚明顯好咗

大宅

回覆 Jasminne2017 的帖子

之前TVB都有介紹過, 要自己整架, 好似係將啲蛋黃炒到出油,我嗰啲係朋友幫我整架

別墅

我每晚訓教前都會幫女女搽小兒蛇仔粉(爽身粉)確保佢頸乾爽,你嚴重可以早晚一次

複式洋房

我琴日 開始試用AQ塗於濕疹處
再 塗日常用的cream
今日 見囡囡 冇咁紅

你可以上AQ官網睇睇 濕疹 資料
考慮試吓

洋房

好的,謝謝!

洋房

係好似咁樣紅,但無啲粒粒,有啲好似損左咁。應該係濕疹?

洋房

係專醫濕疹? 用普通雞蛋就ok嗎?

洋房

回覆 MaMiRei 的帖子

好的,多謝你啊

洋房

回覆 miumiu419 的帖子

好,大家俾左好多方法我。等我逐樣試下先

大宅

Jasminne2017 發表於 19-7-13 08:21

係專醫濕疹? 用普通雞蛋就ok嗎?

普通雞蛋ok,有濕疹用呢個蛋黃油咋

複式洋房

Jasminne2017 發表於 19-7-13 08:23
回覆 miumiu419 的帖子

好,大家俾左好多方法我。等我逐樣試下先

係咪紅同出水?如果係濕疹千其唔好搽爽身份

首頁

尾頁

跳至