懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

20週5天照結構發現腎漲6.58 mm bb係男仔!想問是否一定要做T21?明白做係買個安心!但因政府產檢己做Oscar !亦冇收過電話通知!見到醫生在結構report上寫其他既野都正常冇顯示有唐士既跡象!即使做左T21 bb個腎都不會縮細的!最多證明不是唐士bb !哭了!請大家分享下經驗!感謝!

洋房

ling0331 發表於 19-7-12 02:52
20週5天照結構發現腎漲6.58 mm bb係男仔!想問是否一定要做T21?明白做係買個安心!但因政府產檢己做Oscar ...

我之前照 bb個腎當時正常4mm,點知左邊腎4.4mm,大左小小,之後醫生安排keep住一個月番去照一次睇下有沒愈黎愈漲,好在之後佢話沒事正常番,咁就沒再安排我照, 我網見到如果係男仔,腎漲既可能性會高d,不過有可以隨住係個肚到慢慢長大,會慢慢細番,or生左出黎之後會沒事,會正常番。
我做nifty,都係check bb有沒其他方面問題,買個安心,同腎漲都沒咩關係,nifty驗血,準確性較高,Oscar 只係睇器官,所以隱陣會建議做埋nifty/T21

大宅

咁大個仲做到T21咩?

大宅

我陀個仔個陣照結構都係腎漲,但我有做nifty,醫生同我講有做nifty/t21係低風險既就一定唔係唐寶寶,如果無做呢二個檢查靠政府個個唐氏檢查得80%準。。建議你問下醫生意見。
But我仔仔出世後一直係政府做檢查,腎漲問題開始自已越來越細。

大宅

回覆樓主:

腎脹同唐氏無關係,我bb係男仔,都係有腎脹問題,照結構醫生話唔太擔心,因為男仔有腎脹問題機會係會大啲,會隨住佢大大下或出世後個腎會正常返。所以唔洗太擔心,你可check密啲monitor住就好。

首頁

尾頁

跳至