6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

女兒6個月剛加固,每次只吃幾茶匙,竹覺得要待很久才能完全以固體代替一餐奶。

男爵府

嗰個小朋友嘅進度唔同,我個仔好慢差唔多到成10個月先至代一餐

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我bb 6個月開始,一開始食米糊,試左一星期已經代到一餐,以為好開心,點知過幾日又唔肯食,轉左粥仔之後都只係間中代到,搞到我頭都大埋,而家就黎9個月,食緊2固,但多數都係一餐代到一餐代唔到.... 好飄忽...... 真係要好有耐性慢慢試慢慢tum.....
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

moksamuel 發表於 19-7-12 11:33
嗰個小朋友嘅進度唔同,我個仔好慢差唔多到成10個月先至代一餐

無錯,每個bb唔同,我個仔都成10個月先代到

別墅

回覆樓主:

我仔由4個月多啲就開始加固,用咗差唔多兩個月先代到一餐,之後又用咗半個月先成功由糊仔轉食粥仔,未加固前覺得餵奶難,到加固後先知原來重難,要用大量心機去氹佢重要慢慢去摸索佢食嘢既喜好

大宅

我諗個個bb都唔同,我就好好彩,大約2星期左右就代到一餐(我女為食的)但我有親戚個bb係唔肯食糊/粥,只飲奶

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

miko0702 發表於 19-7-13 01:44
我仔由4個月多啲就開始加固,用咗差唔多兩個月先代到一餐,之後又用咗半個月先成功由糊仔轉食粥仔,未加固 ...

我b又係咁呀!佢食左兩個月先食到一餐米糊,我以為好開心啦,點知無啦啦又唔肯食,我咪煲粥,仲以為米糊已經食到一碗,粥應該一樣啦,點知食得幾啖,試左個幾星期都仲係幾啖 而家固左3個幾月,都勉勉強強代到一餐,但都唔係次次得,好同意要勁多時間心機去摸索同埋tum佢食,我成日為左佢食多一啖 又tum又唱又玩 但我老公就覺得唔食咪由得佢,遲早大個左有一日佢會食其實我都唔知係唔係....

別墅

kmbb519 發表於 19-7-14 20:11
我b又係咁呀!佢食左兩個月先食到一餐米糊,我以為好開心啦,點知無啦啦又唔肯食,我咪煲粥,仲以為米糊已 ...

之前由糊轉粥玩咗我一大輪,血都嘔咗幾両,初初我都係每次都出齊法寶為氹佢食多啖粥,可能你老公既講法都岩既,我係後來佛系餵粥,佢一發脾氣唔肯食就收碗,唔補糊仔唔補奶要佢等下餐,慢慢真係成功咗,但好景不長,早兩個星期入一入院突然厭奶+出牙,奶又唔肯食,粥又食得小小,結果體重跌出生長線,我依家又要重頭再黎過每餐都tum佢食,沒完沒了……

複式洋房

sandylly 發表於 19-7-13 23:47
我諗個個bb都唔同,我就好好彩,大約2星期左右就代到一餐(我女為食的)但我有親戚個bb係唔肯食糊/粥,只飲 ...

請問點樣先知米糊係代到一餐?係唔係食完補奶俾佢,佢唔肯飲?

大宅

bebeF 發表於 19-7-15 17:10

我會睇bb食咗幾多嚟定補唔補奶,一開始食幾匙就一定補奶,當佢食到大半碗左右,我就唔補奶,而bb又唔扭計就當佢代到一餐啦

男爵府

ilikepanda 發表於 19-7-12 09:56
女兒6個月剛加固,每次只吃幾茶匙,竹覺得要待很久才能完全以固體代替一餐奶。 ...

如果順利肯食,1星期左右可代一餐~我餵左半個月左右,開始食2餐~

複式洋房

阿隨 發表於 19-7-22 10:12
如果順利肯食,1星期左右可代一餐~我餵左半個月左右,開始食2餐~

嘩,好西利(emoji)(emoji)

男爵府

bebeF 發表於 19-7-25 08:22
嘩,好西利(emoji)(emoji)

但有時餵都唔肯食~好飄忽~
我囡唔鐘意飲奶,所以我比2餐~
肯食奶就加固1餐都ok la

珍珠宮

miko0702 發表於 19-7-14 22:08

之前由糊轉粥玩咗我一大輪,血都嘔咗幾両,初初我都係每次 ...

我而家都化左了,由佢食到幾多得幾多,因為我老公同99都不停比大人食物佢見佢又食到,都應該唔怕佢唔識食野o既.... 你話你bb如果唔食你就收碗唔補奶,佢有喊扭奶嗎?我b一肚餓就拆天,補遲一陣都唔掂,唉
你bb無事丫嘛入院,希望佢無事啦

珍珠宮

bebeF 發表於 19-7-15 17:10

平時如果佢係4小時一餐,食完糊睇佢隔幾多個鐘先喊,今餐食得哂就下餐再加d份量,直到食到大半碗或以上,跟住隔4小時先喊,咁就算係代到一餐

以上係姑娘教的方法,但現實.... 現實好難有咁理想,bb心情同胃口真係好飄忽

別墅

kmbb519 發表於 19-7-26 00:15
我而家都化左了,由佢食到幾多得幾多,因為我老公同99都不停比大人食物佢見佢又食到,都應該唔怕 ...

之前都會扭奶,不過我都唔比,最多比水同奶嘴佢,初初會扭得好勁,我都係同佢玩分散下注意力
佢入院做手術,不過依家冇事嚕,多謝你

洋房

ilikepanda 發表於 19-7-12 09:56
女兒6個月剛加固,每次只吃幾茶匙,竹覺得要待很久才能完全以固體代替一餐奶。 ...

我b5個半月開始加固,佢係奶粉b,用水開米糊佢肯食,但係用奶粉開佢就唔肯食,我覺得可能佢接受唔到佢飲開嘅奶奶要用匙羹不來食,7個月開始就煲粥仔加菜加肉打到變糊狀俾佢食,佢試米糊或者粥糊開頭都係食幾啖唔食,我之後就喺佢面前扮食,還要食到好開心咁佢一直望住我,之後再為佢又肯食,如果真係唔食就唔好夾硬迫佢食,所以真係要好有耐性千祈唔好黑面,咁樣會令佢覺得食嘢係一件苦事,因為我自己細個就係覺得食嘢係一件苦事,依家bb7個半月可以食到兩餐半碗粥糊

首頁

尾頁

跳至