想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
還好有bk這個地方可以俾我講下野,吐吐苦水,明天抽卵,有點點兒後悔去台做吾留港... ... 當初去台做ivf, 係想順道休息,因為除左運動同飲食習慣,休息其實都好重要。不過還是放吾低工作... ... 我既工作係需要ot同有時要開夜班跟項目,亦要出trip...
其實台灣醫師好直接同我講,當我係外國人,為何吾係香港做呢。如果情況吾係太壞,我亦吾會考慮去台,因為若失敗了,就只餘下借卵一條路了… ...

希望明天順利,後面既關卡都順利吧~

別墅

你係台灣邊度做?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

小珠 發表於 19-7-12 10:21
還好有bk這個地方可以俾我講下野,吐吐苦水,明天抽卵,有點點兒後悔去台做吾留港... ... 當初去台做ivf, ...

如果香港好似台灣咁進取, 就喺香港做啦. 台灣ivf排名高好多

大宅

唔好太擔心, 台灣成功率高過香港好多.

複式洋房

回覆 fishyu10 的帖子

係呀, 1516咁, 最後見到2號有預約期, 就7.1買機票就過左去台。

複式洋房

回覆 黃家三少奶 的帖子

原本想去台做, 一黎台灣平D, budget上可試多次, 滿以為遠離香港就可以休息下, 但原來吾得... ... 有點regret吾留香港做, 其實香港本來睇緊既醫生係好及pro既... ...
依家有點兒驚, 明天既抽卵手術, 希望順利及受精成功... ...

大宅

小珠 發表於 19-7-12 19:09
回覆 黃家三少奶 的帖子

原本想去台做, 一黎台灣平D, budget上可試多次, 滿以為遠離香港就可以休息下, 但 ...

其實你可能因太疲倦而擔心吧。其實去台灣ivf, 和去旅行是不一樣,因為山長水遠飛過去其實係頻撲,反而你喺hk 做,先真正能令你多點休息。
不過台灣平d 的確係事實,而水平上不差於hk,所以你其實不用太擔心。最緊要心情放鬆。很多人飛過去台灣都能順利抽卵,不用太擔心。可到時吃些台灣美食,休息一下身心。

複式洋房

回覆 yhyeung 的帖子

因為我機票吾平,放工上機或早機返黎返工,所以散訂,計番數同香港比吾會平到3分1,最多平兩三萬左右。不過最重要係我原本想留台休息,我有帶電腦同行可工作,但工作太忙啦 ... ...

大宅

小珠 發表於 19-7-12 20:18

因為我機票吾平,放工上機或早機返黎返工,所以散訂,計番數同香港比吾會平到3分1, ...

那我覺得似乎要安排一下未來的情況,其實放胎時,身體是更需要休息。工作是重要,但生育是有限時呢。

大宅

小珠 發表於 19-7-12 20:18

因為我機票吾平,放工上機或早機返黎返工,所以散訂,計番數同香港比吾會平到3分1, ...

可能說話唔岩聽。但我覺得去得做ivf 就比自己唔好後悔盡力咁做。心情都好影響成功率。同埋你咁忙,就算成功左頭幾個月懷孕反應都大,點都會影響你工作。

可能你會話手停口停無人想咁,但工作唔係全部更加唔係一世。如你有心ivf , 就放鬆咁去。

別墅

小珠 發表於 19-7-12 10:21
還好有bk這個地方可以俾我講下野,吐吐苦水,明天抽卵,有點點兒後悔去台做吾留港... ... 當初去台做ivf, ...

都已經行左一半 唔好諗咁多
放鬆 先可以幫到件事

複式洋房

回覆 pkh0207 的帖子

如今次失敗了,就只餘下一條路可行。心裏面係一片空白,都叫自己咩都吾好去諗,最少今晚吾好諗,冷靜d,好好訓一晚。

大宅

小珠 發表於 19-7-12 21:05

如今次失敗了,就只餘下一條路可行。心裏面係一片空白,都叫自己咩都吾好去諗,最少 ...

好好休息下啦今晚。其實就算借卵都要你身心ready 先會成功著床到。所以我覺得大前提係你放鬆,唔駛想到咁遠。。。
祝你成功。

複式洋房

我高齡不能等了,年初在港做一次ivf, 原本bingo, 但8周停了,發現染色體問題,我已差吾多跪下,心都碎了,仲要搵個無人見既地方才敢哭... 原本我是想直接借卵,但老公同醫生都反對,情況未係最壞,亦吾需要太急諗借,可以再試。其實台灣醫生同香港醫生講既差吾多,台灣醫生覺得可能係高齡才剛巧遇上染色體問題,吾見議一定要做pgs,可再試下先,希望今晚一夜好眠,吾好扎醒...
謝謝bk呢個地方,給我可講下心底話。

別墅

2019勳章

回覆樓主:

加油,放鬆d, 相信醫生,我都係台灣做,雖然次次都頻pok, 但都感覺良好,心情愉悅,目標為本,勇往直前,其他事情暫時放低吧

複式洋房

回覆 sharon_yingwa 的帖子

謝謝, 我會加油的

大宅

小珠 發表於 19-7-12 22:41

我高齡不能等了,年初在港做一次ivf, 原本bingo, 但8周停了,發現染色體問題,我已差 ...

加油!我都高0, 上年香港IVF ,可惜都係week 9 流了,所以我決定去台灣PGS ,減低流X 風險。台灣醫生技術好,人又親切,如果做PGS 價錢仲平過香港好多
BK e 度好多同路人,黎梗我又重新出發了,一起堅持下去,一定會成功的!

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 Manmanman12345 的帖子

謝謝,你都要加油哦!抽完卵後,過幾日我會開始番運動mode,運動加飲食保持健康,等下個周期黎臨。

大宅

小珠 發表於 19-7-13 01:31

謝謝,你都要加油哦!抽完卵後,過幾日我會開始番運動mode,運動加飲食保持健 ...

記得抽完卵一星期不要做劇烈運動,祝你抽卵順利!

複式洋房

我回診時問過醫生,他說如我感覺ok就可以運動了,我打算休息5天讓身體休息,就開始游水跑步了。運動出一身汗,能讓我血液循環好d,亦能令我開心d。還在路上努力緊既同路人,一起加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊