自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友用COMBI, 初生至戒用BB車都無換過

侯爵府

回覆樓主:

其實都睇下有幾多人湊b. 如果多數得媽媽一個,用combi好d,車輕巧d,單手推或入窄位都易d.無咁輪盡。如果通常有2個人出入,有人幫手嘅,大d當然住得舒適d.出入買嘢掛下重嘢都無咁易反。

水晶宮

hellohellojenny 發表於 19-7-12 15:18
我部capella用咗兩胎,出世坐到5歲幾,兩胎前後用咗7年

我都中意capella

子爵府

大女出世時買架P3,重到暈,忍咗一年買架Yoyo,阿女坐到四歲(去旅行),之後細B出世,繼續用Yoyo,真係太方便,宜家快7年了!仲好新淨

子爵府

recaro easylife,我覺得闊過yoyo同可單手收車

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waiyeee 發表於 19-7-12 16:01
大女出世時買架P3,重到暈,忍咗一年買架Yoyo,阿女坐到四歲(去旅行),之後細B出世,繼續用Yoyo,真係太 ...
同你一樣P3同YOYO, 後期都係用YOYO多, 試過兩次去旅行用P3, 真係行成日街同行山一樣咁辛苦, 推到手痛

子爵府

Pollyowen 發表於 19-7-12 16:09
同你一樣P3同YOYO, 後期都係用YOYO多, 試過兩次去旅行用P3, 真係行成日街同行山一樣咁辛苦, 推到手痛:igive ...

嘩!你咁勇推埋去旅行!P3真係好重好重,又難推,轉用yoyo之後先發覺P3真係好難推不過宜家周街都係老翻yoyo

瑪瑙宮

waiyeee 發表於 19-7-12 16:11
嘩!你咁勇推埋去旅行!P3真係好重好重,又難推,轉用yoyo之後先發覺P3真係好難推不過宜家周街都 ...
老公話P3感覺坐得舒服D, 又可以掛好多重野都唔翻車, 安全D, 但要搬樓梯就辛苦C

公爵府

牛年勳章

chicco架Bravo秒收bb車 一流 易開收 單手都得

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實再大啲佢識坐,架車唔會迫,自己湊的話最緊要輕,方便

珍珠宮

Pollyowen 發表於 19-7-12 16:17
老公話P3感覺坐得舒服D, 又可以掛好多重野都唔翻車, 安全D, 但要搬樓梯就辛苦C
...

係呀P3 bb坐得好舒服,而且bb好多野,架車可以帶一大袋bb野又可以買好多野,唔會反車!超正!我唔明點解難推,好多路不平但P3都好似坦克車咁暢通無阻!

但P3係好大部,如果要收車上樓梯就千奇唔好考慮。

男爵府

mongmong821 發表於 19-7-12 10:59
本身諗住買combo handy 4但有人話大b 8個月已逼
我見官網寫用到3歲😅

我用過9款bb車,最後覺得要.....
1)高景觀,出街埋枱食飯用都得,唔洗攞bb櫈
2)單手可開收車
3)最少可平躺170℃
4)可上飛機
5)全車布位可拆洗

雙向,全帳篷果d覺得其次。

瑪瑙宮

mcs74 發表於 19-7-12 17:14
係呀P3 bb坐得好舒服,而且bb好多野,架車可以帶一大袋bb野又可以買好多野,唔會反車!超正!我唔明點解難 ...
我單手推唔到, 要兩手去推, 單手控制轉彎有D難(多重野放時)

翡翠宮

回覆樓主:

等bb出世先買,果時有人比左架combi我,可以單手收車又比較輕,諗住長用,點知我仔未夠4個月就要換車,因為太窄,佢瞓醒兩隻手臂都係車嘅壓痕,我仔係中碼B咋。。。

瑪瑙宮

如果要坐巴士出入, 我就唔會推BB車,用揹帶手抱多, 通常都係坐地鐵或行商場先會推車

珍珠宮

Pollyowen 發表於 19-7-12 17:29
我單手推唔到, 要兩手去推, 單手控制轉彎有D難(多重野放時)

…從來無考慮過單手推bb車wor ,我有部combi輕身都唔會單手…入面果個係bb,雙手先安全………………

男爵府

mongmong821 發表於 19-7-12 15:07
Yo-yo 有咩評價?

好好推,知道收車方法,就好好收,細lor, 鋁合金,穩陣。之前餵奶我坐住都得,去旅行一流,因為好多人識yoyo~
缺點係坐位低d。

子爵府

mongmong821 發表於 19-7-12 10:59
本身諗住買combo handy 4但有人話大b 8個月已逼
我見官網寫用到3歲😅

Yoyo,即使係街上路面都超好推,可以單手收車,第一胎買落諗住用埋第二胎都得,性價比超高

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

P3 可以用到好大個 後面又可以企一個 夠大夠穩陣 最緊要係冇咁易反車 我見好多人大愛果啲車成日反

首頁

尾頁

跳至