懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛滿四個月就冷親喉嚨發炎,然後咳得好犀利,仲有黃痰,上網睇咗好多偏方試咗都冇效,最後去咗醫院睇醫生攞咗藥食,但依然好咳尤其夜晚完全瞓唔到,而且依家咳到條腰同個肚已經好痛,亦都感覺到個胎嘅位置都好痛,上網見有啲人話咳得犀利會胎盤剝離,好怕我係咁通常要咳幾耐先好?

男爵府

agentbaby 發表於 19-7-12 11:58
剛剛滿四個月就冷親喉嚨發炎,然後咳得好犀利,仲有黃痰,上網睇咗好多偏方試咗都冇效,最後去咗醫院睇醫生 ...

食藥,飲水,休息
我都病緊

別墅

回覆樓主:

試過,但我無睇醫生,不停飲水,食維他命C,買生理鹽水洗鼻,早晚用鹽水漱口,訓多啲,持續一星期先好

複式洋房

回覆 agentbaby 的帖子

你信唔信中醫? 信就轉睇中醫啦...
絕對明白你既情況, 因為我未夠4個月, 但上兩個星期又大感冒...個鼻係塞到連食野都無味.

我就睇左2次中醫, 食左8日藥先好返.

大宅

回覆樓主:

我岩岩有左果陣都係咁,咳到個人勁炆,問左中醫,煲左2次川貝海底椰無花果鱷魚肉,食埋d川貝渣,終於慢慢收尾好返了
不過每人體質唔同,要問過中醫先好

大宅

我上個月都感冒 睇左次西醫食左藥都係唔好返 之後轉睇中醫 食左6日藥就好返啦

大宅

剛剛滿四個月就冷親喉嚨發炎,然後咳得好犀利,仲有黃痰,上網睇咗好多偏方試咗都冇效,最後去咗醫院睇醫生 ...

夜晚咳係咪氣管敏感咳?飲多啲熱水,可以即時舒緩。最好床頭放暖水壺,一咳就飲,熱啲好啲。

大宅

我都係夜晚狂咳好辛苦,因為喉嚨痕,然後我燉橙,食左2-3日已經完全冇咳~
唔知岩唔岩你,你上網睇下自己身體適唔適合啊~

大宅

我去買左康鈣X日日飲,飲多d熱水,睇西醫開左大肚食得既藥,沖涼沖熱少少噴下蒸氣。

別墅

我之前都係咁。聲都沙埋,但我連續食咗3日百香果 每次2-3隻。之後冇哂事啦。當中冇食過中西藥。你唔食酸嘢就試下將入邊啲果子同埋汁(不)出來加蜜糖沖水飲都work㗎

首頁

尾頁

跳至